Τοπικές Ειδήσεις

Μείζον θέμα η υπαγωγή του αυθαίρετου beach bar «Galazio» στον νόμο περί αυθαιρέτων του 2013

«Θόρυβος» στις τάξεις του Τ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου • Η συγκεκριμένη παράνομη υπαγωγή στον νόμο περί αυθαιρέτων εξασφάλισε στο συγκεκριμένο κατάστημα βεβαίωση χώρων κυρίας χρήσεως, ηλεκτροδότηση και άδεια λειτουργίας

«Θόρυβο» στις τάξεις του Τ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου προκάλεσε η κυριακάτικη αποκάλυψη της «δημοκρατικής» για την υποβολή στον νόμο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων του έτους 2013, όπου ίσχυαν ευνοϊκοί όροι σε σχέση με τους επόμενους και δεν προβλεπόταν έλεγχος από επιτροπές (Αρχαιολογία κλπ) του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «Galazio» το οποίο λειτουργούσε από τον Απρίλιο του 1995 σαν ατομική επιχείρηση επ’ ονόματι του πατρός του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Σωτήρη Βαγιανού και από τον Ιούλιο του 2022 στην ΙΚΕ με την επωνυμία «Galaxio Monoprosopi IKE».
Η υποβολή της αιτήσεως από μηχανικό της Ρόδου, που όπως καταγγέλθηκε στην «δημοκρατική» απασχολείται από την δημοτική αρχή του Αλέξανδρου Κολιάδη σε δημοτική επιχείρηση (!), είναι παντελώς παράνομη και αντίθετη με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2.ζ, 2.η άρθρου 89 Ν.4495/2017.
Μάλιστα η συγκεκριμένη παράνομη υπαγωγή στο νόμο περί αυθαιρέτων του 2013 εξασφάλισε στο συγκεκριμένο κατάστημα βεβαίωση χώρων κυρίας χρήσεως από την υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρόδου, εντεταλμένοι υπάλληλοι της οποίας όφειλαν να διενεργήσουν προηγουμένως έλεγχο για την πληρότητα και εγκυρότητα της υπαγωγής.


Η συγκεκριμένη βεβαίωση φέρεται μάλιστα να ήταν εκείνη που οδήγησε στην έκδοση αδείας λειτουργίας του καταστήματος, αλλά αποτελεί προαπαιτούμενο και για την ηλεκτροδότησή του.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», για το κατάστημα με την επωνυμία «Galazio» υπήρξε αρχικώς την 3η Οκτωβρίου 2016 υπαγωγή στο Ν. 4178/2013 για «αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ της 1.1.1983 με την ακόλουθη αιτιολογία στην τεχνική έκθεση:
«…ανήγειρε ισόγεια οικοδομή με χρήση τουριστικού καταλύματος και χρήση καταστήματος στην περιοχή «Γαλάζιο».
Το εμβαδόν της οικοδομής αποτελείται από 790,29 τμ κύριους και βοηθητικούς χώρους. Το εμβαδόν των τουριστικών καταλυμάτων αποτελείται από 390,00 τμ κύριους χώρους. Το εμβαδόν του καταστήματος αποτελείται από 147,61 τμ κύριους χώρους. Συνολικά 537,61 τμ. Τα 252,68 τμ βοηθητικοί χώροι που αναγράφονται στην δήλωση αποτελούν την πέργκολα του καταστήματος».
Η τελευταία καταβολή για την εξόφληση της απόφασης υπαγωγής φέρεται να έγινε εκπρόθεσμα τον Αύγουστο του 2022 και η προηγούμενη τον Σεπτέμβριο του 2018.
Μηχανικοί του Τ.Ε.Ε. θεωρούν ότι η συγκεκριμένη υπαγωγή πρέπει να ελεγχθεί από το ΥΠΕΚΑ και αρμοδίως από το πληροφοριακό σύστημα του Τ.Ε.Ε. για να διαπιστωθεί ποιός ήταν εκείνος που έκανε την αρχική εξόφληση μέσω τραπέζης της υπαγωγής στο νόμο του 2013 το 2016.
Στο μεταξύ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και τα διαλαμβανόμενα στην έκθεση αυτοψίας που εξέδωσε το έτος 2021 η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.
Δυνάμει της με αριθμό πρωτ. 61648/10-08-2021 εντολής του προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσων Α’ για τη διενέργεια επιτόπιας αυτοψίας στην παραλιακή περιοχή Φαληρακίου Ρόδου διενεργήθηκε στις 11 Αυγούστου 2021 αυτοψία με σκοπό τον έλεγχο της κατάληψης στο «Γαλάζιο – Beach Bar» παραλιακής ζώνης κοινοχρήστου χώρου από την οποία προέκυψε ότι ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου – beach bar εξακολουθεί να καταλαμβάνει αυθαίρετα και παράνομα τμήμα κοινοχρήστου χώρου παραλίας του Δημοσίου όπως αυτό περιγράφεται λεπτομερώς στο υπ’ αριθμ. 59/25-10-2001 Πρωτόκολλο Κατεδάφισης Αυθαιρέτων Κτισμάτων που εξέδωσε η ίδια Υπηρεσία.


Τότε διαπιστώθηκαν επιπλέον αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές οι οποίες επρόκειτο να αποτυπωθούν σε νεότερη αυτοψία δεδομένου ότι σε εκείνη τη χρονική στιγμή απουσίαζε ο κατάλληλος τεχνικός εξοπλισμός και επρόκειτο να ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας του κοινοχρήστου χώρου σύμφωνα με τον Ν. 2971/01.
Τονίζεται μάλιστα στην έκθεση ότι στην εν λόγω περιοχή δεν έχει καθοριστεί οριογραμμή αιγιαλού κατά την διοικητική διαδικασία που προβλέπεται στο Ν. 2971/2001 (Φ.Ε.Κ. 285/τ.Α’/19-12-2001), όμως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων (ιδιωτικά και δημόσια ακίνητα) διέπεται από τις διατάξεις του Κυβερνητικού Διατάγματος 132/1929 “περί Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου” που διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο 8 Ν.510/1947 και το άρθρο 26 του Ν.2971/01 και συνεπώς καθορίζονται τα όρια της παραλίας και του αιγιαλού που είναι από την μία πλευρά η θάλασσα και από την άλλη η οριογραμμή των καταχωρημένων στα κτηματικά βιβλία ακινήτων, που έχουν όριο στα στοιχεία της εξακρίβωσής τους την παραλία ή τον αιγιαλό.
Στο παρελθόν, για αυθαίρετη κατάληψη τμήματος 2.000 τ.μ. είχαν εκδοθεί σχετικά πρωτόκολλα.
Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου είχε αποστείλει μάλιστα το με αριθμ.πρωτ. 62699/13-08- 2021 έγγραφο με το οποίο ενημερώθηκε για την αυθαίρετη και παράνομη δράση του, του δόθηκε προθεσμία προκειμένου να επαναφέρει τα πράγματα στην αρχική τους κατάσταση αλλά και η δυνατότητα να προβάλει εγγράφως και εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος πιθανές αντιρρήσεις και έλαβε τις από 02-09-2021 έγγραφες αντιρρήσεις οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές.
Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου τονίζει μάλιστα πως στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή όπου είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση, υπάρχει έντονη τουριστική δράση. Στη συγκεκριμένη περιοχή δραστηριοποιούνται πάρα πολλές, τουριστικές επιχειρήσεις, πολυώροφα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με περισσότερες από 18.000 κλίνες, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, ταβέρνες, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης και γενικά πάσης φύσεως επιχειρήσεις αλλά και αυξημένοι ειδικοί όροι δόμησης (συντελεστής δόμησης 0,8 και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτηρίων τα 30 μέτρα σύμφ. με το Β.Δ. της 31-1-1972, Φ.Ε.Κ. 40Δ/22-2-72).


Η Κτηματική Υπηρεσία τονίζει πως προκύπτει σαφέστατα και η αξία των ακινήτων της περιοχής και καθίσταται φανερό και το σημαντικό οικονομικό όφελος του επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται beach bar με την ονομασία «ΓΑΛΑΖΙΟ», από την εκμετάλλευση μεταξύ άλλων και τμήματος αιγιαλού και παραλίας του Δημοσίου, που κατέλαβε παράνομα και αυθαίρετα οποίο σε κάθε περίπτωση είναι ίσο με την αδικοπραξία που υπέστη το Δημόσιο από πιθανή μίσθωση του χώρου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Γιώργος    07.09.2024 19:30

    Εάν η υπαγωγή είναι παράνομη, γιατί δεν ανακαλείται από την αρμόδια ΥΔΟΜ ; Αυτό είναι το σημείο κλειδί. Δε διαβάσαμε τίποτα για ανάκληση της υπαγωγής. Μήπως δεν είναι ανακλητέα και εμπίπτει στις εξαιρέσεις της παρ 2ζ του άρθρου 89 του Ν. 4495/17 που αναφέρεται στο άρθρο ότι παραβιάστηκε ; Αν ο αρθρογράφος έχει δίκιο, η ανάκληση της υπαγωγής είναι μονόδρομος και δεν υπάρχει θεραπεία. Μόνο έτσι τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους.

  • Νίκος    04.09.2024 00:31

    Πασοκική μαφία.

  • Παναγιώτης    03.09.2024 12:12

    Εχει ονοματεπώνυμο η μηχανικός που έχει εκδώσει ίδιες βεβαιώσεις και στο Γεννάδι

Σχολιασμός άρθρου