Ως κατ’ αρχήν θετικά, εκλαμβάνει η τοπική αγορά, τα μέτρα που ανακοινώνει συστηματικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό δηλώνει σήμερα στην «δημοκρατική» το μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Λουκαράς, ο οποίος επισημαίνει πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, τα πρώτα αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία, θα ξεκινήσουν να φαίνονται προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020.
«Νομίζω πως μόνον θετικά μπορεί να εκληφθεί η όλη εμπροσθοβαρής προσπάθεια, προκειμένου να δημιουργηθούν βασικές μεταρρυθμιστικές πολιτικές σε σχέση με το επιχειρηματικό περιβάλλον και ειδικότερα με την βελτίωση του, προκειμένου να προσελκύσουμε επενδύσεις και ξένα κεφάλαια. Γι αυτό και τα κυβερνητικά κλιμάκια έχουν καταπιαστεί με το ζήτημα των επενδύσεων στην προσπάθεια να αλλάξει και το περιβάλλον αλλά και να γίνονται διευκολύνσεις.
Το ερώτημα είναι ποια είναι η πιθανή προστιθέμενη αξία –και μακροοικονομικά και μικροοικονομικά, στην καθημερινότητα μιας νέας Μικρομεσαίας Επιχείρησης, ενός εργαζόμενου, ενός ανέργου κ.λπ. Αυτά θέλουν χρόνο αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν. Όλες αυτές οι ενέργειες, λοιπόν που έχουν αναληφθεί από τη νέα κυβέρνηση (π.χ. η πλήρης απελευθέρωση των capital controls που έγινε τόσο για ψυχολογικούς λόγους όσο και για λόγους αξιολόγησης της οικονομίας της χώρας) κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020 θα ξεκινήσουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα. Αυτό θα φανεί από πάνω προς τα κάτω: η καλύτερη αξιολόγηση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων που θα επιφέρει και περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού για τις τράπεζες -δηλαδή μεγαλύτερη εκταμίευση κεφαλαίων προς την αγορά με ακόμη ευνοϊκότερους όρους».
Σε ερώτηση εάν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες ροής της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τα τελευταία χρόνια, ο κ. Λουκαράς ήταν κατηγορηματικός:
«Η εκταμίευση χρημάτων από τις τράπεζες, δεν έχουν βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Για να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες μία επιχείρηση, απαιτείται ένα πλήρες καταρτισμένο χρηματοδοτικό επιχειρηματικό σχέδιο, με λιγότερους δυνατούς κινδύνους, με βιωσιμότητα της πρότασης και με τα καλύτερα εχέγγυα που μπορεί να παρέχει ο υποψήφιος. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε όλοι πως οι τράπεζες ακόμη κι αν έχουν την δυνατότητα και την ευχέρεια να δώσουν χρήματα, δεν τα δίνουν εύκολα. Θα έλεγα ότι ζητούν πάρα πολλές πρόσθετες εγγυήσεις.
Αυτό θα το δούμε πιο έντονα από τα μέσα του 2020 κι έπειτα, μόλις η οικονομία μας θα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες να έχουν αλλάξει και συμπεριφορά απέναντι στα φυσικά πρόσωπα. Κι αυτό γιατί έχει αλλάξει τελείως το μείγμα των εσόδων τους. Κάποτε παρήγαν έσοδα από άλλες δραστηριότητες: πολύ υψηλά επιτόκια σε καταναλωτικές δραστηριότητες, δάνεια, πιστωτικές κάρτες κ.λπ. Τα έσοδα των τραπεζών πλέον, προέρχονται μέσα από τις συναλλαγές που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και βεβαίως, ενώ αναζητούν έσοδα μέσα από την πραγματική τους δουλειά που είναι να χρηματοδοτήσουν το παραγωγικό τμήμα της κοινωνίας. Γι αυτό και πλέον έχει περιοριστεί ο ρόλος της λιανικής στα φυσικά πρόσωπα ενώ δεν προβλέπεται να αλλάξουν στο επόμενο διάστημα».
ΟΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Όσον αφορά τις απορροφήσεις κονδυλίων από ευρωπαϊκά επιχειρηματικά προγράμματα, ο κ. Λουκαράς είπε πως το Νότιο Αιγαίο καταγράφει υψηλή ζήτηση σε συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις (τουρισμό, εμπόριο κ.λπ.) που έχουν άμεση σχέση με την οικονομία των νησιών:
«Ο προηγούμενος στόχος κρίθηκε πάρα πολύ δύσκολος να επιτευχθεί. Γι αυτό και η νέα κυβέρνηση δήλωσε πως θα επαναλάβουν προκηρύξεις προγραμμάτων για χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία θεωρήθηκαν πετυχημένα από πλευράς προσέλκυσης αιτήσεων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία απορρόφησης.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει πάρα πολύ υψηλή ζήτηση σε συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις. Υπάρχει επαρκής τεχνογνωσία σε τοπικό επίπεδο, τα τραπεζικά στελέχη έχουν μεγάλη εμπειρία στο πώς θα υποστηρίξουν μια επιχείρηση όταν μπαίνει σε αυτή την διαδικασία και μπορώ να πω, ότι τα πράγματα είναι αισιόδοξα για την περιοχή μας. Δεν θα πρέπει όμως να παρασυρόμαστε από την έκβαση της κάθε τουριστικής σεζόν. Πρέπει να το βλέπουμε περισσότερο μακροπρόθεσμα διότι διανύουμε μία σεζόν προβληματική. Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα αλλά όταν κάποιος σχεδιάζει μακροπρόθεσμα, πρέπει να κάνει τις εκτιμήσεις του, συνολικά», τόνισε χαρακτηριστικά.