Δύο Ροδίτες περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων οργανωμένου κυκλώματος αθίγγανων, που διέπρατταν ηλεκτρονικές απάτες.
Πρόκειται για ένα κύκλωμα με διαρκή και δομημένη πανελλαδική δράση, που δραστηριοποιείται σε ηλεκτρονικές απάτες από το φθινόπωρο του 2021.
Σε συντονισμένη και ευρεία αστυνομική επιχείρηση με την συνδρομή κι άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., που κορυφώθηκε στις 23 Ιουνίου στην Κόρινθο και στην Θήβα, συνελήφθησαν 5 μέλη της συμμορίας, ηλικίας 22 έως 32 ετών, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, πλαστογραφία, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων.
Το «στρατηγείο» των αρχηγικών μελών της συμμορίας ήταν μέσα σε καταυλισμό στον νομό Κορινθίας!
Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης είχαν στήσει το «επιχειρησιακό» τηλεφωνικό κέντρο εντός του καταυλισμού. Καλούσαν τα θύματα και απέστελναν τους απατηλούς συνδέσμους links, δήθεν ότι αποστολέας είναι κάποια συστημική τράπεζα.
Ο καταυλισμός φυλασσόταν από μέλη τους που είχαν σκοπό την άμεση ειδοποίηση του «τηλεφωνικού κέντρου», που απαρτιζόταν από τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, σε περίπτωση εμφάνισης διωκτικών αρχών.
Χρησιμοποιούσαν κώδικες ονομασίες για τα χρήματα που αποκόμιζαν από τις απάτες τα οποία και ονόμαζαν «ναργιλέδες» ή «γεύσεις» (ναργιλέ).
Είχαν δημιουργήσει απατηλά email και συνδέσμους links που προσομοίαζαν το διαδικτυακό περιβάλλον των ελληνικών τραπεζών. Τα μέλη της συμμορίας γνώριζαν το web-banking και ήξεραν όλες τις λεπτομέρειες τις ηλεκτρονικής τραπεζικής.
Αφού αποκτούσαν ηλεκτρονική πρόσβαση, μεγάλωναν τα όρια ανάληψης από τους λογαριασμούς των θυμάτων και αλλάζοντας κωδικούς πρόσβασης «κλείδωναν» εκτός τα θύματά τους, ώστε να είναι ανήμπορα να κάνουν την όποια ενέργεια!
Μάλιστα τα μέλη της συμμορίας επένδυαν τα κέρδη από τις παράνομες δραστηριότητες τους στο χτίσιμο πολυτελών κατοικιών και έκαναν μεγάλη ζωή, όπως μαρτυρούν βίντεο και φωτογραφίες που ανέβαζαν στο Τικ Τοκ.
Οι περιπτώσεις της Ρόδου
Στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί με κατηγορούμενο έναν 28χρονο, έναν 25χρονο, έναν 23χρονο, έναν 22χρονο, έναν 32χρονο, έναν 28χρονο κι έναν 24χρονο και δύο άγνωστους άνδρες αποκαλούμενους «Χρήστος» και «Λευτέρης» περιλαμβάνει ως θύματα δύο ημεδαπούς κάτοικους της Ρόδου.
Στην πρώτη περίπτωση θύμα είναι ένας 44χρονος Ροδίτης, ιδιοκτήτης ηλεκτρολογείου ο οποίος κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου την 3η Νοεμβρίου 2021 ότι την προηγούμενη ημέρα το απόγευμα άγνωστο άτομο τον κάλεσε από ελληνική τηλεφωνική σύνδεση και του ζήτησε να αγοράσει μπαταρία αξίας 110 ευρώ.
Για τον λόγο αυτό, έδωσε τον αριθμό της χρεωστικής κάρτας και τον τριψήφιο αριθμό στο πίσω μέρος της κάρτας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, του απέστειλαν μήνυμα στο κινητό από την Εθνική Τράπεζα με κάποιους κωδικούς, τους οποίους έπρεπε να δώσει στο συνομιλητή, προκειμένου να γίνει η πίστωση του εν λόγω χρηματικού ποσού. Έδωσε τους κωδικούς, εν αγνοία του και λίγη ώρα αργότερα όταν επικοινώνησε με την Εθνική Τράπεζα διαπίστωσε ότι πραγματοποιήθηκαν έμβασμα αξίας 2.850 ευρώ από λογαριασμό του σε άγνωστο λογαριασμό και έμβασμα αξίας 2.590 ευρώ από άλλο λογαριασμό του σε άγνωστο λογαριασμό.
Το δεύτερο θύμα, ημεδαπός κάτοικος Ρόδου κατήγγειλε την 20ή Δεκεμβρίου 2021 ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί η αγορά ψυγείου από άγνωστο δράστη, την 17:00 ώρα της 19ης Δεκεμβρίου 2021, έδωσε σε αυτόν κωδικό της εταιρείας google, και με τον τρόπο αυτό απέκτησε πρόσβαση στο κινητό του τηλέφωνο.
Το θύμα συνδέθηκε με την ηλεκτρονική του τραπεζική, καθ’ υπόδειξη του δράστη, ο οποίος με τον τρόπο αυτό απέκτησε πρόσβαση και σε αυτήν. Ακολούθως, διαπίστωσε από μηχάνημα Α.Τ.Μ. της Τράπεζας ότι αφαιρέθηκε από τον λογαριασμό του το χρηματικό ποσό των 11.990 ευρώ με τρεις αναλήψεις.