Τι έχει σκοπό να κάνει με την καθαριότητα και την φύλαξη; Θα φέρει ιδιώτες στο Δημόσιο; Θα προχωρήσει στις μόνιμες προσλήψεις που ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε;»
Στο κανάλι OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος Καλοκαίρι» με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Μπολάκη και Ηρώ Ράντου, ήταν σήμερα καλεσμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός.
Για το μεταναστευτικό και για τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης
«Με το να καταργήσει η Κυβέρνηση τις δευτεροβάθμιες επιτροπές, που απευθύνονταν όσοι απορρίπτονταν της χορήγηση ασύλου, αυξάνει τον όγκο των υποθέσεων που θα δέχονται τα διοικητικά δικαστήρια. Γιατί πρέπει να πούμε ότι ο αιτών άσυλο έχει δικαίωμα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο προσφυγής, σε περίπτωση απόρριψης της αίτησής του και η χώρα μας δεν πρέπει να υπαναχωρήσει στον τομέα της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο».
«Οι δευτεροβάθμιες επιτροπές λειτουργούσαν αποσυμφορητικά για τα διοικητικά δικαστήρια και μείωναν το φόρτο των υποθέσεων. Με το νέο αυτό σχέδιο της Κυβέρνησης, δεν λύνεται το πρόβλημα αφού από τη μια οι πρόσφυγες και οι μετανάστες γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης μιας και η κάθε προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο κοστίζει πολύ ακριβά και τα κυκλώματα που λυμαίνονται αυτές τις υποθέσεις θα τεθούν πάλι σε λειτουργία, ενώ από την άλλη στα ήδη φορτωμένα πινάκια των διοικητικών δικαστηρίων, συγκεντώνονται επιπλέον υποθέσεις, που θα μπορούσαν να λυθούν στις δευτεροβάθμιες επιτροπές. Το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι οι άνθρωποι αυτοί να παραμένουν εγκλωβισμένοι».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να δομήσει ένα σύστημα διαχείρισης του προσφυγικού. Κάθε χρόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες διαχειρίζονταν 60.000 αιτήσεις ασύλου. Επαρκούσε; Όχι σε αναλογία με τα νούμερα των ανθρώπων που έχουν συρρεύσει στην χώρα μας. Ήταν όμως αποτελεσματικό; Ναι. Παράλληλα καταφέραμε 17.000 οικειοθελείς επιστροφές».
Σχετικά με το σύστημα της «ευαλωτότητας»- όρος που καθορίζεται από τα Διεθνή Δικαστήρια και από τη Συνθήκη ΕΕ- Τουρκίας, όταν η ΝΔ παρέλαβε την διακυβέρνηση, στην Μόρια υπήρχαν 5.600 άτομα, εκ των οποίων οι 1.500 ήταν χαρακτηρισμένοι ως «ευάλωτοι» και ήταν έτοιμοι να φύγουν. Αυτή τη στιγμή στη Μόρια υπάρχουν 11.000 άτομα και δεν έχει μεταφερθεί κανένας από τους «ευάλωτους», οι οποίο θεωρητικά έχουν προτεραιότητα στην μετακίνηση. Η αλλαγή των συνθηκών ορισμού «ευαλωτότητας» ενέχει τον κίνδυνο να σωρευτεί κόσμος στα νησιά και να ασφυκτιούν οι δομές τους, γιατί κατά κύριο λόγω οι πληθυσμοί που φεύγουν από τα νησιά είναι οι «ευάλωτοι».
