Ειδήσεις

Σε επιφυλακή για την αποφυγή μπλακ άουτ

Εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμη εξελίσσεται η κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, η οποία δοκιμάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τη ζήτηση που έπιασε «κόκκινο» καταγράφοντας ιστορικά ρεκόρ. Τα αρμόδια επιτελεία σε ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ και ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής βρίσκονται σε διαρκή συντονισμό για να καταφέρουν να κρατήσουν το σύστημα όρθιο, ενώ τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ όσο και η ΔΕΗ έχουν ανακαλέσει άδειες εργαζομένων, οι οποίοι από την Κυριακή δουλεύουν χωρίς βάρδιες μετρώντας ακόμη και πάνω από 12 ώρες συνεχούς εργασίας μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες σε ορυχεία και λιγνιτικές μονάδες. Το σύστημα δουλεύει από το Σάββατο που η ζήτηση άρχισε να ξεπερνάει τα 9.000 μεγαβάτ και ανεβαίνει σταδιακά στα 9.600 MW τις βραδινές ώρες, με ελάχιστες εφεδρείες, καθώς για την κάλυψή της έχουν επιστρατευθεί και δουλεύουν στο «φουλ» όλες οι μονάδες φυσικού αερίου και ο διαθέσιμος λιγνιτικός στόλος της ΔΕΗ (Μελίτη, Μεγαλόπολη IV και Αγιος Δημήτριος Ι-ΙΙ-ΙΙΙ-IV), με εξαίρεση τη μονάδα V του Αγ. Δημητρίου όπου πραγματοποιούνται εργασίες αναβάθμισης, ενώ χρειάστηκε να επαναλειτουργήσει και η μονάδα Μεγαλόπολη III έπειτα από εννέα μήνες και ενώ είχε κλείσει οριστικά στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης.

Οι προσπάθειες να ενταχθεί στο σύστημα ξεκίνησαν από την Κυριακή το βράδυ μεταφέροντας εργαζομένους από τη μονάδα Μεγαλόπολη IV και καταφέρνοντας τελικά να τη συνδέσουν στις 10.30 το πρωί, προσθέτοντας πολύτιμη ισχύ 200 MW. Η ανακούφιση ήταν ωστόσο προσωρινή, αφού λίγη ώρα αργότερα άρχισε να πέφτει η απόδοση της Μεγαλόπολης IV από τα 300 MW στα 200 MW από διαρροή σε καζάνι ψύξης, με τους εργαζομένους της ΔΕΗ να δίνουν μάχη να την κρατήσουν όρθια τουλάχιστον μέχρι το βράδυ που σβήνει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Η μάχη χάθηκε γύρω στις 4.30 το απόγευμα. Η μονάδα βγήκε εκτός και αναμένεται να ξαναμπεί στο σύστημα απόψε ή το αργότερο αύριο το πρωί. Το πώς θα ανταποκριθούν πρωτίστως οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ αλλά και οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου είναι ο παράγοντας που θα κρίνει και τις αντοχές του συστήματος.

Η συνεχής λειτουργία σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα καταπονεί τις μονάδες, όπως εξηγούν στην «Κ» αρμόδια στελέχη, και ο κίνδυνος για βλάβες είναι αυξημένος, ενώ σε τέτοιες συνθήκες απαιτείται και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποκατάστασης των βλαβών. Με δεδομένο ότι οι μονάδες θα συνεχίσουν να δουλεύουν σε πλήρη λειτουργία συνεχόμενα για τουλάχιστον δέκα ημέρες που θα διαρκέσει ο καύσωνας αυξάνονται οι πιθανότητες των βλαβών και καθίσταται υποχρεωτική η λήψη μέτρων για να αποφευχθεί ένα γενικευμένο μπλακ άουτ. Γι’ αυτό και, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη που έγινε χθες στο Κρυονέρι στο Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν εξεταστεί 48 σενάρια προκειμένου να αποτυπωθούν δυνητικά σφάλματα και πιθανότητες απώλειας ισχύος. Το πρώτο μέτρο που θα εφαρμοστεί σε μια τέτοια περίπτωση είναι η απελευθέρωση φορτίων από την ενεργοβόρα βιομηχανία (διακοψιμότητα), με προτεραιότητα την Αλουμίνιον της Ελλάδος που μπορεί να δώσει άμεσα ισχύ 200 MW. To αμέσως επόμενο μέτρο είναι η εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος, αφήνοντας εκτός νοσοκομεία, στρατόπεδα, δημόσια κτίρια και άλλες κρίσιμες υποδομές.

Η πίεση στο σύστημα αναμένεται αυξημένη για σήμερα, καθώς η ζήτηση προβλέπεται να φτάσει στα 10.700 MW, επίπεδα-ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία. Δεδομένης της εξάντλησης της παραγωγής από θερμικές μονάδες και εισαγωγές, οι οποίες έχουν αγγίξει στα βόρεια σύνορα της χώρας σχεδόν την πλήρη δυναμικότητα των 1.500 MW για την κάλυψη της ζήτησης, η ΔΕΗ θα αξιοποιήσει τα αποθέματα στις υδροηλεκτρικές μονάδες αυξάνοντας την ισχύ και τις ώρες λειτουργίας τους. Ακόμη ένας παράγοντας που θα κρίνει το εάν θα απαιτηθούν ή όχι έκτακτα μέτρα, όπως οι εκ περιτροπής διακοπές, είναι η ανταπόκριση των καταναλωτών στις εκκλήσεις για μείωση της κατανάλωσης τις ώρες αιχμής και ειδικά το βράδυ, κατά το οποίο, παρότι η ζήτηση είναι χαμηλότερη από την ημερήσια αιχμή, λείπει από το σύστημα η ισχύς των φωτοβολταϊκών. Αξιοσημείωτη είναι τέλος και η αύξηση της τιμής ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά που διαμορφώνεται σήμερα στα 154 ευρώ/MWh, με την υψηλότερη τιμή στα 176 ευρώ/MWh στις 7 το βράδυ.

Οι διακοπές ρεύματος ανά περιοχή
Διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη 3 Αυγούστου, σε αρκετές περιοχές της χώρας σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ διευκρινίζει ότι προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου