Μπαράζ κατασχέσεων πρόκειται να εξαπολύσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε μια προσπάθεια να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.
Η εφορία ενεργοποιεί τον big brother για την ταχύτερη είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία κάθε μήνα αυξάνονται καθώς προστίθενται και νέες οφειλές.
ΑΑΔΕ: Στα μανταλάκια οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου – Δείτε όλα τα ονόματα
Με την πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος Eispraxis η ΑΑΔΕ προχωρά στο φακέλωμα των φορολογούμενων με χρέη στην εφορία με βάση το ύψος της οφειλής και την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στα 3,43 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο τον Μάιο, με αύξηση κοντά στα 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο.
Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί σε συσσωρευμένες οφειλές ύψους 107,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2023, μέρος των οποίων παραμένουν ανεξόφλητες για δεκαετίες και είναι σε μεγάλο βαθμό μη εισπράξιμες.
Το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του 2023 ήταν, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα 80,8 δισ. ευρώ, με τα υπόλοιπα να χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το Μάιο, οι εμπρόθεσμες πληρωμές ΦΠΑ έφτασαν στο 83,87% ενώ το ποσοστό των εμπρόθεσμων πληρωμών φόρου για ακίνητη περιουσία διαμορφώθηκε στο 77,15%. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ο αριθμός των οφειλετών παρουσιάζει μείωση κατά 5% (4.253.031 πλήθος οφειλετών το Μάιο του 2024 έναντι 4.471.762 το 2023).
Το σχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΑΔΕ, το μέτρο των κατασχέσεων θα εφαρμοστεί πιο εντατικά με την ενεργοποίηση παντού, σε όλες τις φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες του συστήματος Eispraxis.
Η ΑΑΔΕ δίνει ιδιαίτερο βάρος στις κατασχέσεις, εναντίον των αμελών φορολογούμενων, αλλά πλέον δεν θα περιορίζονται στον βασικό υπόχρεο, αλλά θα επεκτείνονται με αυτόματες διαδικασίες και στα συνυπρόχρεα πρόσωπα που είναι οι σύζυγοι και οι εταίροι.
Με την καθολική εφαρμογή του Eispraxis, η ΑΑΔΕ θα καταρτίζει ένα προφίλ για κάθε οφειλέτη το οποίο και θα το παρακολουθεί.
Πηγή ΟΤ