Απίστευτες παρασκηνιακές μεθοδεύσεις μετέρχεται μια μικρή μειοψηφία εκλεκτόρων στις εκλογές της 7ης Οκτωβρίου 2014 για την ανάδειξη νέου προέδρου και διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Νοτίου Αιγαίου.
Η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, οδηγείται όπως έγραψε η «δημοκρατική», διασπασμένη, ενώ κίνηση 6 εκλεκτόρων της παράταξης Καρίκη, θέτει σε κίνδυνο την ίδια την εκπροσώπηση της Δωδεκανήσου τόσο στην ΠΕΔ όσο και στην ΚΕΔΕ.
Από το περιβάλλον του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, που είναι και το «φαβορί» για την προεδρία της ΠΕΔ, καταβλήθηκε προσπάθεια να σχηματισθεί ενιαίος συνδυασμός και να ισχύσει η αναλογία των 70 – 55 αντιπροσώπων της γενικής συνέλευσης και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και συγκεκριμένα να επιλεγούν 14 μέλη από τα Δωδεκάνησα και 7 από τις Κυκλάδες.
Προχθές το βράδυ, οι διαπραγματεύσεις «έκλεισαν» τελικώς σε 12 – 9 και συγκεκριμένα συμφωνήθηκε να υπάρξει ίση εκπροσώπηση δημάρχων (6 από Κυκλάδες και 6 από τα Δωδεκάνησα). Σε ό,τι αφορά τους δημοτικούς συμβούλους αποφασίστηκε να επιλεγούν 6 από τα Δωδεκάνησα και 3 από τις Κυκλάδες.
Δήμαρχοι από τις Κυκλάδες παρότρυναν αρχικώς το δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργο Μαραγκό να διεκδικήσει την προεδρία, αν και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει ήδη «κλείσει» η συμμετοχή του σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και η ανάθεση καθηκόντων αντιπροέδρου.
Από εκεί και πέρα όμως προωθείται ως ανεξάρτητη, η υποψηφιότητα του δημάρχου Μήλου κ. Γεράσιμου Δαμουλάκη «κόντρα» στην υποψηφιότητα Χατζηδιάκου.
Οι ζυμώσεις δεν περιορίστηκαν όμως στις Κυκλάδες, αφού στη Ρόδο, η «ομάδα» Καρίκη έχει υπερβάλει εαυτήν…
Από τους 125 εκλέκτορες στα Δωδεκάνησα, οι 35 προέρχονται από τη Ρόδο. 20 προέρχονται από την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρόδου και 14 από την μειοψηφία. Από την παράταξη «Ροδίων Οραμα» έχουν επιλεγεί οι κ.κ. Στράτος Καρίκης, Στέφανος Δράκος, Ευγένιος Κασσανής, Στέργος Στάγκας, Παναγιώτης Τοκούζης και Αλέκος Παπουράς, που στο μεταξύ έχει διαγραφεί από τον συνδυασμό!
Ο κ. Καρίκης, εξέδωσε προχθές ανακοίνωση για να καταστήσει σαφές ότι οι 6 εκλέκτορες της παράταξης του από τη Ρόδο δεν θα ψηφίσουν Χατζηδιάκο, καθώς θεωρεί την υποψηφιότητα του εξαρχής αποτυχημένη και χωρίς προοπτική για τον τόπο.
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας, που δεν μπορεί να «χωνέψει» ακόμα το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών αλλά και την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, που απέρριψε το αίτημα του για την επανάληψή τους δεν περιορίστηκε όμως στην ως άνω δήλωση αλλά μεθόδευσε και κρίση στο εσωτερικό της ΝΟΔΕ. Προσπαθεί εξάλλου να αναδείξει νέο συνδυασμό από τα Δωδεκάνησα, προκειμένου να αποδυναμώσει την υποψηφιότητα του δημάρχου Ρόδου.
Οι κινήσεις του μάλιστα αυτές γίνονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι ενισχύεται η ανεξάρτητη υποψηφιότητα στις Κυκλάδες και υποβαθμίζεται η εκπροσώπηση της Δωδεκανήσου στο συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
Πιο συγκεκριμένα:
Αφού καταβλήθηκε προσπάθεια να πεισθούν τέσσερις δήμαρχοι από τα Δωδεκάνησα να υποβάλουν υποψηφιότητα προέδρου και συγκεκριμένα οι δήμαρχοι Χάλκης, Κάσου, Πάτμου και Καρπάθου, ως προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία «κόντρα» στον υποψήφιο του… ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καρίκης προχώρησε σε ακόμη μια κίνηση, που προκάλεσε θόρυβο και στη Συγγρού.
Το βράδυ της Τετάρτης επικοινώνησε συγκεκριμένα προσωπικά με τον δήμαρχο Κω κ. Γ. Κυρίτση και του πρότεινε να μετάσχει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις εκλογές της ΠΕΔ, δεσμευόμενος μάλιστα ότι θα τον στηρίξει.
Την ίδια ώρα διεξαγόταν προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ, όπου ο κ. Στέφανος Δράκος, συνεπικουρούμενος από τον κ. Γ. Πάγκαλη (η κ. Μαριάννα Κολώνα ήταν ασθενής και δεν συμμετείχε) κατέθεσαν «πρόταση μομφής» κατά της προέδρου κ. Νατάσας Βενετοκλή!
Υποστήριξαν συγκεκριμένα ότι η κ. Βενετοκλή έχει αναλάβει καθήκοντα ειδικού συμβούλου του κ. Χατζηδιάκου στις δημόσιες σχέσεις του Δήμου Ρόδου καταλαμβάνοντας τη θέση της κ. Λη Μηναϊδη.
Πέραν της μαζικής σχεδόν αγανάκτησης που προκάλεσαν οι ισχυρισμοί τους αυτοί από τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, η κ. Βενετοκλή αναγκάστηκε να υπενθυμίσει ότι είναι δημοτική υπάλληλος και από το 1992 εργάζεται στο Δήμο πέραν ενός μικρού διαστήματος, που είχε αποσπαστεί στο γραφείο του κ. Γ. Βαληνάκη. Εξήγησε ότι εξ’ υπαρχής απασχολήθηκε στο τμήμα δημοσίων και διεθνών σχέσεων, προϊστάμενη του οποίου είναι η κ. Μ. Καραμπίνη και ότι είχε μετακινηθεί στη Διεύθυνση Τουρισμού.
Παρότι ο κ. Πάγκαλης αντιλήφθηκε ότι δεν επρόκειτο για θέση ειδικού συμβούλου ο κ. Δράκος έδειξε να δυσαρεστείται (δεν έχει ξεπεράσει το γεγονός ότι έχασε τις εκλογές της ΝΟΔΕ) και προσπάθησε να πείσει ότι η ΝΟΔΕ, που αποτελεί τον σκληρό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα, είναι υποχρεωμένη να κάνει αντιπολίτευση στον κ. Χατζηδιάκο.
Είναι προφανές ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν «τεχνητή κρίση».
Η κ. Βενετοκλή αντέτεινε ότι θα κρατήσει αποστάσεις από τις εκλογές της ΠΕΔ, επισημαίνοντας ότι η αντιπολίτευση θα γίνεται μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος και όχι για μικροκομματική κατανάλωση, προσθέτοντας παραπέρα ότι η προσπάθεια ταύτισης της με την παράταξη Χατζηδιάκου αποτελεί εφεύρημα μιας μικρής ομάδας στελεχών.
Κύριο μέλημα της ΝΟΔΕ θα είναι εξάλλου να εξασφαλίσει την μέγιστη δυνατή εκπροσώπηση Νεοδημοκρατών στους εκλέκτορες από τα Δωδεκάνησα προκειμένου να συνδράμει την εκλογή του κ. Γ. Πατούλη.
Πλειοψηφία στο εκλεκτορικό σώμα που θα αναδείξει το 31μελές διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ θεωρούν ότι διαθέτουν οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι, καθώς έχουν καταγράψει ως «δικούς τους» 165 από τους πρόσφατα εκλεγμένους δημάρχους.
Με αυτή την έννοια, εκτιμούν ότι θα εκλέξουν έως και 15 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, τον οποίο στηρίζει η Νέα Δημοκρατία και είναι επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα για την ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση», θα απαιτηθεί να επιδιώξουν συνεργασία με σύμβουλο ή συμβούλους από άλλη παράταξη.
Ήδη έχουν υπάρξει σχετικές πρωτοβουλίες τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και στις Κυκλάδες.
(Σημ: Δηλώσεις του δημάρχου κ. Φ. Χατζηδιάκου για τις εκλογές της ΠΕΔ δημοσιεύονται στη διπλανή σελ. 13).