Δεν ζημιώθηκε η ΔΕΥΑ Ρόδου από τους «διακανονισμούς» • Πώς τοποθετήθηκε επί του μείζονος θέματος ο νομικός συμπαραστάτης του Δημήτρη Τσίκκη
Aκρως αποκαλυπτικός για το μείζον θέμα νομικής αλλά και πολιτικής φύσεως που έχει ανακύψει μετά την διαπίστωση ότι οι οφειλές 23 ξενοδοχειακών μονάδων που καταγγέλθηκαν ότι ευνοήθηκαν με σκανδαλώδεις διακανονισμούς από απελθούσα διοίκηση της ΔΕΥΑ Ρόδου ήταν παραγεγραμμένες, ήταν σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή του Τέρη Χατζηιωάννου, στο ραδιόφωνο «Κόσμος», ο δικηγόρος κ. Δήμος Μουτάφης, συνήγορος υπεράσπισης του πρώην προέδρου της επιχείρησης κ. Δημήτρη Τσίκκη.
Αναφερόμενος στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «δημοκρατικής» ο κ. Μουτάφης δήλωσε:
«Εάν θέλετε να βάλουμε τα θέματα στη νομική τους διάσταση, η όποια κατηγορία θα μπορούσε να σταθεί κατά των εμπλεκόμενων μελών της ΔΕΥΑΡ, είναι ότι η ΔΕΥΑΡ βγήκε και ζημιωμένη από αυτούς τους διακανονισμούς. Όμως, σε έναν διακανονισμό, ωφελημένα πάντοτε βγαίνουν και τα δύο μέρη σε μία συμφωνία. Στη συγκεκριμένη λοιπόν περίπτωση η ΔΕΥΑΡ είχε την εξής ωφέλεια: οι οφειλές οι οποίες διακανονίσθηκαν στο μεγαλύτερό τους μέρος ανάγονταν σε χρόνο πριν από το 2017, όπου ήταν ο χρόνος παραγραφής όταν έγιναν οι διακανονισμοί. Επίσης, εκτός από αυτό ήταν και οι οφειλές που σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό ήταν αμφισβητούμενες. Δηλαδή πάρα πολλοί από τους ξενοδόχους είχαν στοιχεία και τεκμήρια ότι δεν κατανάλωσαν τέτοιες ποσότητες νερού.
Επομένως η ΔΕΥΑΡ κάνοντας διακανονισμό και συμβιβασμό για τις οφειλές αυτές, τι κατάφερε να κερδίσει από τις ενέργειες των μελών της;
Κατάφερε να κερδίσει μία έγγραφη αναγνώριση των οφειλών αυτών, ακόμη και των παραγεγραμμένων, κατάφερε να κερδίσει μία άμεση είσπραξη αυτών και σε περίπτωση που δεν τηρούνταν ο διακανονισμός είχε πια τις οφειλές με τις υπογραφές των οφειλετών να μην αμφισβητούνται και να μη μπορεί κανείς να πει ότι εγώ δεν τα χρωστάω αυτά τα χρήματα και να μη μπορεί κανείς να πει ότι αυτά τα χρήματα είχαν παραγραφεί και να μπορεί εύκολα και με μία απλή νομική διαδικασία να τα εισπράξει. Άρα κανένας επιχειρηματίας δε θα μπορούσε στη συνέχεια να αμφισβητήσει το όποιο ποσό.
Δηλαδή ο διακανονισμός έλεγε ότι εγώ εφόσον δέχομαι και δίνω τις επιταγές και δίνω τις δόσεις μου, θα έχω αυτή τη διαγραφή. Εάν δεν τηρηθούν αυτά τα οποία έχω υπογράψει, αναβιώνει όλο το ποσό. Αυτό σημαίνει αναβιώνει και το παραγεγραμμένο, σημαίνει αναβιώνει και το αμφισβητούμενο. Πώς λοιπόν η ΔΕΥΑΡ έβγαινε χαμένη από αυτή την υπόθεση;
Όλη η διαδικασία στηρίχθηκε στην 520/2023 απόφαση του δ.σ. της ΔΕΥΑΡ, η οποία στην ουσία επαναλαμβάνει πάγιες τέτοιες αποφάσεις ρυθμίσεων που ελάμβανε η Επιχείρηση, ανά χρονικά διαστήματα. Φαίνεται και από τις καρτέλες και από τα στοιχεία, ότι ήρθαν και πλήρωσαν άνθρωποι οι οποίοι για πάρα πολλά χρόνια είχαν τις οφειλές τους αρρύθμιστες που είχαν φθάσει στο σημείο να παραγραφούν. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν, τις αναγνώρισαν (οφειλές), τις δήλωσαν και τις πλήρωσαν. Αυτό είναι απόλυτο όφελος για τη ΔΕΥΑΡ. Μπορώ με ασφάλεια να σας πω ότι υπάρχουν αντικειμενικά και σαφέστατα επιχειρήματα ότι η ΔΕΥΑΡ όχι δεν βγήκε ζημιωμένη, αλλά βγήκε πολλαπλά κερδισμένη από αυτή τη διαδικασία, γιατί εξασφάλισε έσοδα τα οποία ήταν κυριολεκτικά και νομικά χαμένα».
Θυμίζουμε ότι με την ποινική δικογραφία διερευνάται η εκ μέρους των 8 μελών τέλεση του αδικήματος της απιστίας κατά Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ή ΟΤΑ με προκληθείσα ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 120.000 κατ’ εξακολούθηση, πράξη.