Στη συνολική προσπάθεια για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στη Ρόδο, τάσσεται πλέον επίσημα, ο Δήμος Ρόδου μετά την ομόφωνη έγκριση του σχετικού πρωτοκόλλου συνεργασίας από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Μιλώντας προς την «δημοκρατική» η εισηγήτρια, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος κα Ευδοκία Πάττα – Αποστολίδη, υπογράμμισε τα εξής:
«Είναι πλέον η ώρα, να μάθουμε όλοι στη Ρόδο, ότι ΠΡΕΠΕΙ να μιλάμε και να ΣΠΑΣΟΥΜΕ την ΣΙΩΠΗ! Η πρωτοβουλία ξεκίνησε μέσα από το Συμβουλευτικό Κέντρο και τον Ξενώνα των Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Ρόδου και αφορά στην έγκριση του πρωτοκόλλου συνεργασίας για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν όλοι οι τοπικοί κοινωνικοί εταίροι και φορείς, όπως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Ρόδου καθώς και οι ανάλογες Διευθύνσεις των Σχολείων -καθώς θεωρούμε ότι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για το θέμα, θα πρέπει να ξεκινάει μέσα από το σχολείο.
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από νωρίς να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με διάλογο και όχι να καταφεύγουν στη βία που μπορεί να είναι πολλών ειδών, όπως η σωματική αλλά και η λεκτική.
Επίσης συμμετέχει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, η Εισαγγελία και η Αστυνομία ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά και συντεταγμένα τα φαινόμενα της βίας και κακοποίησης».
Σύμφωνα με την κυρία Πάττα – Αποστολίδη, στη Ρόδο σημειώνονται αρκετά τέτοια περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας –γεγονός που σημαίνει ότι αφενός, πρέπει να ανησυχούμε σαν κοινωνία και αφετέρου, ότι είναι αναγκαίο να βρούμε μηχανισμούς αντιμετώπισης του φαινομένου.
«Η βία… υπάρχει πάντα. Έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά στην κοινωνία μας, σε σημείο που μας λυπεί ιδιαίτερα αφού έχει και άμεσο αντίκτυπο στα παιδιά.
Η κακοποίηση, η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία στρέφονται κατά των γυναικών και των παιδιών.
Εμείς, σαν Δήμος Ρόδου μαζί με τους φορείς του τόπου οφείλουμε να συνεργαστούμε ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο ή τουλάχιστον να περιοριστεί. Δυστυχώς, η βία έχει πολλές μορφές.
Γι αυτό κι εμείς, ως δημοτική αρχή ζητάμε να ανοίξει ο διάλογος, να μην σιωπά κανένας και να μην υπάρχει φόβος, αν μέσα στην οικογένεια υπάρχει η κακοποίηση (με διάφορους τρόπους).
»Ενώ ο κόσμος έχει σημειώσει πρόοδο στα θέματα αυτά, με τους Στόχους Ανάπτυξης της Χιλιετίας του ΟΗΕ, οι γυναίκες, τα παιδιά και οι έφηβοι/ες συνεχίζουν να υφίστανται τις διακρίσεις και τη βία σε κάθε γωνιά του κόσμου. Καταπολεμώντας τα έμφυλα στερεότυπα, τις διακρίσεις και τη βία και παρέχοντας στις γυναίκες, τα παιδιά και τους εφήβους ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη, στην αξιοπρεπή εργασία καθώς και ισότιμη εκπροσώπηση στις διαδικασίες λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων, ενισχύονται οι βιώσιμες οικονομίες, παρέχοντας οφέλη στις κοινωνίες και στην ανθρωπότητα συνολικά», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Πάττα.
Σκοπός του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου είναι η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας και διασύνδεσης, με τη μορφή δικτύου διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών (δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, ιδρυμάτων, ΜΚΟ, σωματείων, κ.α.) και συγκεκριμένα των:
1. Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου,
2. Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
3. Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου,
4. Κοινωνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου,
5. Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου,
6. Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου,
7. Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου -Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
8. Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δωδεκανήσου της ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε και
9. Φιλότιμο Ίδρυμα
Στόχοι του δικτύου είναι η από κοινού:
• Ανάληψη σχεδιασμού πολιτικών, εργαλείων και δράσεων
• Υλοποίηση πρωτοβουλιών με κάθε πρόσφορο μέσο, παρέμβαση και μέτρο
• Συνεργασία για την πρόληψη και αντιμετώπιση των έμφυλων στερεοτύπων, των πολλαπλών διακρίσεων και της βίας
• Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων όσων σχετίζονται με τη γυναίκα και το παιδί
Σημειώνεται πως το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών εξυπηρετεί τις γυναίκες που έχουν ανάγκη και είναι θύματα κακοποίησης με τρεις κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους ενώ ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών λειτουργεί, επίσης, επαρκώς.
«Θα προχωρήσουμε σύντομα και στην πρόσληψη ενός δικηγόρου που θα αναλαμβάνει τις υποθέσεις, μίας εκπαιδευτικού και ακόμη μίας κοινωνικής λειτουργού. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε προς τα έξω σαν δημοτική αρχή είναι να ΣΠΑΣΟΥΜΕ την ΣΙΩΠΗ! Πρέπει να μάθουμε να κάνουμε διάλογο και να μη μένουμε σιωπηλοί! Αυτή η κοινωνία αξίζει κάτι καλύτερο!», κατέληξε η κα Πάττα.
https://www.dimokratiki.gr/03-09-2021/einai-arketa-sti-rodo-ta-peristatika-emfylis-kai-endooikogeneiakis-vias/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.