Χωρίς την αναμενόμενη συμμετοχή (όπως άλλωστε συμβαίνει στα τελευταία χρόνια) πραγματοποιήθηκε χθες, η 24ωρη απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αναπτυξιακό – εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.
Στη συγκέντρωση που έγινε τελικά μέσα στην αίθουσα του ΕΚΡ (αφού δεν υπήρχε ανταπόκριση από τους εργαζόμενους) χωρίς τα παραδοσιακά συνθήματα, πανό, μουσικές και ομιλίες στην είσοδο με κλειστούς δρόμους, μετείχαν κυρίως συνδικαλιστικά στελέχη από την πλειοψηφία των σωματείων που ανήκουν στο Ε.Κ.Ρ, στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ και στα Σώματα Ασφαλείας.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Ρ Χατζησάββας Σάββας, τόνισε τα εξής:
«Το ΕΚΡ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η μεγάλη πλειοψηφία των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών με κύριο θέμα το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα. Στην ουσία, δεν είναι όμως αναπτυξιακό, όπως το χαρακτηρίζει, αφού προβλέπει πάρα πολλές εργασιακές ρυθμίσεις, οι οποίες ανατρέπουν και τροποποιούν προς το χειρότερο τον νόμο που ρυθμίζει την λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Όσον αφορά στο θέμα με τις συλλογικές συμβάσεις, έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα ότι είναι αντιεργατικό. Θα μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο μέλλον αφού έχει να κάνει με την κατάργηση του θεσμού των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας μιας και δίνει το δικαίωμα στις ενώσεις προσώπων (δηλαδή σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά) ή στα επιχειρησιακά σωματεία ή ακόμη και στους ίδιους τους εργαζόμενους μεμονωμένα, να συνάπτουν συμβάσεις –εφ όσον η επιχείρηση επικαλείται οικονομικά προβλήματα- και να είναι ισχυρότερες από την συλλογική σύμβαση που θα υπογράψει το σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων τοπικά, είτε από την πανελλήνια σύμβαση.
Επιπλέον δεν θα είναι υποχρεωτικές ενώ μας απαγορεύει το δικαίωμα της προσφυγής στην διαιτησία όταν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήγουν σε συμφωνία. Για την περιοχή μας και μετά την κατάρρευση της THOMAS COOK –ίσως και με άλλες εταιρείες- η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να επικαλείται αυτή την κρίση, να την διογκώνει και οι εργαζόμενοι να πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό 586 ευρώ. Η πρώτη μας απάντηση είναι η απεργία αλλά προειδοποιούμε πως ακόμη κι αν ψηφιστεί το ν/σ θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μείνει στα χαρτιά.
Επιπλέον τροποποιείται ο Νόμος 1264 χωρίς καμία διαβούλευση με τα συνδικάτα. Θα μπορούσαμε να δούμε τα ζητήματα μαζί αλλά η μονομερής τροποποίηση δημιουργεί τεράστια προβήματα με τα ηλεκτρονικά μητρώα».
Ακολούθησε ομιλία στην αίθουσα του ΕΚΡ όπου συζητήθηκαν τα αιτήματα της απεργίας ενώ έγινε και αναφορά στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στους εργαζόμενους της περιοχής μας, από την κατάρρευση της THOMAS COOK.
Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απεύθυναν ο Κώστας Μουτσάκης μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, ο Μανώλης Ανδρουλάκης πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου, ο Στέλιος Καπάνταης πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου «Ο Κολοσσός», ο Γιώργος Φραντζολάκης πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Καζίνο Ρόδου, ο Αντώνης Νικολάου πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της EUROMEDICA, ο Ηλίας Μπούκλας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ε.Τ.Ε Δ.Ε.Η και ο Χαράλαμπος Κόκκινος μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
https://www.dimokratiki.gr/03-10-2019/choris-tin-anamenomeni-symmetochi-i-apergia-toy-ergatikoy-kentroy-rodoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.