Την διαβεβαίωση ότι «κανένας δεν κρύβει τίποτα» σε ό,τι έχει να κάνει με τα κρούσματα του κορωνοϊού στην περιοχή μας, έδωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου η αντιπεριφερειάρχης Υγείας, κα Χαρούλα Γιασιράνη.
Σε μια ενημέρωση “εφ όλης της ύλης’ σε θέματα αρμοδιότητάς της, η κα Γιασιράνη τόνισε τα εξής:
«Σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Δωδεκανήσου για τον κορωνοϊό, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως γίνονται συστηματικά. Από τους 59 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς που λειτουργούν στην Ρόδο, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε όλους. Στα 316 σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν στα Δωδεκάνησα, τα 124 βρίσκονται στην Ρόδο και έχει ελεγχθεί ήδη το 10%. Στα νησιά της Δωδεκανήσου, οι έλεγχοι έχουν ξεπεράσει το 50%».
Η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης, στους ελέγχους που γίνονται στα γηροκομεία και στα προνοιακά ιδρύματα. «Στα Δωδεκάνησα λειτουργούν 5 γηροκομεία τα οποία είναι και ιδιωτικού και δημόσιου δικαίου και εποπτεύονται είτε από το δημόσιο είτε από φορείς. Επιπλέον, έχουμε ελέγξει τις κλειστές δομές που λειτουργούν στην Ρόδο: ΚΑΦΚΑ, Άγιο Ανδρέα και το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας.
Οι έλεγχοι είναι εκτεταμένοι, πολύ αυστηροί (σύμφωνα με τα πρωτόκολλα) συνεχίζονται και θα επαναληφθούν».
Αναφερόμενη στα κρούσματα, ξεκαθάρισε τα εξής: «Εμείς συνεπικουρούμε το έργο του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας. Ο ρόλος μας είναι στο παρασκήνιο για ένα και μόνον λόγο: η κυβέρνηση έχει αποφασίσει από την αρχή της πανδημίας, την διαχείριση και την ανακοίνωση των κρουσμάτων, να την κάνει η ίδια μέσω της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Εμείς, ως ΠΝΑι είμαστε παρόντες σε ό,τι μας ζητηθεί κρατώντας χαμηλούς τόνους. Δεν έχουμε την ελευθερία να ανακοινώσουμε εμείς κάτι. Αυτό το επισημαίνω διότι όλη αυτή την περίοδο, έχουν ακουστεί, ειπωθεί και γραφτεί πάρα πολλά για απόκρυψη κρουσμάτων.
Κανένας δεν κρύβει τίποτα. Η εικόνα που έχουμε είναι πάρα πολύ ικανοποιητική». Διευκρίνισε δε, ότι όλα τα δείγματα που λαμβάνονται από τα τεστ, αναλύονται στο Νοσοκομείο Ρόδου από τους μοριακούς αναλυτές ή στην Αθήνα.
ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ
Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας μίλησε και για τους ελέγχους που γίνονται στα κρουαζιερόπλοια (αν και οι κατάπλοι είναι πάρα πολύ λίγοι) λέγοντας: «Σε αγαστή συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, έχουμε εκπονήσει ένα ενδιάμεσο σχέδιο διαχείρισης για πιθανά κρούσματα κορωνοϊού από τα κρουαζιερόπλοια. Εδώ να σημειώσω ότι τα πρωτόκολλα που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ πιο αυστηρά σε σχέση με τα πρωτόκολλα των εταιρειών κρουαζιερόπλοιων.
Για όσους ταξιδεύουν, οι οδηγίες είναι σαφείς δεν θα βγαίνουν στην πόλη της Ρόδου αυτόνομα, παρά μόνον με την καθοδήγηση των εταιρειών ενώ γίνονται μοριακά τεστ καθ όλη την διάρκεια του ταξιδιού. Επίσης, κάποιες εταιρείες ζητούν να γίνουν τεστ στους ξεναγούς και στους οδηγούς των λεωφορείων που θα μεταφέρουν τους τουρίστες για εκδρομές. Η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη».
-Είπε ακόμη ότι στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Δωδεκανήσου υπηρετούν 6 μόνιμοι υπάλληλοι – επόπτες υγείας για να τονίσει την έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού: «Ενισχύσαμε κάποιες θέσεις, αλλά και πάλι είναι λίγες σε σχέση με το γιγάντιο έργο των ελέγχων που απαιτείται. Μας έδωσαν 2 θέσεις στην Ρόδο, δύο στην Κάλυμνο, μία στην Κάρπαθο αλλά η Κως έμεινε χωρίς επόπτη» ανέφερε.
-Για τα ξενοδοχεία τα οποία άνοιξαν φέτος στην περιοχή μας, η κα Γιασιράνη είπε ότι από τα 350 το 30% έχει ελεγχθεί –ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.
Σχετικά με τα σχολεία, ανέφερε ότι οι διευθύνσεις των Περιφερειών ανά την χώρα είναι εκείνες που γνωμοδοτούν για το αν θα πρέπει να κλείσει ένα τμήμα ή ένα σχολείο.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
Πολύ ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία τα οποία έδωσε η αντιπεριφειάρχης Υγείας για την κοινωνική μέριμνα.
«Στην Κοινωνική Μέριμνα όπως είπε, υπάγεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο και μια σειρά από αρμοδιότητες προνοιακού χαρακτήρα. Από την περίοδο του περασμένου Μαρτίου και εντεύθεν η αύξηση στις αιτήσεις για την ένταξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι στο 12% -και βρισκόμαστε ακόμη στον Οκτώβριο. Αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε εξέλιξη 5 διαγωνισμοί από την ΠΝΑι –ένας για τρόφιμα, και τέσσερις για παιδικές τροφές, ρουχισμό κ.λπ. Το συνολικό ποσόν που θα διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών των δικαιούχων είναι περίπου 2,5εκ. ευρώ.
Δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε επίπεδο Δωδεκανήσου είναι αναλυτικά:
• 829 οικογένειες στην Ρόδο
• 110 οικογένειες στην Κάλυμνο
• 400 οικογένειες στην Κω και
• 151 οικογένειες σε Κάρπαθο – Κάσο
Επιπρόσθετα, οι δικαιούχοι του προγράμματος ΤΕΒΑ είναι 3.500 οικογένειες.
Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, κάνει και μια σειρά από άλλες δράσεις όπως: αναζήτηση του οικογενειακού περιβάλλοντος, δικαστικές υποθέσεις – συμπαραστάσεις, αιτήματα επιτροπείας, ενώ βρίσκεται και σε συνεργασία και διασύνδεση με πολλές άλλες υπηρεσίες.