Ειδήσεις

Ανδρέας Αθανασίου: Απειλή επέκτασης της κρίσης στο Καστελόριζο και το Αιγαίο

Το σημερινό άρθρο του Ανδρέα Αθανασίου στην “Ελευθεροτυπία”:

Αποφασισμένη να κλιμακώσει την ένταση στην Κύπρο, αλλά και να προχωρήσει σε νέες πειρατικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο δείχνει η Αγκυρα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, αμέσως μετά την τελευταία συνεδρίασή του, χωρίς βέβαια να αποκαλύπτει τις αποφάσεις που ελήφθησαν, σκιαγραφεί διπλή απειλή. Αφ’ ενός προς την Κύπρο, όπου επιδιώκεται άμεσο χειροπιαστό αποτέλεσμα σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά κοιτάσματα. Και αφ’ ετέρου προς το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, που ευθέως κατονομάζονται, ενόψει, προφανώς, της επικείμενης συνάντησης κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Ειδικά για τα όσα ήδη επιχειρούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, το ανακοινωθέν του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου επαναλαμβάνει τη θέση που έχει ήδη αναπτύξει η Αγκυρα και τονίζει ότι θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή. «Θα ληφθούν», επαναλαμβάνει, «όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων στην περιοχή όπου η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει εξουσιοδοτήσει την εγγυήτρια δύναμη, την Τουρκία, για έρευνες». Επιμένει, δηλαδή, να αντιμετωπίζει την Κυπριακή Δημοκρατία σαν «εκλιπούσα», να θεωρεί τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη «χωριστό κράτος», να διατείνεται ότι ενεργεί για λογαριασμό του, αλλά και να ισχυρίζεται πως το «χωριστό αυτό κράτος» έχει δικαιώματα ακόμη και στις θάλασσες με τις οποίες δεν έχει καμιά επαφή.

Προβάλλοντας άκρως παρανοϊκούς ισχυρισμούς, η Αγκυρα στέλνει το μήνυμα πως ματαιοπονούν όσοι αναζητούν λύσεις στη λογική και το δίκαιο, καθώς είναι αποφασισμένη να εκβιάσει τα αποτελέσματα που θέλει, διατηρώντας την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και προχωρώντας σε βίαιη κατάληψη τμήματός της. Σε αυτό, άλλωστε, συγκλίνει και το γεγονός ότι αναζητεί πλατφόρμα γεωτρήσεων και είναι ήδη σε σχετικές διαβουλεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν. Αλλά και το γεγονός ότι απέρριψε την πρόταση του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Αϊντε, να αποσυρθεί το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ για τρεις μήνες, προκειμένου να διευκολυνθεί η επανέναρξη των ενδοκυπριακών διαπραγματεύσεων. Οπως απέρριψε και την πρότασή του να συγκροτηθεί ειδική μεικτή επιτροπή που θα εξετάσει τα ενεργειακά ζητήματα.

Απειλητικό μήνυμα προς την Αθήνα συνιστά και η αναφορά του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας στην απόφασή του για προστασία των δικαιωμάτων της χώρας στην υφαλοκρηπίδα της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αφήνει, έτσι, ανοικτό το ενδεχόμενο νέας απόπειρας τετελεσμένων σε άλλες περιοχές και ιδίως στη ζώνη που παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Κύπρο και το Καστελόριζο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σχετικές κινήσεις να εκδηλωθούν σαν απάντηση στην επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο και τη συνάντηση κορυφής που θα έχει στο Κάιρο με τους προέδρους της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Βέβαιο είναι πως η Αγκυρα θεωρεί απειλή για τα συμφέροντά της την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και, με την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, επανέρχεται ουσιαστικά στην προειδοποίηση πως δεν πρόκειται να ανεχτεί καμιά συμφωνία των τριών χωρών που δεν θα αναγνωρίζει δική της ΑΟΖ ανάμεσα στις τρεις χώρες. Παγίως, άλλωστε, αρνείται κάθε σχετικό δικαίωμα του Καστελόριζου, υποστηρίζει ότι η ελληνική ΑΟΖ δεν εφάπτεται ούτε με την κυπριακή ούτε με την αιγυπτιακή και επιμένει ότι ανάμεσα στις θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου παρεμβάλλεται μια εκτεταμένη δική της ζώνη. Από καιρό μάλιστα έβαλε σε εφαρμογή σχέδιο τετελεσμένων με βάση τη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχές ανάμεσα στην Κύπρο, το Καστελόριζο, τη Ρόδο, την Κάσο και την Κάρπαθο, που επικαλύπτουν μεγάλα τμήματα της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Προκήρυξε (το 2010) σχετικούς διαγωνισμούς, έστειλε για τον ίδιο σκοπό (το 2011) το «Πίρι Ρέις» και το νορβηγικό «Bergen Surveyor» και χορήγησε (το 2012) σειρά σχετικών αδειών. Το επόμενο βήμα μπορεί να μην αργήσει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου