Τα ρατσιστικά σχόλια κατά των μεταναστών και των προσφύγων στο ίντερνετ σημειώνουν αύξηση στη Γερμανία. Παράλληλα, όμως, όλο και περισσότεροι πολίτες εντοπίζουν και καταγγέλλουν τέτοιου είδους περιστατικά, αναφέρει η Deutsche Welle.
Τα ξενοφοβικά σχόλια κατά μεταναστών και ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο στη Γερμανία αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Κατά κύριο λόγο εντοπίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το περιεχόμενο πολλών από αυτά τα σχόλια είναι αποκρουστικό και απάνθρωπο: «Πρέπει να ζεστάνουμε πάλι όλους τους φούρνους στο Νταχάου», έγραψε ένας 20χρονος στο facebook, υπαινισσόμενος ότι το αυξημένο ρεύμα μεταναστών που παρατηρείται και στη Γερμανία μπορεί να διευθετηθεί με τις μεθόδους των ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτό το περιστατικό, όπως και πολλά παρόμοια, απασχολούν την εισαγγελία του Πάσαου στη Βαυαρία. Ο συντάκτης του συγκεκριμένου σχολίου εντοπίστηκε και κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ.
Η παράγραφος 130 του γερμανικού Ποινικού Κώδικα προβλέπει ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες έως πέντε χρόνια ή χρηματικό πρόστιμο για κάθε πράξη που διαταράσσει την κοινή ειρήνη ή την ασφάλεια. Όμως, η δημόσια υποκίνηση βίας και η υποδαύλιση μίσους κατά συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων μέσω διαδικτύου συγκαταλέγονται τις περισσότερες φορές στο πεδίο της «μικροεγκληματικότητας» και τιμωρούνται απλά με χρηματικά πρόστιμα, τα οποία εξαρτώνται από το μηνιαίο εισόδημα του εκάστοτε δράστη. Ο τελευταίος απειλείται να συλληφθεί μόνο εφόσον δεν πληρώσει το πρόστιμο.
Όπως δήλωσε στην DW ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, «αυτά που διαδίδονται το τελευταίο διάστημα στο διαδίκτυο συχνά ξεπερνoύν τα όρια (σ.σ. της μικροεγκληματικότητας) και είμαι βέβαιος ότι σε πολλές περιπτώσεις θα υπάρξει ποινική δίωξη. Θα πρέπει, όμως, να είναι σαφές ότι δεν θα λύσουμε το πρόβλημα μόνο μέσω του Ποινικού Δικαίου. Πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόβλημα και αυτό είναι θέμα που αφορά όλους μας στην κοινωνία».
Σημαντική αύξηση των καταγγελιών από πολίτες
Η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές ενθαρρύνονται να δρουν με ταχείες διαδικασίες κατά της ξενοφοβικής προπαγάνδας, ωστόσο η πραγματοποίηση έρευνας για τον εντοπισμό δραστών είναι σπάνια εφικτή εξαιτίας της έλλειψης χρόνου. Σε αυτό το σημείο έρχονται να συνεισφέρουν πολίτες, οι οποίοι εντοπίζουν τέτοια κρούσματα και προβαίνουν σε καταγγελία. Ο αριθμός αυτών -με φωτογραφίες (screenshots) των επίμαχων διαδικτυακών σχολίων- αυξήθηκε από το 2014. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κολωνίας, η αύξηση εκτιμάται μάλιστα ότι κινείται σε ποσοστό κοντά στο 50%.
Ο δικηγόρος Γενς Φέρνερ, ο οποίος έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με το θεμελιώδες πρόβλημα της επιβολής ποινών για τη διαδικτυακή υποκίνηση βίας ή μίσους, επισήμανε στην DW ότι παρ’ ό,τι η παράγραφος 130 του Ποινικού Κώδικα έχει αναθεωρηθεί προκειμένου να συμπεριλαμβάνει και κρούσματα ξενοφοβίας στο διαδίκτυο, «εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα. Δεν είναι πάντα σαφές τι είναι υποκίνηση και τι έκφραση γνώμης».
Οι εταιρείες που διαχειρίζονται μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook και το twitter δεν έχουν προς το παρόν ανταποκριθεί στην επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης για διαγραφή των ξενοφοβικών σχολίων που αναρτώνται από ορισμένους χρήστες τους. Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης επιδιώκει να συναντηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου με εκπροσώπους του facebook στο Βερολίνο προκειμένου να συζητήσει δυνατότητες αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών.
Πηγή dw.de.com