Έδωσε τέλος στη ζωή της η αμερικανίδα καρκινοπαθής και υπέρμαχος του δικαιώματος στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία, η 29χρονη Μπρίτανι Μέιναρντ, όπως ανακοίνωσε χθες Κυριακή εκπρόσωπος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Compassion and Choices που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία.Η 29χρονη Μπρίτανι πέθανε στο σπίτι της, στο Όρεγκον περιτριγυρισμένη από συγγενείς και φίλους, καθώς οι νόμοι της πολιτείας της επέτρεπαν να κάνει αυτό το τελευταίο βήμα με τη λήψη ισχυρής δόσης βαρβιτουρικών που της συνταγογράφησε γιατρός σε περίπτωση που η ασθένεια είχε γίνει ανυπόφορη. Αφησε πίσω της τα δώρα των Χριστουγέννων για τα αγαπημένα της πρόσωπα.
Τον περασμένο Απρίλιο, η Μέιναρντ διαγνώστηκε με την πλέον επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο κι οι γιατροί της έδωσαν μόνο έξι μήνες ζωής.
Μετά τη διάγνωση, μετακόμισε με την οικογένειά της στο Όρεγκον, μία από τις πέντε αμερικανικές πολιτείες όπου επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία.
Στην τελευταία της ανάρτηση στο Facebook την οποία δημοσίευσε το περιοδικό People, η Μέιναρντ το Σάββατο έγραψε:
«Λέω γεια σε όλους τους καλούς μου φίλους και την οικογένειά μου. Σήμερα είναι η μέρα που έχω διαλέξει για να φύγω με αξιοπρέπεια μπροστά στην αρρώστιά μου, αυτός ο τρομερός καρκίνος στον εγκέφαλο μου έχει πάρει τόσα πολλά… αλλά θα μου είχε πάρει ακόμα περισσότερα. Ο κόσμος είναι ένα πανέμορφο μέρος, τα ταξίδια ήταν ο καλύτερος μου δάσκαλος, οι πιο κοντινοί μου φίλοι και γνωστοί είναι οι καλύτεροι δότες. Έχω μάλιστα έναν κύκλο συμπαράστασης γύρω από το κρεβάτι μου καθώς γράφω αυτές τις λέξεις… Γειά σου κόσμε. Μοίρασε θετική ενέργεια. Προχώρα μπροστά!
Στο τελευταίο μήνυμά της προς τους φίλους και τους υποστηρικτές της στη ζωή και στην ασθένειά της, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Compassion and Choices, αναφέρει: “Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που στέκονται για να εκτιμήσουν τη ζωή κι είναι ευγνώμονες. Αν αλλάξουμε τις απόψεις μας, αλλάζουμε τον κόσμο μας! Αγάπη και ειρήνη σε όλους σας”.
Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Σον Κρόουλι δήλωσε χθες στην The Oregonian ότι η Μέιναρντ δίδασκε στον κόσμο πως ορίζει η οργάνωσή του το “θάνατος με αξιοπρέπεια”. “Κάνει τους ανθρώπους που δεν έχουν σκεφτεί μέχρι σήμερα το ζήτημα, να το σκεφτούν”, είπε.
Η δημοσιοποίηση της πρόθεσής της να δώσει τέλος στη ζωή της την 1η Νοεμβρίου με τα φάρμακα που της έγραψε ο γιατρός της πυροδότησε εκ νέου το δημόσιο διάλογο στις ΗΠΑ σχετικά με την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.