Το μεταναστευτικό αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έξαρση στα Δωδεκάνησα, οι δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε Κω και Λέρο έχουν «φρακάρει» και είναι στο μάξιμουμ που μπορούν να δεχτούν διότι δέχονται και από τη Ρόδο και τη Σύμη, μέσω μεταγωγών, όπως τόνισε με δηλώσεις του στη «δ» o πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Δωδεκανήσου, Γιάννης Ρώτας. «Δεν είναι ότι έχουν να διαχειριστούν μόνο τις δικές τους ροές, αλλά και των άλλων τριών νησιών της Δωδεκανήσου. Και η Ρόδος έχει αυτή τη στιγμή μία πάρα πολύ μεγάλη αύξηση στο μεταναστευτικό.
Άρα λοιπόν είναι λογικό να υπάρχει και μία αύξηση της χωρητικότητας των δομών, έχουν κορεστεί πλέον οι δομές και βλέπουμε ότι συνεχώς το μεταναστευτικό αυξάνεται, αλλά η αστυνομική δύναμη παραμένει ίδια, όπως ήταν το 2020. Εμείς κρατάμε δυνατά τις Θερμοπύλες του Αιγαίου, δηλαδή κρατάμε γερά την Κω και τη Λέρο και δεν υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει μία εύρυθμη λειτουργία στις δομές, γιατί κι εμείς πλέον το έχουμε ζήσει και το ζούμε καθημερινά και είμαστε στο 100%», όπως επισημαίνει, σημειώνοντας μάλιστα ότι η Λέρος είχε και ένα τρομερό πρόβλημα κατά τους θερινούς μήνες με το πόσιμο νερό, λόγω της λειψυδρίας -το νησί είχε κηρυχθεί και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – όπου στην Κλειστή έρχονται οι άνθρωποι και δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε μπάνιο κάποιες ημέρες!
Στο νομό αρχικά είχαν προσληφθεί 220 συνοριοφύλακες, όμως λόγω του τρόπου πρόσληψης κάποιοι έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς από την Ελληνική Αστυνομία, γιατί είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όχι μόνιμοι. «Υπηρετούμε σε πέντε νησιά της Δωδεκανήσου, στην Κω, στη Λέρο, στην Κάλυμνο, στη Σύμη και στο Καστελλόριζο. Στα δύο πρώτα (Κω και Λέρο) είμαστε στην καρδιά του μεταναστευτικού, εντός της κλειστής ελεγχόμενης δομής και στα υπόλοιπα νησιά στο ΑΤ όπου πάλι είμαστε για καθαρά χρήση του μεταναστευτικού», αναφέρει ο κ. Ρώτας. Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι αρμοδιότητες που έχουν οι συνοριοφυλάκων, τόνισε ότι είναι «ειδικό αστυνομικό προσωπικό, έχουν προσληφθεί καθαρά για το μεταναστευτικό, όσον αφορά στη φύλαξη και την ομαλή ασφάλεια της δομής και της ευρύτερης περιοχής όπου απαρτίζεται το μεταναστευτικό, για τις καταγραφές, ό,τι έχει να κάνει με το Αλλοδαπών είναι καθαρά δουλειά και είναι αποκλειστική ευθύνη των συνοριακών φυλάκων». Οι προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί για τους συνοριοφύλακες στα Δωδεκάνησα είναι 150, ωστόσο καθυστερούν, λόγω ΑΣΕΠ, μιας σειράς εξετάσεων κλπ.
Αναφορικά με τη Σύμη και το μεταναστευτικό πρόβλημα που παρατηρείται εκεί, αφού σύμφωνα με τον δήμαρχο Λευτέρη Παπακαλοδούκα, παρότι στο νησί υπάρχουν 9 σκάφη που επιτηρούν (Λιμενικό και Frontex) την ακτογραμμή, λέγοντας ότι η Σύμη έχει πιο πολλά σκάφη πλέον από την Σαλαμίνα, ωστόσο κάτι παραπάνω πρέπει να γίνει ως προς την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Ρώτας τόνισε ότι «όταν έχεις μία ακτογραμμή όπως είναι της Σύμης, της Ρόδου, της Τήλου, αυτό το σύμπλεγμα εκεί είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, χρειάζεται παραπάνω φύλαξη από το Λιμενικό και από το Πολεμικό Ναυτικό ενδεχομένως. Αυτό είναι καθαρά θέμα του Λιμενικού, εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη πάνω σε αυτό. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα φυλάξεις τα ύδατα ασφαλή και να μην αφήσεις κάποιον να περάσει μέσα, όπως συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις με τους διακινητές».
Η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Δωδεκανήσου, µε αντιπροσωπεία τον πρόεδρό της Ιωάννη Ρώτα και τον γενικό γραµµατέα Απόστολο Αραµπατζή, πραγµατοποίησαν το διήµερο 25-26/09/2024 θεσµικές συναντήσεις τόσο στη Ρόδο, όσο και στο νησί της Μεγίστης. Συγκεκριµένα, συναντήθηκαν µε τον αστυνοµικό διευθυντή της Α’ Αστυνοµικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου Α/Δ’ Αναστάσιο Ζήφο σε ένα κλίµα γνωριµίας, µε εποικοδοµητικό διάλογο όσον αφορά στις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν οι συνοριοφύλακες στα νησιά της Σύµης και της Μεγίστης (Καστελλόριζο). Στη συνέχεια, πραγµατοποίησαν επίσκεψη στο Δηµαρχείο Ρόδου, όπου και συναντήθηκαν µε τον αναπληρωτή δηµάρχου Κώστα Χαλκιά (απουσίαζε εκτός Ρόδου ο δήμαρχος) µε κύριο θέµα συζήτησης τη διαχείριση του μεταναστευτικού που ταλανίζει αυτή την στιγμή το νησί της Ρόδου. Ακολούθως συναντήθηκαν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, µε τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χρήστο Ευστρατίου.
Η συνάντηση πραγµατοποιήθηκε µε γνώµονα την άµεση πρόσληψη των νέων συνοριοφυλάκων που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την επίσκεψή του στο νησί της Ρόδου, µε σκοπό τη διαχείριση του µεταναστευτικού. Τέλος, στο ακριτικό Καστελλόριζο η αντιπροσωπεία συναντήθηκε µε τον διοικητή του Αστυνοµικού Τµήµατος, αντάλλαξε απόψεις µε τους συναδέλφους τους που υπηρετούν εκεί και στην συνέχεια στο Δηµαρχείο συναντήθηκε με τον δήµαρχο Μεγίστης Νίκο Ασβέστη.