Τι θέση κατέχει στα ελληνικά ξενοδοχειακά μενού η τοπική γαστρονομική παράδοση; Ποια είναι τα κέρδη από την υιοθέτηση και την προβολή της; Μια συνέντευξη με την διευθύντρια του ιστορικού ξενοδοχείου Rodos Palace Μαίρη Καμπουράκη, που αγγίζει το μεγάλο στοίχημα, να γίνει η Ελλάδα γαστρονομικός προορισμός…
Λίγα ξενοδοχεία διεθνώς μπορούν να υπερηφανευτούν για τη λαμπρή τους ιστορία, το κοσμοπολίτικο προφίλ και την πορεία τους στον χρόνο όσο το θρυλικό Rodos Palace, το εμβληματικό ξενοδοχείο της Πόλης των Ιπποτών. Πρόσφατα, γιόρτασε την επέτειο μιας πορείας ήδη 45 χρόνων, από τη στιγμή που η πολυτελής μονάδα έγινε πραγματικότητα από τον Βασίλειο Καμπουράκη, το 1974. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, είδε να περνούν από τις σουίτες και τις αίθουσές του μεγάλα πολιτικά ονόματα, λαμπροί διεθνείς καλλιτέχνες, συνέδεσε το όνομά του με ιστορικές συναντήσεις, όσο και με τις πιο όμορφες αναμνήσεις απλών επισκεπτών του από όλο τον κόσμο.
Δεν γίνεται να μη θυμηθούμε την ιστορική Συνάντηση Κορυφής της Ε. Ένωσης του 1988, που ένωσε στις αίθουσες του Rodos Palace θρυλικά ονόματα της πολιτικής, τη βρετανή Πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, τον Γερμανό Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή και κατέληξε στην υπογραφή της “Διακήρυξης της Ρόδου”.
Το πολυτελές ξενοδοχείο, με τον εντυπωσιακό θόλο, που όταν δημιουργήθηκε λεγόταν πως “ξεπέρασε σε ύψος τον Κολοσσό της Ρόδου”, εκτείνεται σήμερα σε έναν ειδυλλιακό χώρο 120 στρεμμάτων και διαθέτει πάνω από 780 δωμάτια και σουίτες μοντέρνας αισθητικής, επτά εστιατόρια, γήπεδο τέννις και πολλά ακόμα, δημιουργώντας μια μικρή, ζεν πολιτεία δίπλα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Τα τελευταία χρόνια, το Rodos Palace δίνει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα γαστρονομία, με πρωτεργάτρια τη διευθύντριά του Μαίρη Καμπουράκη, η προσωπικότητα της οποίας αντανακλά απόλυτα την ψυχή του πεντάστερου ξενοδοχείου. Μια απόδειξη είναι, ότι στο δημοφιλές fine dining εστιατόριο του ξενοδοχείου “12 Νησιά”, το μενού εμπνέεται από την κουζίνα των Δωδεκανήσων, παντρεύοντας τα τοπικά υλικά με τις σύγχρονες τεχνικές.
Πρόσφατα, στο πλαίσιο των γαστρονομικών εκδηλώσεων «Νότιο Αιγαίο: 30 αιώνες γευστικός πολιτισμός», που οργάνωσε το Αθηνόραμα στη Ρόδο, με αφορμή την ανακήρυξη του Νοτίου Αιγαίου “Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019”, το εστιατόριο “12 Νησιά” φιλοξένησε ένα επιτυχημένο δείπνο, με έμπνευση από την τοπική κουζίνα και guest chef τον Δημήτρη Παμπόρη.
Ήταν η αφορμή να μιλήσουμε με την κυρία Μαίρη Καμπουράκη για τη σημερινή γαστρονομική εικόνα της Ρόδου, για τις προοπτικές εξέλιξής της, για τη σημασία της στην αύξηση της τουριστικής κίνησης και του τουριστικού εισοδήματος στο νησί και, κατ’ επέκταση στη χώρα. Οι εμπεριστατωμένες απαντήσεις της εκπέμπουν αισιοδοξία για την κατεύθυνση και το μέλλον της γαστρονομικής πρότασης, στο επίπεδο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου.
Η Μαίρη Καμπουράκη (φωτ. Sakis Varkas)
Διευθύνετε ένα μεγάλο και εμβληματικό ξενοδοχείο με υψηλές επιδόσεις, τόσο σε ότι αφορά την ποικιλία των γευστικών προτάσεων όσο και την ποιότητά τους. Ποια είναι η γνώμη σας για τα γαστρονομικά ενδιαφέροντα και τις απαιτήσεις των πελατών του Rhodos Palace;
To ξενοδοχείο μας υποδέχεται κάθε χρόνο πελάτες διαφόρων εθνικοτήτων, που σημαίνει ότι πρέπει να προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα γευστικών προτάσεων, ώστε να ικανοποιήσουμε τις προτιμήσεις ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας. Όπως γνωρίζετε, άλλοι λαοί είναι πιο εκπαιδευμένοι στο θέμα της γαστρονομίας και αναζητούν γευστικές προτάσεις, που θα εμπλουτίσουν την εμπειρία των διακοπών τους ενώ άλλοι απλά αρκούνται στο να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, χωρίς να ξεφύγουν από τις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες. Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες στις μέρες μας είναι ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες επιλογής ενός ξενοδοχείου.
Θεωρώ, ότι έχουμε επιτύχει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις απαιτήσεις, λειτουργώντας παράλληλα 5 διαφορετικά εστιατόρια απευθυνόμενα μεν σε πολλαπλές γευστικές προτιμήσεις αλλά βασισμένα πάντα στην «προίκα μας»: τη Μεσογειακή διατροφή και την τοπική μας παράδοση και κουλτούρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένα από τα νέα εστιατόρια που παρουσιάσαμε το φετινό καλοκαίρι: το «Great Alexander’s Food trails», παρουσιάζει πιάτα εμπνευσμένο από το πέρασμά του Μεγάλου Αλεξάνδρου από 3 διαφορετικές ηπείρους και 30 διαφορετικές σημερινές χώρες και μπορεί να ανταποκριθεί στις γευστικές προτιμήσεις πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων, ξεκινώντας από “αρχαία ελληνικά” πιάτα και συνεχίζοντας με πιάτα από Αίγυπτο, Καζακστάν, Ινδία και άλλες χώρες, από όπου πέρασε. Ζούμε στην Ελλάδα, σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο και μέσα από την ιστορία μας και τους θρύλους μας μπορούμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε μικρά θαύματα, ειδικά στον τομέα της γαστρονομίας.
Ουδέποτε ήμουνα οπαδός του στείρου τουριστικού προϊόντος και πιστεύω ότι ο επισκέπτης της Ελλάδας έχει δικαίωμα σε κάτι παραπάνω από άλλο ένα ασιατικό εστιατόριο….
Ποιό είναι, κατά τη γνώμη σας, το επίπεδο της γευστικής πρότασης, που προσφέρει σήμερα η Ρόδος στους επισκέπτες της;
Θεωρώ ότι είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Η Ρόδος παρουσιάζει γευστικές προτάσεις εμπνευσμένες όχι μόνο από την ποικιλομορφία της φύσης της, όπως συμβαίνει σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από το πέρασμα των πολλών και διαφορετικών πολιτισμών. Στη Ρόδο, ο επισκέπτης μπορεί, για παράδειγμα, σε λίγα χιλιόμετρα να απολαύσει όστρακα και θαλασσινούς θησαυρούς που δεν υπάρχουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή να δοκιμάσει παραδοσιακές συνταγές, με θέα μεσαιωνικά κάστρα. Ο κάθε τόπος έχει σίγουρα τις δικές του τοπικές νοστιμιές να επιδείξει, αλλά όταν αυτές συνδυάζονται με μοναδικά τοπία, δημιουργούν αναμνήσεις, που χαράσσονται στην καρδιά των επισκεπτών μας. Αυτή θεωρώ ότι είναι και η διαφορά της Ρόδου σε σύγκριση με τις γευστικές προτάσεις άλλων προορισμών. Σαν ξενοδοχείο, προτρέπουμε τους πελάτες μας να βγουν και να γνωρίσουν τον τόπο μας, να απολαύσουν τις ομορφιές της φύσης μας και να χαρούν τη φιλοξενία των ντόπιων. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, δημιουργήσαμε το “Live like a local”, ένα βραβευμένο concept, που βασίστηκε στο να καλωσορίζουμε τον πελάτη μας σαν να είναι φίλος μας, και μέχρι στιγμής έχει πολύ θετική ανταπόκριση.
Πιστεύετε ότι μια καλύτερη γευστική πρόταση θα είχε θετικό αντίκτυπο, τόσο στην αύξηση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης όσο και στην αύξηση της τουριστικής κίνησης;
Μα φυσικά! Μέρος της ολιστικής εμπειρίας είναι οι 5 αισθήσεις και φυσικά η γευστική πρόταση. Η γευσιγνωσία πάντα θα ακολουθείται από ένα μεγάλο πελατειακό κοινό και αυτό αποδεικνύεται από καθημερινά, επιτυχημένα παραδείγματα εξέλιξης τουριστικών προορισμών σε όλο τον κόσμο. Αυτό που σίγουρα πιστεύω, ότι δεν έχουμε εκμεταλλευτεί ακόμα σαν Ελλάδα, είναι το γεγονός ότι, πέρα από την αύξηση των κερδών, η γευστική πρόταση δημιουργεί πιστούς πελάτες, που θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τον τόπο μας μόνο και μόνο για να ξαναδοκιμάσουν γεύσεις, που έχουν χαραχτεί στην καρδιά τους.
Ποιά είναι η γνώμη σας για την ενέργεια “Νότιο Αιγαίο: 30 αιώνες γευστικός πολιτισμός”; Πιστεύετε ότι θα πρέπει να εξελιχθεί σε θεσμό με ετήσια περιοδικότητα;
Κάθε συντονισμένη δράση, που γίνεται με στόχο την ανάδειξη της τοπικής μας κουζίνας, βοηθάει σίγουρα στην εξέλιξη και διαφοροποίηση της Ρόδου, ως προορισμό. Ανά καιρούς έχετε βραβεύσει στη Ρόδο, μέσω του θεσμού των «Χρυσών Σκούφων», διάφορα εστιατόρια, γεγονός που σίγουρα έπαιξε ρόλο για τους Έλληνες επισκέπτες, στην απόφασή τους να περάσουν τις διακοπές τους στο νησί.
Η ενέργεια, όμως, «Νότιο Αιγαίο: 30 αιώνες γευστικός πολιτισμός», σαν μία συντονισμένη προωθητική ενέργεια, που δεν περιορίζεται σε μεμονωμένα εστιατόρια, αλλά εξελίσσεται πλέον σε θεσμό με ετήσια περιοδικότητα, θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στη μακροχρόνια προσέλκυση επισκεπτών: η συμμετοχή είναι αυτή, που δημιουργεί τους θεσμούς. Κάθε φορά που θα παρουσιάζουμε νέα πιάτα, θα κερδίζουμε την καρδιά όλο και περισσότερων επισκεπτών.
Ποιες είναι οι εντυπώσεις οι δικές σας και των πελατών του ξενοδοχείου, από το δείπνο που οργανώθηκε στα “12 Νησιά”, στο πλαίσιο της ενέργειας “Νότιο Αιγαίο: 30 αιώνες γευστικός πολιτισμός”;
Το εστιατόριο μας «12 Nησιά» προσφέρει κουζίνα εμπνευσμένη από τα Δωδεκάνησα, με μενού βασισμένο στο πάντρεμα τοπικών υλικών με σύγχρονες τεχνικές. Στο συγκεκριμένο δείπνο, αναδείχτηκαν παραδοσιακές συνταγές της Ρόδου με καινοτόμο τρόπο. Μας ικανοποίησε ιδιαίτερα ότι ευχαριστήθηκαν οι επισκέπτες μας και αυτό μοιράστηκαν μαζί μας.