Είναι αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Ρόδου η συντήρηση και διάσωση του Εθνικού Θεάτρου, αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» κ. Κυρ. Βελόπουλος.
Αναλυτικά στην απάντηση αναφέρονται τα εξής:
Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 8192/663/21.7.2021 ερώτησης του βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά το ΥΠΠΟΑ, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το κτήριο του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1187/27652/20.6.1988, ΦΕΚ 587/Β/24.8.1988) και βρίσκεται στο χώρο της παραλίας Μανδρακίου και Κουμπουρνού, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός διατηρητέος τόπος και τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΥΑ ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/124/ 2539/8.2.1983, ΦΕΚ 162/Β/7.4.1983). Έχει, επίσης, κηρυχθεί ως διατηρητέο από το Υπουργείο Χωροταξίας Οικισμού και Δημοσίων Έργων, με την υπ’ αριθ. Γ80837/5125/2.12.1986 Απόφαση (ΦΕΚ40/Δ/30.1.1987).
Δεδομένου ότι το μνημείο αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Ρόδου, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 2 του Ν. 3028/2002, «ο κύριος, νομέας ή ο κάτοχος μνημείου υποχρεούται να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης ή προστασίας ετοιμόρροπου μνημείου χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με δική του δαπάνη και υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της Υπηρεσίας» του ΥΠΠΟΑ.
Οι προεργασίες και η εκπόνηση μελετών αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου εκκίνησαν από τον Δήμο Ρόδου από το 2008, οπότε και εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ΥΠΠΟΑ η μελέτη της Α’ φάσης εργασιών στο Θέατρο. Το 2011 εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου η μελέτη συντήρησης τμημάτων των όψεων του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου για την άρση της επικινδυνότητας.
Το 2013 υπεβλήθη από το Δήμο Ρόδου η οριστική μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου και το 2014 τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να εισαχθεί προς εξέταση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων.
Η μελέτη εξετάστηκε από το Συμβούλιο στις 16.03.2018, κατόπιν όχλησης από τον Δήμο Ρόδου, και στις 19.04.2018 εκδόθηκε η Απόφαση έγκρισης της μελέτης αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου (αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/176415/18347/1689/19.04.2018 Υ.Α., ΑΔΑ: 6ΠΘΥ4653Π4-9ΣΑ), υπό όρους.
Έκτοτε, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αναμένουν την κατάθεση από τον Δήμο Ρόδου των μελετών, σύμφωνα με τους όρους που ενέκρινε το Συμβούλιο, ώστε να θεωρηθούν από την αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων.
Αναφορικά με τη ένταξη του έργου αποκατάστασης του Θεάτρου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, διευκρινίζεται ότι αρμόδιος είναι ο Δήμος Ρόδου, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 2 του Ν. 3028/2002. Οι εργασίες θα υλοποιηθούν από τον Δήμο Ρόδου, με την εποπτεία των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟΑ μελέτες.
Η υπουργός
Πολιτισμού και
Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ο κ. Κυρ. Βελόπουλος είχε καταθέσει στη Βουλή, για τους υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών, την ακόλουθη ερώτηση:
Κυρία και κύριε υπουργοί,
Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Ρόδου και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπικές ιστοσελίδες Διαδικτύου, έχει εγκαταλειφθεί το κτήριο του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου, πρώην: «Teatro Giacomo Puccini». Όπως μας μετέφεραν οι ως άνω, ο Δήμος Ρόδου, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το εν λόγω μνημείο, δεν μπορεί, μέχρι τώρα, να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των εργασιών αποκατάστασης και επανάχρησης του εν λόγω κτηρίου, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται έτι περαιτέρω, η κατάστασή του και η πόλη της Ρόδου να μην έχει την δυνατότητα χρήσης του εμβληματικού αυτού πολιτιστικού χώρου. Ζητούν οι ως άνω κάτοικοι να μεσολαβήσουμε, ώστε οι αρμόδιοι φορείς και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία να τους γνωστοποιήσουν τις πρωτοβουλίες, που θα προθυμοποιηθούν να αναλάβουν μετά από σχετική πληροφόρησή τους από την παρούσα, ώστε αφενός, να σωθεί και να αποκατασταθεί το ως άνω εμβληματικό Εθνικό Θέατρο της Ρόδου, ως μνημείο της νεότερης ιστορίας, όχι μόνο της Ρόδου, αλλά ολόκληρης της χώρας μας, και αφετέρου, να σταματήσει η απαξίωση των Ροδίων πολιτών και η υποτίμηση της αγωνίας τους για την διάσωση του εμβληματικού αυτού πολιτιστικού μνημείου του νησιού τους.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεσθε να αναλάβατε τις σχετικές πρωτοβουλίες, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, ώστε να ευρεθούν πόροι χρηματοδότησης προς υλοποίηση των εργασιών αποκατάστασης και επανάχρησης του κτηρίου του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου;
2. Είναι εφικτό να χρηματοδοτηθεί το ως άνω έργο μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»;
Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