Ειδήσεις

Τι γίνεται με τα συνέδρια, πληθαίνουν οι αντιδράσεις -Παρέμβαση του ΣΕΤΕ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους της συνεδριακής και ξενοδοχειακής αγοράς η επιβολή ανώτατου πλαφόν πενήντα συμμετεχόντων στα συνέδρια, σύμφωνα με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση “Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19”.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε παρέμβασή του προς τους υπουργούς Επικρατείας, Υγείας και Τουρισμού, ήδη με τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ σημαντικές συνεδριακές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για το προσεχές χρονικό διάστημα εσωτερικού ή και διεθνούς χαρακτήρα ακυρώθηκαν.

Όπως σημειώνει, πρόκειται για εκδηλώσεις που η χώρα μας είχε μεγάλη ανάγκη τόσο σε επίπεδο εσόδων που θα αποκόμιζε από αυτές, αλλά κυρίως για την προβολή και τη θετική εικόνα της Ελλάδας ως προορισμός.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του επίσημου κλαδικού φορέα Hapco (Hellenic Association of Professional Congress Organizers), σύμφωνα με την οποία η νέα αυτή διάταξη έρχεται να ακυρώσει την ισχύ των υγειονομικών πρωτοκόλλων που είχαν καθιερωθεί πρόσφατα για το ασφαλές άνοιγμα των συνεδρίων με υποχρεωτικό συνδυασμό διαδικτυακής παρακολούθησης και τα οποία είχαν συνταχθεί από τον HAPCO, εγκριθεί και ανακοινωθεί από το υπουργείο Τουρισμού.

Και ο ΣΕΤΕ και η Hapco ζητούν την άμεση αναθεώρηση της εν λόγω απόφασης, σημειώνοντας πως μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα διακόψουν ουσιαστικά τη λειτουργία τους και πως τόσο οι εταιρείες που ασχολούνται με τη διοργάνωση συνεδρίων, όσο και πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επηρεάζονται σημαντικά και δέχονται ένα ακόμα τεράστιο πλήγμα.

Οι νέοι περιορισμοί

Όπως τονίζεται πιο συγκεκριμένα στην απόφαση, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός συμμετεχόντων σε οποιοδήποτε συνέδριο με φυσική παρουσία είναι τα πενήντα (50) άτομα.

Για κάθε συμμετέχοντα / παρευρισκόμενο πληρούται η αναλογία 2,2 τ.μ. / ανά άτομο όταν πρόκειται για εσωτερικό χώρο, και 2 τ.μ. ανά άτομο όταν πρόκειται για εξωτερικό χώρο, τηρούμενου πάντα του ανώτατου ορίου των πενήντα ατόμων.

Προβλέπεται η τήρηση απόστασης ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των συμμετεχόντων και είναι υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας για τους συμμετέχοντες, το κοινό και το προσωπικό εντός του κυρίως χώρου του συνεδρίου. Τέλος προβλέπεται η τοποθέτηση σε εμφανές σημείο συσκευής με απολυμαντική ουσία.

Οι απώλειες

Η Hapco κάνει λόγο για απώλειες 70% στον κύκλο εργασιών των εταιριών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Το μεγαλύτερο ποσοστό των διεθνών συνεδρίων αναβλήθηκε για το επόμενο έτος, ενώ ένα ποσοστό περίπου 20% ακυρώθηκε τελείως. Ο κύκλος εργασιών των συνεδρίων και εκδηλώσεων (ελληνικών και διεθνών) που έχει χαθεί εκτιμάται περίπου στα 1,7 δισ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου