Χρεωμένοι με το… καλημέρα της τουριστικής περιόδου του 2022 θα είναι οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουρισμού, αφού κουβαλούν ως «παρακαταθήκη» χρέη και υποχρεώσεις ήδη από την φετινή σεζόν που παραμένει φορτωμένη και με τα χρέη του 2020!
Το… γαϊτανάκι των χρεών ξεκίνησε να στήνεται ήδη από την περίοδο της καραντίνας και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να ξεμπλέξει… ούτε τη σεζόν του 2022!
Λόγω των περιορισμένων εσόδων εξαιτίας της συρρικνωμένης τουριστικής περιόδου, η προσδοκία για την κάλυψη πολλών οικονομικών υποχρεώσεων μετατέθηκε για… του χρόνου, με την ελπίδα να σημειωθεί ανάκαμψη στις εισπράξεις, παρά το γεγονός ότι και η επόμενη σεζόν θα επηρεαστεί από τα… απόνερα του covid-19.
Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί σήμερα στην αγορά της Ρόδου με την αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου να έχει ξεκινήσει. Πολλοί επιχειρηματίες και επαγγελματίες, να καλούνται να λύσουν σπαζοκεφαλιές για το πώς θα βγάλουν τις υποχρεώσεις του χειμώνα, κουβαλώντας ήδη πολλά χρέη στις πλάτες τους μετά από τις φετινές περιορισμένες εισπράξεις και τις καθηλωτικές εισπράξεις του 2020.
Το ευχάριστο είναι πως και ο Σεπτέμβριος καταγράφει ικανοποιητικό αριθμό αφίξεων δεδομένων των συνθηκών κι έτσι, αρκετοί θα διατηρήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους σε περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση, με την ελπίδα να επωφεληθούν καλύπτοντας μερικά από τα… σπασμένα και της φετινής περιόδου.
Θέλοντας και μη επιχειρηματίες και επαγγελματίες επέλεξαν να αφήσουν υποχρεώσεις και της τρέχουσας περιόδου ακάλυπτες, με την προσδοκία ότι θα μπορέσουν να τις καλύψουν, αν όχι εξολοκλήρου τουλάχιστον ένα μέρος τους, στην επόμενη σεζόν, οπότε και εκτιμάται ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό θα είναι ελεγχόμενη.
Είναι αυτονόητο ότι οι επαγγελματίες δεν θα καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρήσεών τους αλλά σε πολλές περιπτώσεις ούτε και των οικογενειών τους στη διάρκεια του χειμώνα, λόγω των περιορισμένων εσόδων ως απόρροια της πανδημίας που επέφερε ανακατατάξεις με μακροχρόνιες συνέπειες, αφού οι αμιγώς τουριστικές περιοχές κλονίστηκαν σοβαρά, εξαιτίας της μονοκαλλιέργειας της λεγόμενης βαριάς βιομηχανίας από την οποία έχουν άμεση εξάρτηση.
Ελαφρώς καλύτερα είναι τα πράγματα στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, τα οποία επισκέπτονται κυρίως Ελληνες αλλά και μεμονωμένοι επισκέπτες από το εξωτερικό. Η κίνηση ήταν πολύ καλύτερη και με εξίσου μεγάλες πληρότητες θα συνεχιστεί η σεζόν και στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, οπότε οι εισπράξεις των τοπικών επιχειρήσεων κυμάνθηκαν σε μεγαλύτερα ποσοστά, παρά την γενικότερη δυσμενή κατάσταση. Παρόλα αυτά, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εισπράξεις απέχουν πολύ από τις πάλαι ποτέ καλές περιόδους του τουρισμού, που με αυτές κάλυπταν τις ανάγκες του χειμώνα.
Οι καταναλωτές αλλά και οι επαγγελματίες, που στα τελευταία χρόνια έχουν δεχθεί απανωτά πλήγματα, ως απόρροια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης την οποία διαδέχθηκε η πανδημία, έχουν δει να συρρικνώνεται η οικονομική τους δύναμη.
Πλέον καλούνται από κοινού να λύσουν ένα πολύ δύσκολο σταυρόλεξο υπό συνθήκες ασφυξίας, όχι μόνο μεμονωμένα στο κάθε νοικοκυριό αλλά και στο σύνολο της αγοράς, καθώς με τα χρέη και της προηγούμενης χρονιάς στην πλάτη τους είναι βέβαιον ότι και η επόμενη τουριστική περίοδος θα τους βρει χρεωμένους.
Το βέβαιον είναι ότι ο κορωνοϊος άλλαξε και τη φυσιογνωμία της αγοράς της Ρόδου, καθώς πέρα από τους ντόπιους επιχειρηματίες που μένουν και στηρίζουν με κάθε κόστος την τοπική οικονομία και την τοπική αγορά, αθηναϊκές και πολυεθνικές αλυσίδες, αποχώρησαν από το νησί, όταν είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται και απέλυσαν τους υπαλλήλους τους.
Ηδη πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, κατέβασαν ρολά το English Home της τούρκικης πολυεθνικής επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου, το οποίο είχε ανοίξει το καλοκαίρι του 2017. Έκλεισαν επίσης τα καταστήματα παιδικής ένδυσης Maison Marasil και Dpam, το κατάστημα υπόδησης MakGio/Sante, το κατάστημα Pink Woman, τα brand ανδρικής ένδυσης Celio και γυναικείας ένδυσης Jennyfer.
Δυστυχώς, την ίδια μοίρα είχαν και αρκετά καταστήματα στη Ρόδο, κυρίως συνοικιακά, που δεν κατάφεραν να κρατηθούν όρθια απέναντι στον «Αρμαγεδδώνα» της πανδημίας.
Μπορεί η σεζόν του 2021 να είναι ακόμα σε εξέλιξη το βλέμμα όμως όλων είναι στραμμένο στην καλοκαιρινή περίοδο του 2022, οπότε και εκτιμάται ότι η καθημερινότητα θα κινηθεί σε γνώριμους (σχεδόν) ρυθμούς κανονικότητας, με τον κορωνοϊό να έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του όχι μόνο στην τοπική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.