ην Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς με περίπου 1.344.000 μαθητές να κάθονται στα θρανία, ενώ οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στη θέση τους από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Παιδείας έχει διαμηνύσει ήδη ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς προβλήματα και ότι όταν ανοίξουν τα σχολεία θα έχουν ολοκληρωθεί οι διορισμοί όλων των εκπαιδευτικών. Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει επίσης ανακοινωθεί ότι για φέτος πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επέκτασή του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, υπενθυμίζοντας ότι έχουν προσληφθεί ήδη 3.000 αναπληρωτές για τη στελέχωση των σχολείων αυτών.
Τι θα αλλάξει από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία
Ψηφιακό φροντιστήριο
Από τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα μπει στη ζωή των μαθητών και το ψηφιακό φροντιστήριο. Θα αφορά μαθητές από την πρώτη δημοτικού μέχρι και την τρίτη λυκείου, ενώ μέχρι τώρα υπάρχει διαθέσιμο υλικό για τα μαθήματα της γλώσσας και των μαθηματικών, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται. Ειδικά για τους μαθητές της τρίτης λυκείου θα λειτουργήσει ψηφιακό φροντιστήριο πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων ώστε να μπορούν να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Το Ψηφιακό Φροντιστήριο θα δίνει τη δυνατότητα να υποβάλλονται ζωντανά ερωτήσεις από τους μαθητές και να απαντώνται. Τα μαθήματα θα γίνονται μέσω της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου: Δημιουργείται κεντρική ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία είναι για τα μαθήματα «gov.gr». Η ηλεκτρονική εφαρμογή λειτουργεί ως πύλη ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου και υπηρεσιών σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αναπτύσσεται και λειτουργεί στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής(Ι.Ε.Π.)για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Η ψηφιακή εκπαίδευση παρέχεται: α) με τη μορφή σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης (ψηφιακό φροντιστήριο) και άφορά στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ τάξης του Γενικού Λυκείου και των ΕΠΑΛ, καθώς και της Δ τάξης του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) και β) με τη μορφή της ασύγχρονης εκπαίδευσης σε μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού σχολειού, σε μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου και σε μαθητές της Α και Β τάξης των ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., καθώς και της Α, Β’ και Γ’ τάξης του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.. Η περ. α) υλοποιείται από το Τμήμα Δ’ Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων της Διεύθυνσής Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία σε συνεργάσιμα με το Ι.Ε.Π. Η περ. β) υλοποιείται με ευθύνη του Ι.Ε.Π. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο Ψηφιακό Φροντιστήριο λαμβάνουν για τη διδακτική υπηρεσία τους δυο (2) μονάδες, ανά έτος, οι οποίες προσμετρώνται στη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης στελεχών εκπαίδευσης της παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 4823/2021 (Α’ 136).
Για τους γονείς θα λειτουργήσει η εφαρμογή e-parents ώστε να μπορούν να ενημερώνονται σε πρώτη φάση για τις απουσίες, τη βαθμολογία των μαθητών και τις ανακοινώσεις των σχολείων. Το Ψηφιακό Σχολείο – digitalschool.gov.gr θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πύλη της σχολικής εκπαίδευσης για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Το πρόγραμμα για τα Νηπιαγωγεία:
• Τμήμα Πρωινής Υποδοχής: λειτουργεί 7.45-8.30 με χρόνο προσέλευσης 7.45-8.00
• Πρωινό Υποχρεωτικό Τμήμα: 8.30-13.00 με χρόνο προσέλευσης 8.15-8.30 και ώρα αποχώρησης 13.00
• Προαιρετικό απογευματινό Ολοήμερο τμήμα: 13.00-16.00 με ώρα αποχώρησης 16.00
• Αναβαθμισμένο προαιρετικό Πρόγραμμα του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου: 16.00- 17.30 με ώρα αποχώρησης 17.30.
Τα ωράρια για τα Δημοτικά
Μια διαφοροποίηση καταγράφεται στο Δημοτικό που αλλάζει η ώρα αποχώρησης στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία. Ειδικότερα η αποχώρηση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου που παρακολουθούν το πρόγραμμα του αναβαθμισμένου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου θα λαμβάνει χώρα στις 15:50, με το πέρας της δεύτερης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης, ή στις 17:30, με τη λήξη του προγράμματος. Επιπλέον, δύναται η αποχώρηση να λαμβάνει χώρα και στις 14:55 με το πέρας της 1ης διδακτικής ώρας της 2ης ζώνης. Κατά τα άλλα το πρόγραμμα παραμένει ως έχει με τους μαθητές να κάνουν μάθημα από τις 8:15 μέχρι τις 13:15.
Επαγγελματικός προσανατολισμός για τους μαθητές της Α΄ λυκείου
Ο επαγγελματικός προσανατολισμός έχει στόχο να διαπιστωθούν οι κλίσεις και δεξιότητες των μαθητών, οι οποίες είναι χρήσιμες, ώστε να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα θέματα της προσωπικής και επαγγελματικής τους ανάπτυξης. Δημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης «gov.gr», με σκοπό τη παροχή υπηρεσιών ατομικής συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού σε μαθητές του Λυκείου. Δικαίωμα πρόσβασης στις ανωτέρω υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού έχουν οι μαθητές της Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου(ΓΕ.Λ.) ή του Επαγγελματικού Λυκείου(ΕΠΑ.Λ.) ή του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.), με στόχο να διαπιστωθούν οι κλίσεις και δεξιότητές τους, οι οποίες είναι χρήσιμες, ώστε να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα θέματα της προσωπικής και επαγγελματικής τους ανάπτυξης.
– Η πρόσβαση κάθε χρήστη διασφαλίζεται με τη χρήση ατομικών κωδικών εισόδου μέσω αυθεντικοποίησης των διαπιστευτηρίων, που διαθέτει στον κατάλογο μελών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (Π.Σ.Δ.).
-Η υπηρεσία ατομικής συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού διενεργείται κάθε σχολικό έτος από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου και περιλαμβάνει δύο (2) μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τη συμπλήρωση τυποποιημένου ερωτηματολογίου επαγγελματικού προσανατολισμού σε ψηφιακή μορφή. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει ατομική συνεδρία, η οποία πραγματοποιείται διαδικτυακά, με σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού, ο οποίος προβαίνει σε αξιολόγηση του ανωτέρω ερωτηματολογίου, διερεύνηση των ατομικών χαρακτηριστικών κάθε μαθητή με γνώμονα τις γνώσεις, τις ικανότητες ,τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά του και κατάρτιση εξατομικευμένου σχεδίου δράσης
Αυτόνομες τάξεις Γυμνασίου σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δύναται, σε απομακρυσμένες – ορεινές περιοχές, όπου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ίδρυσης Γυμνασίου, να λειτουργεί αυτόνομη τάξη, η οποία υπάγεται στο πλησιέστερο προς αυτό Γυμνάσιο.
-Στην αυτόνομη τάξη του Γυμνασίου τοποθετούνται κατ’ ελάχιστον τρεις (3) εκπαιδευτικοί από τους κλάδους/τις ειδικότητες ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04 και ΠΕ86, οι οποίοι διδάσκουν τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος, τα οποία ανατίθενται με βάση τον κλάδο/ειδικότητά τους. Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί ασκούν και τις διοικητικές εργασίες λειτουργίας της αυτόνομης τάξης. Η αυτόνομη τάξη του δεύτερου εδαφίου κατατάσσεται σε αξιολογική κατηγορία δυσπρόσιτης σχολικής μονάδας αντίστοιχης με την κατηγορία, στην οποία κατατάσσεται το νηπιαγωγείο ή το δημοτικό σχολείο, που λειτουργεί στην ίδια περιοχή.
-Με απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δύναται να προβλέπεται συμπληρωματική διδασκαλία, μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από εκπαιδευτικούς του πλησιέστερου Γυμνασίου, στο οποίο υπάγεται η αυτόνομη τάξη, για τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος, που δεν δύνανται να διδαχθούν από τους εκπαιδευτικούς, που υπηρετούν στην αυτόνομη τάξη του Γυμνασίου ή τους εκπαιδευτικούς των κοινών ειδικοτήτων/κλάδων του δημοτικού σχολείου ή νηπιαγωγείου στην ίδια απομακρυσμένη – ορεινή περιοχή. Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές, οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία στο Γυμνάσιο, στο οποίο υπάγεται η αυτόνομη τάξη, και σε μαθητές της αυτόνομης τάξης, οι οποίοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως, δεν επιτρέπεται.
Πηγή: ethnos.gr