Για τους περισσότερους μεγαλοοφειλέτες τα χρέη πάνε πολλές δεκαετίες πίσω ενώ στις καταστάσεις αναμένεται ότι θα περιλαμβάνονται πτωχευμένες επιχειρήσεις που έχουν αφήσει «φέσια» εκατομμυρίων ευρώ σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία ουσιαστικά έχει «διαγράψει» ο εισπρακτικός μηχανισμός.
Στη …σέντρα βγάζουν αύριο η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ οι οποίοι δεν έσπευσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Οι μαύρες λίστες είναι κοινές για όσους χρωστούν σε Εφορίες, Τελωνεία και ΕΦΚΑ και αναγράφουν το σύνολο των οφειλών κάθε φορολογούμενου.
Να σημειωθεί ότι η τελευταία δημοσιοποίηση λίστας για μεγαλοοφειλέτες φυσικά πρόσωπα ήταν στις αρχές Ιουλίου 2019 και στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 για νομικά πρόσωπα. Στη συνέχεια το μέτρο «πάγωσε» και η λίστα με τα ονόματα των μεγαλοφειλετών παρέμεινε κλειδωμένη στα συρτάρια της ΑΑΔΕ.
Για τους περισσότερους μεγαλοοφειλέτες τα χρέη πάνε πολλές δεκαετίες πίσω ενώ στις καταστάσεις αναμένεται ότι θα περιλαμβάνονται πτωχευμένες επιχειρήσεις που έχουν αφήσει «φέσια» εκατομμυρίων ευρώ σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία ουσιαστικά έχει «διαγράψει» ο εισπρακτικός μηχανισμός.
Οι λίστες
Για τα φυσικά πρόσωπα η λίστα θα αναγράφει:
τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου,
επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα,
βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και
μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.
Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν:
ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου,
επωνυμία,
διεύθυνση έδρας,
βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α.,
μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.
Πενιχρά τα αποτελέσματα των ρυθμίσεων
Αποστάσεις από τις ρυθμίσεις των 36, 72 και 120 δόσεων πηραν οι οφειλέτες της Εφορίας,τη στιγμή που 4.471.762 φορολογούμενοι έχουν συνολικές οφειλές που φτάνουν τα 104.8 δις ευρώ. Αρρύθμιστα χρέη θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται (έχουν υπερβεί τα 115 δισ. ευρώ), ενώ η μοναδική επιλογή που έχουν οι φορολογούμενοι είναι η ένταξη στις 24 ή 48 δόσεις.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ δείχνουν ότι ενώ η πλατφόρμα των αιτήσεων έχει ανοίξει από τις 7 Απριλίου 2023 και έκλεισε στις 31 Ιουλίου περίπου 58.000 φορολογούμενοι υπέβαλλαν αίτηση για να ενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις των 36/72 και 120 δόσεων που έχασαν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2023 και στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων που αφορά χρέη τα οποία δημιουργήθηκαν στη σκιά της ενεργειακής κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα, αίτηση για επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 36-72 δόσεων (χρέη πανδημίας) και 120 δόσεων υπέβαλλαν 45.00 φορολογούμενοι ρυθμίζοντας οφειλές 620 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι φορολογούμενοι που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων ανέρχονται σε 190.000 ενώ άλλοι 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.
Ακόμα πιο περιορισμένο ήταν το ενδιαφέρον των φορολογούμενων και για το νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη σκιά της ενεργειακής κρίσης. Συνολικά εντάχθηκαν 13.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και το ποσό που ρυθμίστηκε ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.
Γιατί δεν απέδωσαν οι ρυθμίσεις
Χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου, έμειναν έξω από τις ρυθμίσεις επειδή ο ίδιος ο νόμος περιέχει κόφτες, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στους οφειλέτες ούτε να ανοίξουν την πλατφόρμα.
Δεν είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση που προβλέπει την τμηματική εξόφληση, έως και σε 36 ή 72 μηνιαίες δόσεις, των οφειλών προς την εφορία, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από τον Νοέμβριο του 2021 και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2023, όσοι χρωστούσαν έστω και ένα λεπτό του ευρώ, την 1η-11-2021.
Όσοι είχαν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και την περίοδο της πανδημίας τις οποίες ρύθμισαν – είτε σε 120 δόσεις είτε σε 36 ή 72 δόσεις, αλλά απώλεσαν τις ρυθμίσεις και την 1η Νοεμβρίου 2021 ήταν “ληξιπρόθεσμα”, αυτά μπορούν να επανενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις, αλλά ο συγκεκριμένος οφειλέτης, δεν μπορούσε να εντάξει στις ρυθμίσεις τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την 1η/11/2021 και μετά.
Για την επανένταξη στις 120 δόσεις, το βασικό πρόβλημα ήταν η πρόβλεψη του νόμου ότι θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ συσσωρευμένες προσαυξήσεις.
Πηγή imerisia.gr