Την εθνική διακλαδική στρατιωτική άσκηση Παρμενίων 2019 στην Αλεξανδρούπολη θα παρακολουθήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο προτού υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα για να ανανεώσει και να αναβαθμίσει τη αμυντική συμφωνία των δύο χωρών για τις βάσεις και θα συναντηθεί με τον κ.Μητσοτάκη το Σάββατο.
Ο πρωθυπουργός ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες θα παρακολουθήσει σήμερα το βραδινό σκέλος της άσκησης «ΤΑΜΣ Βελισσάριος» στο πεδίο Βολής Αετού στην Αλεξανδρούπολη και αναμένεται βεβαίως να στείλει μήνυμα στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μία περίοδο αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας, απέναντι στην οποια η Αθήνα θεωρεί “ασπίδα” την αναβάθμιση της συμφωνίας με ΗΠΑ.
Η Αλεξανδρούπολη εξάλλου και συγκεκριμένα το λιμάνι της βρίσκεται και στο ενεργειακό και στρατιωτικό επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ. Επίσης, πέρα από τη βάση της Σούδας που παραμένει φυσικά το επίκεντρο της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ- Ελλάδας, αναβαθμισμένη θα είναι πλέον η αμερικανική παρουσία και στη Λάρισα και στην Ανδραβίδα με βάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).
Οι αμερικανικοί σχεδιασμοί για στάθμευση drones επί ελληνικού εδάφους έχουν ξεκινήσει απο το 2014, όταν η τότε κυβέρνηση Σαμαρά συζητούσε την εγκατάσταση σε Σούδα, Καστέλι και Καλαμάτα. Από το 2016 και ιδίως το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η συζήτηση για Λάρισα και Ανδραβίδα. Τη δε μόνιμη και “επίσημη” μετακίνηση της αμερικανικής αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο είχε προαναγγείλει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ κατά επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη.
Ο κ.Πάιατ έχει επισκεφθεί πολλάκις την Αλεξανδρούπολη και η τελευταία επίσκεψη του πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν μαζί με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και το γραμματέα Ναυτιλιας και Λιμενικών Υποδομών Ευάγγελο Κυριαζόπουλο είχαν επισκεφθεί το λιμάνι της πόλης. Ο κ. Πάιατ μάλιστα είχε σχολιάσει ότι κανείς άλλος πρέσβης στην Ελλάδα δεν έχει επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη τόσες φορές όσες ο ίδιος.
Το ενδιαφέρον του πρέσβη των ΗΠΑ δεν έχει βεβαίως να κάνει με τις ομορφιές της Αλεξανδρούπολης, αλλά με το ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου (ο κ. Πάιατ είχε αναφερθεί στις προοπτικές που ανοίγονται μέσα από τους αγωγούς IGB και τον LNG), καθώς και τη στρατιωτική χρήση του λιμανιού που βρίσκεται σε γεωστρατηγικό σημείο και αποτελεί πύλη προς τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια.
Τα συννεφάκια στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει τους Αμερικανούς να αναζητήσουν τρόπους αναδιάταξης της παρουσίας της χώρας στους στην περιοχή δια παν ενδεχόμενον, ακόμη και εάν μία πλήρης κατάρρευση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων δε φαίνεται πραγματικά πιθανή. Ο κ.Πάιατ πάντως στις 3 Ιουλίου είχε δηλώσει τη στήριξη των ΗΠΑ στις ελληνικές ενέργειες για τη μείωση της έντασης με την Τουρκία και πιο πρόσφατα, στις 3 Σεπτεμβρίου είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.
Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει στην Ελλάδα και ως προς το ενεργειακό, τόσο από πλευράς αξιοποίησης ενεργειακών πηγών όσο και ως ενεργειακό δίαυλο προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη στην κυβέρνηση Ερντογάν Τζουμχουριέτ, οι τουρκικές γεωτρήσεις σταμάτησαν αναγκαστικά καθώς επί δύο μήνες οι Αμερικανοί σταμάτησαν να προμηθεύουν με ανταλλακτικά τα γεωτρύπανα.
Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα είναι σαφές ότι ελπίζει στην “προστασία” των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, με αντάλλαγμα τον αναβαθμισμένο αμερικανικό ρόλο στο ενεργειακό παιχνίδι και την αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα.