• Γ. Βρούτσης: «Σύμφωνοι στις δεσμεύσεις μας, προχωράμε στη μεγάλη μεταρρύθμιση της κωδικοποίησης όλων των διατάξεων της τελευταίας 25ετιας για τον αθλητισμό της χώρας»
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) με τη Νομική Σχολή του, αναλαμβάνει το εμβληματικό έργο της πλήρους κωδικοποίησης του νέου νομικού πλαισίου που θα διέπει τον αθλητισμό της χώρας.
Υπογράφτηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, η Προγραμματική Σύμβαση για τη δημιουργία του ενιαίου Κώδικα Αθλητικού Δικαίου, μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού και του ΕΚΠΑ (δια του Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Καθηγητή Χρήστου Καραγιάννη και του Καθηγητή Νομικής, Κωνσταντίνου Χριστοδούλου).
Η κωδικοποίηση της αθλητικής νομοθεσίας θα έχει ως κορμό της τον νόμο – πλαίσιο, 2725/1999, αλλά θα περιλαμβάνει επιπλέον και όποιες άλλες διατάξεις βρίσκονται διάσπαρτες σε τουλάχιστον 39 νόμους, οι οποίοι έχουν ψηφιστεί από τότε έως και σήμερα και ρυθμίζουν αθλητικά ζητήματα.
Πρόκειται για μία από τις πρωταρχικές δεσμεύσεις του κ. Βρούτση, από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων του ως αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού και η συνολική προθεσμία εκτέλεσης των υπηρεσιών, εκ μέρους του ΕΚΠΑ, ορίζεται έως το τέλος του 2024, με δυνατότητα παράτασης, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.4412/16.
Ο κ. Βρούτσης δήλωσε σχετικά: «Προχωράμε σε μία μεγάλη ουσιαστική μεταρρύθμιση, 25 χρόνια μετά από τον ν.2725/1999 και έως τον ν.5128/2024, που ψηφίστηκε προ ημερών.
Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις και να δημιουργήσουμε ένα νέο ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο που θα συντελέσει στην προσπάθειά μας για αναβάθμιση των διαδικασιών που διέπουν τον αθλητισμό σε όλες του τις εκφάνσεις.
Ένα πλαίσιο που θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις και παράλληλα με την κωδικοποίηση, θα ενσωματώσει αναγκαίες τροποποιήσεις/μεταβολές των υφιστάμενων διατάξεων. Σε αυτήν την προσπάθειά μας δεν θα μπορούσε παρά να είναι σύμμαχός μας η γνώση και η εμπειρία των στελεχών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Υπενθυμίζω ότι έχουμε ζητήσει και τις απόψεις των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στη βάση του αθλητισμού, έχοντας εκκινήσει –για πρώτη φορά- μία τεράστια δημόσια διαβούλευση για τα θέματα που εγείρονται.
Ο νέος ενιαίος κώδικας της αθλητικής νομοθεσίας θα αποτελεί το βασικότερο εργαλείο βελτίωσης, ακεραιότητας και ανάπτυξης του αθλητισμού σε ολόκληρη τη χώρα».