Επανέρχεται ο κίνδυνος των ελλείψεων τροφίμων, καθώς ο καύσωνας και η ξηρασία πλήττουν χώρες της Ευρώπης που παράγουν σιτηρά, καλαμπόκι, ελαιόλαδο και φρούτα. Ανάμεσά τους το νησί της Σικελίας, όπου παρατεταμένη ξηρασία πλήττει την παραγωγή και εμπνέει ανησυχία για τα σιτηρά. Μήνες ανομβρίας σε συνδυασμό με τις πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος του σανού που παρήγε η περιοχή, ενώ οι δυσκολίες στη συγκέντρωση νερού και ζωοτροφών έχουν εξωθήσει τους αγρότες στα άκρα. Μιλώντας στο Associated Press, αγρότες της Σικελίας ομολογούν πως αν συνεχιστεί η ξηρασία και ο καύσωνας θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα ζώα τους.
Η παρατεταμένη ξηρασία απειλεί την αγροτική καλλιέργεια σε Σικελία, Ρουμανία, ακόμη και στην εμπόλεμη Ουκρανία.
Η περιοχή αυτή της νότιας Ιταλίας γνωρίζει τη χειρότερη ανομβρία εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η παραγωγή ζωοτροφών σε ολόκληρη τη Σικελία. Παράλληλα, η ξηρασία έχει πλήξει την παραγωγή σιτηρών, ενώ η περιοχή αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής παραγωγής της χώρας σε σκληρό σιτάρι από το οποίο παράγονται τα ιταλικά ζυμαρικά. Παράγοντες της αγοράς και ειδικοί προειδοποιούν πως η ξηρασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής του νησιού έως και κατά 70%. Στην περίπτωση αυτή μια περιοχή που παραδοσιακά τροφοδοτεί άλλες με αγροτικά προϊόντα θα αναγκαστεί να στραφεί σε εισαγωγές. Αν, άλλωστε, παραταθεί περαιτέρω η ξηρασία τους επόμενους μήνες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ενδέχεται να πληγεί η παραγωγή ελαιολάδου και ροδακίνων. Η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση, που έχει από τον Μάιο κηρύξει τη Σικελία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ έχει δεσμεύσει 20 εκατ. ευρώ για την αγορά δεξαμενών νερού και βυτιοφόρων που θα μεταφέρουν νερό στην περιοχή, θα σκαφτούν νέα πηγάδια και θα αποκατασταθούν οι διαρροές στα υδραγωγεία.
Στο μεταξύ, ακραία και παρατεταμένη επί μήνες ξηρασία στη Ρουμανία έχει πλήξει την παραγωγή καλαμποκιού σε μια από τις σημαντικότερες χώρες της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το προϊόν. Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από την Ε.Ε. οικονομική στήριξη τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις ζημιές που έχει υποστεί ο αγροτικός κόσμος της χώρας σε περισσότερα από 4,9 εκατ. εκτάρια καλλιέργειας καλαμποκιού και ηλιοτροπίων. Η κυβέρνηση προειδοποίησε προ ημερών πως οι θερμοκρασίες ενδέχεται να φτάσουν έως και τους 40 βαθμούς Κελσίου, οπότε εκτός από την αγροτική παραγωγή θα πληγεί και η προσφορά ενέργειας. Και το χειρότερο που αναφέρουν οι αγρότες της παραδουνάβιας χώρας είναι ότι ο καύσωνας ξεραίνει τα αποθέματα νερού που διατηρεί μέσα του το χώμα υπό κανονικές συνθήκες.
Στο μεταξύ, η εμπόλεμη Ουκρανία, που έχει πληγεί στην παραγωγή σιτηρών και δυσκολεύεται στη διακίνησή τους λόγω του πολέμου, έχει γνωρίσει καύσωνα με θερμοκρασίες 38 βαθμών Κελσίου. Οι ασυνήθιστες για τη χώρα υψηλές θερμοκρασίες αποβαίνουν εις βάρος της παραγωγής, που έχει μειωθεί από 20% έως 30%. Ακόμη και στο Μεξικό η παρατεταμένη ξηρασία στην επαρχία των Τσιάπας πλήττει την παραγωγή του καφέ, που σημαίνει πως η τιμή θα παραμείνει στα ύψη. Οπως, όμως, επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, παρά την ξηρασία και τον καύσωνα στη νότια και την ανατολική Ευρώπη, οι τιμές των τροφίμων στην παγκόσμια αγορά δεν φαίνεται να αυξάνονται επιθετικά. Παραμένει, όμως, το μέγα πρόβλημα των πλωτών οδών μεταφοράς εμπορευμάτων, της διώρυγας του Παναμά και της διώρυγας του Σουέζ, που για εντελώς διαφορετικούς λόγους υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να έχουν παρουσιαστεί προβλήματα, καθυστερήσεις και αυξήσεις ναύλων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Και όλα αυτά εγκυμονούν τον κίνδυνο νέας ανόδου των τιμών των τροφίμων. Η παγκόσμια αγορά έχει αντιδράσει με μια σημαντική αύξηση πωλήσεων καλαμποκιού από τις ΗΠΑ. Τους πρώτους έξι μήνες του έτους η Ε.Ε. παρέλαβε περισσότερους από 270.000 τόνους καλαμποκιού από την υπερδύναμη.
Ευοίωνη εξέλιξη αναμένεται, πάντως, να αποτελέσει η παράταση των βροχοπτώσεων στο υπόλοιπο της περιόδου των μουσώνων στην Ινδία, καθώς θα δώσει ώθηση στην παραγωγή ρυζιού και σόγιας. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, εκτιμάται πως στην Ινδία οι βροχοπτώσεις θα είναι φέτος στο 106% του συνήθους επιπέδου μέχρι το τέλος της περιόδου των μουσώνων, που διαρκεί από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο. Στην περίπτωση αυτή η αύξηση της παραγωγής, όχι μόνον θα τονώσει την οικονομία της Ινδίας αλλά θα δώσει στη χώρα τη δυνατότητα να χαλαρώσει τους περιορισμούς που έχει επιβάλει στις εξαγωγές ρυζιού και ζάχαρης, δίνοντας ανάσα και στην παγκόσμια αγορά τροφίμων.
Πηγή kathimerini.gr