Για τους συμβασιούχους
«Όταν ο κ. Θεωδορικάκος μιλάει για 9.000 παραπάνω συμβασιούχους που λέει ότι βρήκε, δεν εξηγεί ότι η Συμφωνία για το όριο των προσλήψεων αφορά το κάθε έτος. Έτσι το 2018 έκλεισε με 49.000 συμβασιούχους, εντός του ορίου δηλαδή και το ίδιο νούμερο θα υπάρξει και φέτος. Τα επιπλέον νούμερα στα οποία αναφέρεται αφορούν το 2019, αφού οι προσλήψεις στους Δήμους, στην χώρα μας γίνονται κατά κύριο λόγο καλοκαίρι που αυξάνονται οι ανάγκες τους, όπως πχ. στον Τομέα της Δασοπυρόσβεσης. Επίσης δεν αναφέρεται ότι το 2014 οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου ήταν 576.000 και το 2018 ήταν 565.000».
«Οι υπηρεσίες του Δημοσίου και οι Δήμοι έχουν ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, σε συγκεκριμένους τομείς. Για το λόγο αυτό εμείς ήμασταν αυτοί που καταργήσαμε το 1/5 (μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις) και επαναφέραμε το 1/1. Εμείς προγραμματίσαμε την μόνιμη πρόσληψη 3.000 πενταετών πυροσβεστών, 3.200 εργαζομένων στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, 4.500 καθηγητών ειδικής αγωγής, 10.500 καθηγητών Γενικής Παιδείας και 10.000 εργαζομένων στην Υγεία».
«Αυτό που μένει να δούμε είναι τι θα κάνει η ΝΔ και με ποιο σκοπό ανοίγει αυτή τη στιγμή το θέμα των συμβασιούχων. Θα συνεχίσει το θεσμό της κάλυψης βασικών αναγκών στην Υγεία, στην Παιδεία και στην Δασοπυρόσβεση μέσω των συμβασιούχων και των αναπληρωτών; Θα ακυρώσει τις προγραμματισμένες αυτές και αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις; Θα επαναφέρει το 1/5; Θα ακυρώσει τους συμβασιούχους στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης και θα τις δώσει δώρο στον ιδιωτικό τομέα;».
Για την πρόταση της ΝΔ περί μεταφοράς των εσόδων του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους
«Η ΝΔ συνεχώς επικαλείται ότι σκοπεύει να διοχετεύσει τους πόρους του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτό το θεωρεί πανάκεια για την τόνωση του Θεσμού. Τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ ποικίλουν ανάλογα την περιοχή. Όπου οι περιουσίες είναι μικρής αξίας, οι αντίστοιχοι Δήμοι θα έχουν και λιγότερα έσοδα. Έτσι ενώ, σαν ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουμε στην αυτονομία της ΤΑ, εντούτοις θεωρούμε πως αυτή η πρόταση θα δημιουργήσει Δήμους πολλών ταχυτήτων και πως Δήμοι με μεγάλες ανάγκες, όπως πχ. ο Δήμος Ρέντη- Νίκαιας, θα έχει μικρά έσοδα, σε αντίθεση πχ. με τον Δήμο Εκάλης».
«Η ΝΔ με την πρόταση αυτή αναπαράγει μια ανισότητα και την μετακυλά στην λειτουργία της ΤΑ και δημιουργεί ουσιαστικό πρόβλημα στις λαϊκές συνοικίες».
Σχόλιο σε θέμα του σταθμού για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων του Δήμου Ρέντη- Νίκαιας, μετά το σεισμό του Ιουλίου.
«Από τη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός της 19η Ιουλίου, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έπρεπε να είχε δώσει εντολή στις υπηρεσίες του να ελέγξουν όλα τα δημόσια κτίρια, και άρα και τα σχολεία, που βρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν. Αυτή ήταν η δική μας πρακτική όταν κληθήκαμε να διαχειριστούμε ανάλογες περιπτώσεις. Το γεγονός ότι οι σχολικές μονάδες βρίσκονται υπό την
εποπτεία των Δήμων και άρα ο έλεγχος της διαχρονικής τους σεισμικότητας, δεν σημαίνει ότι έχουν ευθύνη σε μετασεισμικές περιπτώσεις. Αυτό είναι ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου».