Ειδήσεις

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό από τον κ. Β. Περίδη για την κατάσταση που επικρατεί στο Κτηματολόγιο Ρόδου

Η παρακάτω επιστολή απεστάλη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου στις 28 Σεπτεμβρίου 2017. Το περιεχόμενο της έχει ως εξής:
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Σας απευθύνω την παρούσα επιστολή ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου για να σας ενημερώσω για τα προβλήματα λειτουργίας του Κτηματολογίου Ρόδου, που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους νομικούς ,τους μηχανικούς, τους επιχειρηματίες και όλη την τοπική κοινωνία .
Το Κτηματολόγιο Ρόδου δημιουργήθηκε επί Ιταλικής κατοχής μεταξύ των ετών 1912 έως 1933 μαζί με τα Κτηματολόγια Κω και Λέρου .Η λειτουργία του στηρίχτηκε στο Κτηματολογικό Κανονισμό, που κυρώθηκε το 1929 με το ιταλικό κυβερνητικό διάταγμα 132/1929 του τότε Ιταλού Κυβερνήτη των Δωδεκανήσων Mario Lago , το οποίο διατήρησε σε ισχύ πολλές από τις διατάξεις του οθωμανικού δικαίου περί ακίνητης ιδιοκτησίας.
Μετά την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων και την εισαγωγή της Ελληνικής Νομοθεσίας ο νομοθέτης ,αφού έλαβε υπ΄ όψη, ότι το σύστημα αυτό πλεονεκτούσε του ισχύοντος στην υπόλοιπη Ελλάδα συστήματος των βιβλίων μεταγραφών και υποθηκών και διασφάλιζε όχι μόνο πλήρη διαύγεια των επί των ακινήτων εμπραγμάτων δικαιωμάτων ,αλλά και απόλυτη ασφάλεια των κτηματικών συναλλαγών ,με το άρθρο 8 του Ν. 510/1947 διατήρησε τα Κτηματολόγια Ρόδου και Κω και τον Κτηματολογικό Κανονισμό. Προϊστάμενος του Κτηματολογίου ορίστηκε ο Κτηματολογικός Δικαστής ,ενώ ορίστηκε και Διευθυντής.
Για την εποχή του και για τις επόμενες δεκαετίες ήταν πρωτοποριακό εργαλείο σε σχέση με τα υποθηκοφυλακεία της υπόλοιπης χώρας και συντέλεσε στην ανάπτυξη του νησιού ,στην προσέλκυση επενδύσεων και στην εισροή εσόδων στο δημόσιο.
Όμως λόγω υποστελέχωσης και έλλειψης μηχανοργάνωσης του ,άρχισαν να δημιουργούνται προβλήματα στη εύρυθμη λειτουργία του. Έτσι στα πλαίσια εκσυγχρονισμού του έγινε το 2009 προσπάθεια ψηφιοποίησης του αρχείου του, η οποία δεν ολοκληρώθηκε. Ψηφιοποιήθηκε μέρος του αρχείου του ,που ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε, ενώ οι υπολογιστές και τα μηχανήματα ,που είχαν αγοραστεί έμειναν κυριολεκτικά στα ΄΄κουτιά΄΄.
Η συνεχής αποψίλωση του προσωπικού και η αύξηση των εκκρεμοτήτων, παρά την βοήθεια που προσέφερε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, επιτάχυνε τα διαλυτικά φαινόμενα.
Η διάσταση απόψεων στην κορυφή του απορύθμισε το σύστημα και το πρόβλημα επιδεινώθηκε, όταν τέθηκε σε αργία ο Διευθυντής του, ο οποίος αντικαταστάθηκε από αναπληρώτρια Διευθύντρια, η οποία αδυνατεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς των εκκρεμοτήτων και να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.
Η χορήγηση πιστοποιητικών ιδιοκτησίας ,βαρών, μη διεκδικήσεως κ.λ.π. καθυστερεί σημαντικά, αφού εκκρεμούν αιτήσεις για έκδοσή τους πάνω από έτος, με αποτέλεσμα η εκδίκαση υποθέσεων, στις οποίες απαιτούνται αυτά, να αναβάλλεται συνεχώς, ενώ υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και στη μεταγραφή των εισερχόμενων πράξεων, γεγονός που δημιουργεί πλημμελή ενημέρωση των κτηματικών βιβλίων και ανασφάλεια των συναλλαγών. Εκκρεμούν δυστυχώς χιλιάδες πράξεις ,μεταγράφονται όμως ελάχιστες.
Αποτέλεσμα αυτών είναι να ματαιώνονται αγοραπωλησίες ακινήτων από ξένους και Έλληνες αγοραστές καθώς και επενδύσεις ,που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που ζούμε, με συνέπεια να έχει μεγάλη απώλεια εσόδων το Δημόσιο. Κανείς δεν προβαίνει πλέον σε αγορές, εάν δεν δει, ότι είναι και η τελευταία εγγραφή καταχωρημένη στα κτηματικά βιβλία.
Ενώ στα Υποθηκοφυλακεία και στο Εθνικό Κτηματολόγιο τηρούνται ονομαστικά ευρετήρια για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων , στο Κτηματολόγιο Ρόδου, αν και στο άρθρο 43 του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου προβλέπεται η τήρηση ονομαστικού αλφαβητικού ευρετηρίου, τα ονομαστικά αλφαβητικά ευρετήρια δεν έχουν ενημερωθεί από το έτος 1982, αν και στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων και ανταλλαγή δεδομένων στοιχείων ακινήτων Κτηματολογίου και Υπουργείου Οικονομικών. Έτσι βλάπτεται η εθνική οικονομία και το δημόσιο συμφέρον ,αφού δεν μπορεί να εντοπιστεί η ακίνητη περιουσία των πολιτών.
Το Κτηματολόγιο Ρόδου από μοχλός ανάπτυξης έχει μετατραπεί σε μοχλό υπανάπτυξης και πρέπει επειγόντως να εκσυγχρονιστεί ,να μεταγραφούν οι εκκρεμείς πράξεις και να επιταχυνθεί η έκδοση πιστοποιητικών.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου έχει προβεί μέχρι σήμερα σε συνεχείς διαμαρτυρίες, παραστάσεις και προτάσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς , ενώ μέχρι και Γενική Συνέλευση έχει συγκληθεί για το θέμα αυτό, χωρίς όμως η κατάσταση να βελτιωθεί. Το θέμα μάλιστα απασχόλησε κατ΄ επανάληψη και τον τοπικό και Αθηναϊκό τύπο.
Εν κατακλείδι σας μεταφέρω:
Την αγωνία και την απόγνωση των νέων και των παλαιότερων συναδέλφων που ασχολούνται με το Κτηματολόγιο ,που αποτελεί την κύρια πηγή βιοπορισμού τους και βλέπουν τα εισοδήματά τους να γκρεμίζονται καθημερινά,
την αγωνία όλων των νομικών (δικηγόρων ,συμβολαιογράφων) για τα συμβόλαια αγοραπωλησιών, που καθυστερούν και ματαιώνονται, αφού είναι αδιανόητος ο χρόνος καθυστέρησης της κατάρτισης τους από τους ξένους,
την αγωνία των επιχειρηματιών που δεν μπορούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις ,ενώ πολλές φορές υφίστανται και ζημιά ,
την αγωνία των απλών πολιτών, που θέλουν να αισθάνονται κατοχυρωμένη και ασφαλή την ιδιοκτησία τους και τέλος
την αγωνία κάθε πολίτη αυτού του νησιού που βλέπει να χάνονται δημόσια έσοδα από καθυστερήσεις, ολιγωρίες και αγκυλώσεις του συστήματος και τον τόπο να οπισθοδρομεί .
Κλείνοντας την επιστολή μου παρακαλώ για την έμπρακτη ανταπόκριση σας και την άμεση παρέμβαση σας, προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή όπου αλλού κρίνετε, ώστε να λυθεί το ακανθώδες αυτό πρόβλημα. Σ’ αυτή την προσπάθεια σας οι Δικηγόροι της Ρόδου είμαστε δίπλα σας .
Ρόδος, 27 Σεπτεμβρίου 2017
Με εκτίμηση
Βασίλης Περίδης
Δικηγόρος Ρόδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου