Ρεπορτάζ

Αναβλήθηκε η δίκη με 5 κατηγορούμενους για τον θάνατο 75χρονης ΑΜΕΑ θύματος του «Γηρυόνη»

Για την 11η Δεκεμβρίου 2024 αναβλήθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου η εκδίκαση υπόθεσης με κατηγορούμενους μια αιρετή και 4 υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Ρόδου για πλημμύρα από αμέλεια με κίνδυνο για άνθρωπο και για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως.
Κατηγορούνται ως υπαίτιοι ειδικότερα για το ό,τι στην Ιαλυσό στις 25.11.2019 από αμέλειά τους (συγκλίνουσα), δηλαδή από έλλειψη της προσοχής και επιμέλειας, την οποία όφειλαν κατά τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλουν και ενώ είχαν ιδιαίτερη προς τούτο υποχρέωση ως εκ της ιδιότητάς τους, δεν προέβλεπαν το αξιόποινο αποτέλεσμα της πράξης τους και προκάλεσαν πλημμύρα από την οποία κινδύνεψε άνθρωπος ήτοι:
– Ο πρώτος κατηγορούμενος ως προϊστάμενος του Τμήματος Συντηρήσεων και Καθημερινότητας της ΔΕ Ιαλυσού δυνάμει της 695/24.3.2016 αποφάσεως του δημάρχου Ρόδου, αν και είχε προς τούτο ιδιαίτερη νόμιμη υποχρέωση δεν μερίμνησε για τον επαρκή καθαρισμό των φρεατίων με αποτέλεσμα αυτά να αδυνατούν να απορροφήσουν την ποσότητα των όμβριων υδάτων που έρρεαν στους δρόμους της Ιαλυσού και ειδικά επί των οδών Ευεργετών, Ν. Πλαστήρα, Ξάνθου και Τριαντών, μετά από έντονη βροχόπτωση, επίσης, δεν μερίμνησε, καίτοι η συγκεκριμένη περιοχή, όπως άπαντες γνώριζαν, είχε πληγεί και στις 22.11.2013 με έντονη βροχόπτωση, η οποία οδήγησε σε πλημμύρα, από την οποία κινδύνευσε και τότε η Ειρήνη Παρασχάκη του Μιχαήλ, να επιδιορθωθούν και να εξαλειφθεί η υψομετρική διαφορά των 40 περίπου εκ. μεταξύ της οδού Ξάνθου (οικία της προαναφερθείσας παθούσας) με την οδό Τριαντών με αποτέλεσμα να δημιουργείται τοπική λεκάνη συλλογής ομβρίων υδάτων χωρίς τρόπο κατάλληλης φυσικής διαφυγής πλην του δικτύου ομβρίων, τα οποία όμως ήταν ανεπαρκή σε αριθμό στην περιοχή.
Η δεύτερη κατηγορούμενη με την ιδιότητα της εκλεγμένης προέδρου του Συμβουλίου της Δ.Κ. Ιαλυσού και ενώ της δόθηκε εντολή καθαρισμού των φρεατίων από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δ. Ρόδου με το με ΑΠ 2/50712/23.09.2019 έγγραφο και συνεπώς όφειλε και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να εκτελέσει τα όσα αναφέρονταν εκεί δεν μερίμνησε για τον επαρκή καθαρισμό των φρεατίων με αποτέλεσμα αυτά να αδυνατούν να απορροφήσουν την ποσότητα των ομβρίων υδάτων που έρρεαν στους δρόμους της Ιαλυσού και ειδικά επί των οδών Ευεργετών, Ν. Πλαστήρα, Ξάνθου και Τριαντών, μετά από έντονη βροχόπτωση.
Η τρίτη κατηγορούμενη με την ιδιότητά της (αναπληρώτριας) διευθύντριας στις τεχνικές υπηρεσίες του Δ. Ρόδου δεν μερίμνησε καίτοι η συγκεκριμένη περιοχή, όπως άπαντες γνώριζαν, είχε πληγεί και στις 22.11.2013 με έντονη βροχόπτωση, η οποία οδήγησε σε πλημμύρα, από την οποία κινδύνευσε και τότε η Ειρήνη Παρασχάκη του Μιχαήλ, ώστε να επιδιορθωθεί και να εξαλείψει υψομετρική διαφορά των 40 περίπου εκ. μεταξύ της οδού Ευεργετών και της οδού Ν. Πλαστήρα και έως 90 εκ. μεταξύ της οδού Ξάνθου (οικία της προαναφερόμενης παθούσας) με την οδό Τριαντών με αποτέλεσμα να δημιουργείται τοπική λεκάνη συλλογής όμβριων υδάτων χωρίς τρόπο κατάλληλης φυσικής διαφυγής τα οποία όμως ήταν ανεπαρκή σε αριθμό και διατομή στην περιοχή.
Ο τέταρτος κατηγορούμενος με την ιδιότητα του προϊσταμένου Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, δεν μερίμνησε για την διενέργεια αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της Ιαλυσού και ιδίως επί της υφιστάμενης υπογειοποίησης του Τριαντενού ποταμού, ο οποίος έρρεε πλησίον της οικίας της παθούσας Παρασχάκη Ειρήνης και αποτελούσε αποκλειστική διαφυγή των όμβριων υδάτων αφού τα φρεάτια ήταν συνδεδεμένα με αυτόν, ώστε να υπάρξει δυνατότητα απορροής μεγαλύτερου όγκου νερού από αυτόν που μπορούσε να διαχειριστεί η υφιστάμενη διατομή του ποταμού, προκειμένου να γίνεται γρηγορότερη και μεγαλύτερη εκτόνωση του νερού και να μην συσσωρεύεται αυτό επιφανειακά χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Επιπλέον δεν μερίμνησε για την αύξηση της διαθέσιμης διατομής απορροής και διαχείρισης υδάτων του Τριαντενού ποταμού, ο οποίος παρουσίαζε στένωση και ως εκ τούτου προκλήθηκε αναστροφή της φοράς των υδάτων από το τούνελ του υπογειοποιημένου τμήματος του ποταμού προς τα φρεάτια προκαλώντας υπερχείλιση αυτών και καθιστώντας ανενεργό το σύστημα απορροής καίτοι η συγκεκριμένη περιοχή, όπως άπαντες γνώριζαν, είχε πληγεί και στις 22.11.2013 με έντονη βροχόπτωση, η οποία οδήγησε σε πλημμύρα, από την οποία κινδύνευσε και τότε η Ειρήνη Παρασχάκη.
Ο πέμπτος κατηγορούμενος με την ιδιότητα του γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑΡ, ο οποίος προΐστατο όλων των υπηρεσιακών μονάδων της ΔΕΥΑΡ μεταξύ των οποίων και των τεχνικών υπηρεσιών και δη των δικτύων αποχέτευσης και ως εκ τούτου έχοντας ιδιαίτερη νομική υποχρέωση δεν μερίμνησε για την κατασκευή φρεατίων επαρκή σε αριθμό και διάνοιξη για την γρήγορη απορρόφηση των ομβρίων υδάτων, αλλά ούτε για την κατασκευή έργων ασφαλούς μεταφοράς των ομβρίων υδάτων (ικανά να απορροφήσουν ποσότητα νερού τουλάχιστον ίση με αυτή της πλημμύρας της 22.11.2013 στην περιοχή της Ιαλυσού και ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της οδού Τριαντών.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Ακης Δημητριάδης, Κώστας Χαλκιάς, Σταύρος Νικολένδρης και Αντώνης Ζερβός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου