Ειδήσεις

Δ. Γάκης: «Ζητούμε από τον ελληνικό λαό να επιλέξει τη δική μας πρόταση»

«Στις εκλογές θα δοθεί
μάχη μεταξύ του παλαιού και του καινούργιου»

«Ζητάμε από τον λαό να επιλέξει τη δική μας πρόταση. Θέλουμε  να «παντρέψουμε» τις δεσμεύσεις του μνημονίου,  ακόμη και αυτές που δεν αποδεχόμαστε, με το νέο  πρόγραμμά μας».
Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων,  σε συνέντευξή τύπου χθες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης και  χαρακτήρισε τις εκλογές ως  μια μάχη του παλαιού με το καινούργιο.
«Ολα δείχνουν πως το «παλιό»  ήταν οργανωμένο και τώρα προσπαθεί να έρθει ξανά στα πράγματα.  Οι εκλογές είναι μια μάχη του καινούργιου πολιτικού συστήματος  με το παλιό. Το νέο αμφισβητήθηκε αν και  κατάφερε να φθάσει μέχρι εδώ . Τώρα ζητά την έγκριση του ελληνικού λαού για να υλοποιήσει  μια διαφορετική πολιτική», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης.
Ο κ. Γάκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα που είχε εξαγγελθεί από τον κ.  Α. Τσίπρα  στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πέρσι.
«Λειτουργήσαμε  σε συνθήκες εκβιασμού που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους. Πρέπει να εκτιμήσουμε και τον τρόπο που είναι δομημένη η Ευρωζώνη.  Υπάρχει και η Ευρώπη των μη οραματιστών που θέλει να διοικείται με βάση τα οικονομικά στοιχεία. Από αυτή την Ευρώπη είχε τεθεί ως στόχος το Grexit», δήλωσε ο κ. Γάκης
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στη διενέργεια του δημοψηφίσματος.
«Τιμούμε το «όχι» στο δημοψήφισμα γιατί είχε περιεχόμενο. Ήταν  μια διαδικασία μετασχηματισμού της Ευρώπης και της κοινωνίας. Όλα αυτά όμως  δεν μπορούν να γίνουν από τη μια ημέρα στην άλλη. Είχαμε και θεσμικό εκβιασμό για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Φθάσαμε στο σημείο από αυτή την υποχώρηση να καταθέτουμε σήμερα στον  ελληνικό λαό την πρόταση μας. Ζητάμε από το λαό να την επιλέξει», δήλωσε ο κ. Γάκης και πρόσθεσε πως το νέο  πολιτικό σύστημα θα πρέπει να πετύχει μια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη.
Σε ερώτηση για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως οι εκλογές θα είναι ντέρμπι  μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γάκης δήλωσε:
«Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε προχθές. Παρότι  είναι μικρή σε διάρκεια η εικόνα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα ανατραπεί. Θα έχουμε την υποστήριξη του  ελληνικού λαού. Του ζητάμε την ευκαιρία για να κυβερνήσουμε. Στις προηγούμενες αναμετρήσεις ζητήσαμε ευκαιρία για να διαπραγματευθούμε μια συμφωνία καλύτερη.  Την ψηφίσαμε με πόνο ψυχής γιατί έπρεπε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί».
Ο κ. Δημήτρης  Γάκης εκτίμησε πως ο στόχος της συγκρότησης  αυτοδύναμης κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ   δεν είναι  πολύ μακριά.
«Μας ανησυχούν οι αποχωρήσεις στελεχών από το κόμμα.  Έφυγαν αγωνιστές και αγαπημένοι μας σύντροφοι. Θεωρούμε  πως αυτό ήταν ένα λάθος που συνέβαλε στο να πέσει εκ των έσω  η κυβέρνηση. Δημιουργεί όμως και μια  δυναμική στην κοινωνία για την επαναφορά του παλιού. Καλώ τους πολίτες και τα στελέχη  που αποχώρησαν να παλέψουν για να αλλάξουν οι πολιτικές. Η διαδικασία της διάσπασης θα  κλείσει γρήγορα. Εμείς δεν ανοίγουμε πόλεμο με τους συντρόφους. Ο εμφύλιος είναι ο χειρότερος πόλεμος. Στους αγώνες  μπορεί να βρεθούμε και πάλι μαζί», δήλωσε ο κ. Γάκης  και πρόσθεσε πως τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  ενέκριναν τη  συμφωνία  παρότι ήταν  επώδυνη, λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνική συνείδηση.
«Αν δεν εγκρίναμε τη συμφωνία η Ελλάδα θα οδηγείτο σε καταστάσεις που δεν ταιριάζουν με το δυτικό πολιτισμό», τόνισε ο κ. Γάκης.
Σχετικά με τη μείωση των συντάξεων ο κ. Γάκης δήλωσε πως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων θα προκαλέσει αύξηση των κατώτερων συντάξεων και μείωση των ανώτερων.
«Έχει γίνει περικοπή κατά 3% με 3,5% στις κύριες  συντάξεις και κατά 6% στις επικουρικές. Η επιβάρυνση είναι σοβαρή γιατί η χώρα είναι σε υφεσιακή κατάσταση. Θυμίζω πως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν έχει περιληφθεί στη συμφωνία. Ελπίζω να μην υπάρξουν  επιπτώσεις από την ενοποίηση των ασφαλιστικών  ταμείων», δήλωσε ο κ. Γάκης.
Σχετικά με το μεταναστευτικό ο κ. Γάκης δήλωσε  πως αν   οι περισσότεροι παράτυποι μετανάστες περνούν  από την Ελλάδα οι αρμόδιες αρχές άντεξαν και έπραξαν όσα έπρεπε.
«Το πρόβλημα έχει επιπτώσεις.  Οι περισσότεροι παράτυποι μετανάστες  πέρασαν από την Ελλάδα που δεν ήταν έτοιμη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όλες οι υπηρεσίες παρά την ελλειμματική στελέχωση κατάφεραν να ταυτοποιήσουν όλους τους ανθρώπους που ήρθαν. Τώρα η ΕΕ φιλοτιμήθηκε να δώσει 30 εκατομμύρια ευρώ  για να ενισχυθούν οι δομές.  Η διαχειριστική αρχή είχε συγκροτηθεί από τον περασμένο Ιούλιο. Δεν είχε δοθεί όμως η πιστοποίηση. Από τη δική μας χώρα περνούν τα  περισσότερα άτομα.  Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Η συμπεριφορά των ελληνικών αρχών ήταν άψογη αν και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο κ. Γάκης.
Ο κ. Γάκης αναφέρθηκε και στην  ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
«Η κυβέρνηση βρήκε σε προχωρημένο στάδιο το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων. Θέλαμε να αλλάξουμε τους όρους της σύμβασης  ώστε να μετέχει  το ελληνικό δημόσιο και η ΤΑ. Δεν τα καταφέραμε. Όταν υπεγράφη η συμφωνία βγάλαμε τη χώρα από το αδιέξοδο και φθάσαμε στο σημείο να οδηγήσουμε την ανάδοχο  εταιρεία  να αποσυρθεί από το διαγωνισμό. Έτσι τα αεροδρόμια  θα μείνουν στο νέο ΤΑΙΠΕΔ. Τώρα υπάρχουν τρεις επιλογές. Μπορούν να πωληθούν, να μισθωθούν ή να μείνουν υπό τη διαχείριση του κράτους», δήλωσε ο κ. Γάκης και πρόσθεσε πως στόχος είναι να μείνουν τα αεροδρόμια  υπό τη διαχείριση του κράτους.
Σε ερώτηση σχετικά  με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ο κ. Γάκης δήλωσε:
«Είναι και τους δικούς μας στόχους η εφαρμογή ισοδύναμων μέτρων που θα καλύψουν την απώλεια των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.  Για αυτό χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων. Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος θα γίνει σε τρια στάδια . Η αρχή θα γίνει από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Από τη Ρόδο και την Κω   οι μειωμένοι συντελεστές θα καταργηθούν το Δεκέμβριο του 2016».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου