Την προσοχή των γονέων και κηδεμόνων για τον έγκαιρο εμβολιασμό των παιδιών τους, συνέστησε με δηλώσεις που έκανε χτες στους δημοσιογράφους, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Θωμάς Σωτρίλλης.
Όπως είναι γνωστό, η ιλαρά βρίσκεται αυτή την εποχή σε έξαρση στην Ελλάδα και έχουν σημειωθεί κρούσματα σε άλλες περιοχές. Το Υπουργειο Υγείας έχει ξεκαθαρίσει σε ανακοινώσεις του, πως παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.
«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για κρούσματα ιλαράς στην περιοχή μας, και δεν έχει διαπιστωθεί καμία περίπτωση βαριάς μορφής που να χρειάστηκε νοσηλεία ή άλλη θεραπεία. Ωστόσο, θέλω να επιστήσω την προσοχή των γονέων και κηδεμόνων ώστε να σπεύσουν να εμβολιάσουν έγκαιρα τα παιδιά τους. Αυτό που προσπαθούμε είναι να ελέγχουμε τα βιβλιάρια των παιδιών, όσο μπορούμε –πάντα σε συνεννόηση με τους αγροτικούς γιατρούς και τους γιατρούς στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία της περιοχής- ώστε να παρακολουθήσουμε εάν πράγματι γίνονται εμβολιασμοί. Σε μια συνάντηση που είχα με τον γιατρό στο Κέντρο Υγείας της Νότιας Ρόδου, με διαβεβαίωσε πως δεν έχει διαπιστώσει ολιγωρία όσον αφορά την ροή των εμβολιασμών. Ωστόσο, παρακαλούμε τους γονείς να ελέγξουν τα βιβλιάρια των παιδιών τους και να φροντίσουν να τα εμβολιάσουν», ανέφερε ο κ. Σωτρίλλης.
Σημειώνεται ότι οι εμβολιασμοί γίνονται δωρεάν τόσο στο Νοσοκομείο της Ρόδου όσο και στα Κέντρα Υγείας (και φυσικά στα νοσοκομεία και στα Κ.Υ. των υπολοίπων νησιών) αρκεί να προηγείται συνεννόηση με τους γονείς και με την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου και τους γιατρούς. Βεβαίως, η κάθε οικογένεια μπορεί να απευθύνεται και στον προσωπικό της γιατρό αρκεί να ελέγχεται η πορεία των εμβολιασμών των παιδιών, για διάφορες αρρώστιες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που υπάρχει στην Ελλάδα, ειδικά για τη συγκεκριμένη νόσο, την ιλαρά, είναι πάρα πολύ υψηλό, φθάνοντας στο 95% με 96%. Είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και αυτό παρέχει μία ασφάλεια.
Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έχουν αλλάξει οι οδηγίες και πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά σε μικρότερη ηλικία, στους 12 μήνες, αντί για τους 15. Να επαναλαμβάνεται σύντομα η 2η δόση, έτσι ώστε σε αυτήν την περίοδο που υπάρχει μία επιδημική έξαρση, να ενισχυθεί η ανοσιακή απάντηση η οποία υπάρχει στον παιδικό πληθυσμό και συνολικά στον πληθυσμό της χώρας. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας αυξάνει το στοκ των εμβολίων σε όλη τη χώρα.
«Στην Ρόδο και στα Δωδεκάνησα, δεν έχουμε κρούσματα, ούτε περιπτώσεις παιδιών που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση όπως σε άλλες περιοχές και στην Αθήνα. Πρόσφατα που βρέθηκα στο ακριτικό Καστελόριζο, ενημερώθηκα ότι τα παιδιά είναι πλήρως εμβολιασμένα. Και το αναφέρω αυτό, καθώς είναι το πιο απομακρυσμένο σημείο της επικράτειας και φυσικά, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου καμιά φορά λόγω ελλιπούς συγκοινωνίας, ίσως να παρουσιάζονται προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών» δήλωσε ο κ. Σωτρίλλης.
Να σημειωθεί πως η ιλαρά δεν απειλεί άμεσα τους ενήλικες και κυρίως όσους έχουν εμβολιαστεί σε μικρή ηλικία, είτε έχουν περάσει την αρρώστια.
«Αυτή η αρρώστια είναι παιδική. Δεν συντρέχει λόγος να ανησυχεί κανένας. Εμείς ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είμαστε σε ετοιμότητα και αν μας ζητηθεί, θα εφοδιάσουμε τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με εμβόλια. Ωστόσο, υπάρχει απόθεμα σε περιπτώσεις ανάγκης», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας που δόθηκαν στην δημοσιότητα, περίπου 350.000 παιδιά (15 μηνών έως 4,5 ετών) στην Ελλάδα είναι εκτεθειμένα απέναντι στην ασθένεια, καθώς έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση, ενώ 200.000 Ελληνες (παιδιά Ρομά και ενήλικες γεννημένοι από το 1970 και μετά) είναι εντελώς ανεμβολίαστοι. Οπως τονίζουν οι ειδικοί, η πρώτη δόση καλύπτει το 95% των εμβολιασμένων ατόμων. Το υπόλοιπο 5% όμως δεν δημιουργεί αντισώματα με την πρώτη δόση, οπότε συστήνεται ή να πραγματοποιηθεί εξέταση αίματος προκειμένου να δουν οι γιατροί ποια παιδιά δεν δημιούργησαν αντισώματα και να τους χορηγήσουν τη 2η δόση ή να χορηγήσουν απευθείας τη 2η δόση στα παιδιά χωρίς την πραγματοποίηση εξέτασης.
Η τελευταία μεγάλη επιδημία ιλαράς σημειώθηκε στην Ελλάδα στο τέλος της δεκαετίας του 1970, όταν καταγράφηκαν αρκετοί θάνατοι και εγκεφαλίτιδες. Τότε το εμβόλιο γινόταν αρχικά σε μία δόση και ακολουθούσε η δεύτερη (επαναληπτική δόση) 12 χρόνια μετά την πρώτη. Για το λόγο αυτό είναι πολλοί από όσους γεννήθηκαν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 που έχουν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου και τώρα πρέπει να πραγματοποιήσουν τη δεύτερη.
Κίνδυνος από το…. “αντιεμβολιαστικό κίνημα”
Την ίδια ώρα, ανησυχία υπάρχει από την τάση της εποχής, να αρνούνται οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους! Το αντιεμβολιαστικό κίνημα στη χώρα μας ξεκίνησε, το 2009, μετά την πανδημία της γρίπης. Τότε εμφανίσθηκαν πολλοί γιατροί που μιλούσαν για τις παρενέργειες των εμβολίων με συνέπεια η χρήση όλων των εμβολίων να μειωθεί κατά 20%-40%.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτρίλλης προέτρεψε τους γονείς να μην ακολουθήσουν αυτή την ‘τάση’ της εποχής, όπου πολλοί δεν θέλουν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, καθώς τα εκθέτουν σε άμεσο κίνδυνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως καταγγέλλουν οι παιδίατροι, οι γονείς καταφεύγουν σε… ψευδείς βεβαιώσεις εμβολιασμού των παιδιών τους και άλλα «τερτίπια», όπως πιστοποιητικά από γιατρούς χωρίς ειδικότητα, προκειμένου να αποφύγουν τον εμβολιασμό.
Κατόπιν τούτων, οι παιδίατροι δεν αποκλείουν σύντομα να επανεμφανιστούν στη χώρα μας και άλλες «ξεχασμένες» ασθένειες, όπως ο κοκίτης και η παρωτίτιδα.
Σημειώνεται ακόμη ότι η ιλαρά βρίσκεται σε φάση επιδημικής έξαρσης και το ενδεχόμενο επιπλέον εξάπλωσής της είναι υπαρκτό.