Ειδήσεις

Υποκλοπές: Απορρίφθηκε το αίτημα να έρθουν στη Βουλή η Αδειλίνη και το πόρισμα

Απορρίφθηκαν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, τα αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και ο Αντεισαγγελέας Αχιλλέας Ζήσης , καθώς και για να διαβιβαστεί στην Επιτροπή το σχετικό δικαστικό πόρισμα για τις υποκλοπές.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα έντασης, με την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου να βρίσκεται σε διαρκή διένεξη με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θανάση Μπούρα και να καταγγέλλει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πράξη συγκάλυψης.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε πως «αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια εντυπωσιασμού που γίνεται. Ίσως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της Επιτροπής που υποβάλλεται ένα αίτημα προδήλως αντισυνταγματικό. Εάν το αίτημα είχε τεθεί από πρωτοετή φοιτητή της νομικής, δεν θα του επιτρεπόταν να συνεχίσει τις σπουδές του. Σύμφωνα με άρθρο 26 του Συντάγματος, υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Εμείς ασκούμε νομοθετικό έργο και οι δικαστές το δικαστικό έργο. Η κλήση Εισαγγελέως που χειρίστηκε υπόθεση για να δώσει εξηγήσεις για πόρισμα και διάταξη αντίκειται στο Σύνταγμα και στον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος επιτρέπει τέτοια κλήση μόνο για θέματα λειτουργίας της δικαιοσύνης».

Ο κ. Πλεύρης, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, χαρακτήρισε «προκλητικό να μιλάτε για Κράτος Δικαίου και δεν αντιλαμβάνεστε ότι ζητάτε η Βουλή να είναι πάνω από τη Δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα της Επιτροπής μας να ζητήσει πόρισμα. Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τέσσερα άτομα σε βαθμό πλημμελήματος λόγω του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ειλικρινά λυπούμαι για όσους έχουν υπογράψει το αίτημα και ιδιαίτερα όσους διακονούν τη δικαιοσύνη. Δεν θεωρώ τυχαίο ότι ο μοναδικός δικαστής που είναι στην επιτροπή (από τη Νίκη) σήμερα έχει αντικατασταθεί, αναρωτιέμαι τι θα έλεγε».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Θανάση Μπούρα, ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν τα 2/5 της Επιτροπής, θα έπρεπε να έχετε ήδη καλέσει τους εισαγγελικούς λειτουργούς και να ζητήσετε το πόρισμα. Είναι προφανές ότι η ενημέρωση για το περιεχόμενο του πορίσματος και της σχετικής διάταξης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου εμπίπτει στο πεδίο εξέτασης της Επιτροπής μας, ως προς τη λειτουργία της επιτροπής και τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή της χώρας. Θυμίζω ότι το 2017 η εισαγγελέας εφετών κα Τσατάνη εκλήθη να έρθει στην Επιτροπή για την περίπτωση του κ. Βγενόπουλου και η άρνησή της είχε προκαλέσει διακομματική οργή».

Έχουμε δικαίωμα, τόνισε η κυρία Τζάκρη, «να λάβουμε γνώση των πορισμάτων. Είναι απολύτως αναγκαίο για την ενημέρωσή μας. Δεν ελέγχουμε την εισαγγελική κρίση, αλλά ζητάμε να ενημερωθούμε γι’ αυτήν και να την αξιολογήσουμε. Το δελτίο τύπου της Εισαγγελέως δεν συνιστά ενημέρωση. Η άρνηση της πλειοψηφίας να κληθούν οι δικαστικοί λειτουργοί, συνιστά συγκάλυψη και περιφρόνηση του δικαιώματος ενημέρωσης για το σκάνδαλο των υποκλοπών».

«Έχει πληγεί σοβαρά»
Ο Παναγιώτης Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η Επιτροπή έχει σήμερα έναν πάρα πολύ σοβαρό θεσμικό ρόλο και η προσπάθεια του κ. Πλεύρη να υποβαθμίσει το ζήτημα πρέπει να του επιστραφεί. Αφορά στον πυρήνα του κύρους της δικαστικής εξουσίας που υφίσταται ένα χτύπημα. Η πράξη αρχειοθέτησης δεν είναι αμετάκλητη. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανασυρθεί ο φάκελος. Το κύρος της Δικαιοσύνης έχει πληγεί σοβαρά και όχι μόνο από την πράξη της αρχειοθέτησης. Όταν έφτασε σε μια ωριμότητα η έρευνα των δύο πρώτων εισαγγελέων, τους αφαιρέθηκε ο φάκελος και πήγε στον κ. Ζήση».

Σύμφωνα με τον κ. Δουδωνή, «θέλουμε να λάβουμε γνώση. Κατά τον κ. Μητσοτάκη η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ήταν λάθος. Το μισό σας υπουργικό συμβούλιο ήταν παρακολουθούμενο. Αν είναι όλα καλά, αυτό πλήττει την κυβέρνησή σας και την ηθική και πολιτική της βάση. Παρακολουθούμενοι υπουργοί υπερασπίζονται τις παρακολουθήσεις τους. Ποιο είναι το κίνητρό τους; Αυτό αναζητούμε. Εκάστη εποχή και ο Παπαγγελόπουλός της. Αν θέλει να διακοινώνει τις απόψεις της, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποχρεούται να έρθει να πει έστω αυτά που είπε στο δελτίο τύπου και να απαντήσει στα ερωτήματα των βουλευτών. Η διάκριση των εξουσιών συνιστά και αυτοπεριορισμό των εξουσιών».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «είναι πολύ ξεκάθαρο ότι δρομολογείται από την κυβέρνηση μια απόπειρα βίαιου κλεισίματος της Επιτροπής. Η πρόταση του Προεδρείου για τη διαδικασία κατατείνει στο να μη γίνει συζήτηση, η κυβέρνηση είναι υπόλογη για συμμετοχή σε συγκάλυψη των δικών της ευθυνών. Ζητάμε με άπλετο χρόνο να τοποθετηθούμε, μην κάνετε κύριε Πρόεδρε νοήματα επειδή σας κάνανε τηλέφωνο, σας είδαμε όλοι που σας πήραν τηλέφωνο».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, εκ μέρους του ΚΚΕ, τόνισε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τη διαδικασία, ενώ από την Ελληνική Λύση ο Στέλιος Φωτόπουλος ανέφερε πως «το θέμα είναι πολιτικό και ζητάμε να έρθει στην επιτροπή το πόρισμα. Αν δεν γίνει, θα αναδυθεί οσμή συγκάλυψης με ευθύνη της πλειοψηφίας».

Από τη Νέα Αριστερά, η Σία Αναγνωστόπουλου ζήτησε «να μη συναινέσει στην καραμπινάτη συγκάλυψη η συμπολίτευση» και πρότεινε την άμεση σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Ο Γιώργος Ρούντας εκ μέρους της Νίκης έθεσε θέμα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τις παρακολουθήσεις, ώστε να μην υπάρχει η ανέλεγκτη δυνατότητα σε κρατικές υπηρεσίες και «παράπλευρα δίκτυα» να υποκλέπτουν τηλεφωνικές συνομιλίες.

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου