Προσπάθεια να μπει τάξη στον χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων επιχειρεί η κυβέρνηση, με την κατάθεση σχετικού σχεδίου νόμου το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Προτείνεται η θεσμοθέτηση ενός συστήματος καταγραφής και εποπτείας των Κοινωφελών Οργανώσεων Πολιτών (ΚΟΠ), όπως θα ονομάζονται από εδώ και πέρα οι οργανώσεις που ανήκαν στην κατηγορία των ΜΚΟ. Σύμφωνα με τον ορισμό του νομοσχεδίου, Κοινωφελής Οργάνωση Πολιτών είναι η εθελοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση που λειτουργεί ως σωματείο ή αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με κοινωφελή, μη εμπορικό σκοπό, είναι ανεξάρτητη από κράτη ή κυβερνήσεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους δημόσιους οργανισμούς, τους εμπορικούς, συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς οργανισμούς, τις πολιτικές οργανώσεις και κόμματα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ειδικού μητρώου εποπτείας των ΚΟΠ που πληρούν κριτήρια διαφάνειας και σέβονται τη λογοδοσία. Στο ειδικό μητρώο εγγράφονται εθελοντικά μόνον οι κοινωφελείς οργανώσεις που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όσον αφορά την ανεξαρτησία τους, δεν έχουν μέλη Δ.Σ. κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, δημάρχους ή περιφερειάρχες, επικεφαλής πολιτικού κόμματος ή ανώτατους λειτουργούς εκκλησιών. Απαραίτητα για εγγραφή στο ειδικό μητρώο είναι η ύπαρξη ΑΦΜ και η τήρηση διπλογραφικών βιβλίων, ο έλεγχος από ελεγκτικές εταιρείες και η μη καταβολή αμοιβών στα μέλη του Δ.Σ.
Μόνο οι εγγεγραμμένες στο ειδικό μητρώο οργανώσεις μπορούν να λάβουν κρατική χρηματοδότηση και να τύχουν ευνοϊκότερης φορολογικής μεταχείρισης.
Καθημερινή