Ειδήσεις

Μαξίμου: Προσωπική η άποψη Φίλη για τη (μη) Γενοκτονία των Ποντίων

Δεν υπάρχει για το Μαξίμου «θέμα Φίλη» μετά την άποψη που εξέφρασε …τα ξημερώματα (3 πμ) στην εκπομπή «Ενικός» περί μη Γενοκτονίας των Ποντίων.

Κατά τις πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε, σε συνεργάτες του, περί «προσωπικής άποψης» του υπουργού Παιδείας, η οποία δεν δεσμεύει την κυβέρνησης – όπως διέρρευσαν και «κύκλοι» του υπουργείου νωρίτερα σήμερα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι την θέση της κυβέρνησης εξέφρασε αργά το μεσημέρι σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Την εξής: «Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια Δημοκρατία. Ωστόσο, η θέση της Κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην Κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν”.

Ο υφυπουργός σχολίασε και το αίτημα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη περί αποπομπής του Νίκου Φίλη: “Η εσωτερική μάχη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας. Θα βοηθούσε την πολιτική ζωή της χώρας αυτή να γίνεται με πολιτικούς όρους και θέσεις, γεγονός που δεν έχουμε δει να συμβαίνει», δήλωσε ο (Πόντιος στην καταγωγή) υφυπουργός.

«Ο Τσίπρας έχει ήδη μιλήσει»

Κομματικό στέλεχος μάλιστα παραπέμπει σε σχετικές δηλώσεις του κ.Τσίπρα για την Γενοκτονία, όπως και την θετική ψήφο που έδωσε το κόμμα στη Βουλή, όταν ψηφίσθηκε η αναγνώρισή της.

«Η σημερινή επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου γράφτηκε στην ιστορία, αλλά πολύ φοβούμαι πως αν επιτρέψουμε τη συνέχεια της δικομματικής ακολουθούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής και όσων τη στηρίζουν, οι ιστορικοί του μέλλοντος θα γράψουν για την «ιδιότυπη γενοκτονία» των σημερινών και των επόμενων γενεών της χώρας μας”, σημείωνε χαρακτηριστικά ο νυν πρωθυπουργός τον Μάιο του 2012.

Πάγια η «προσωπική θέση» Φίλη

Η “προσωπική άποψη” πάντως του κ.Φίλη είναι γνωστή από καιρό. Σε περσινό του άρθρο στην εφημερίδα “Αυγή” σημείωνε: “ο όρος γενοκτονία καθιερώνεται στο Διεθνές Δίκαιο μετά το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και παραπέμπει σε βιομηχανικά σχεδιασμένη κρατική (…) επιδίωξη εξαφάνισης ενός ολόκληρου έθνους», τονίζοντας ότι μετά τον ψυχρό πόλεμο ο όρος χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό χρησιμοθηρικά.

Στο ίδιο άρθρο σημειώνει ότι το ιστορικό γεγονός της «αιματηρής εκδίωξης των χριστιανικών πληθυσμών από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη είναι τυπικό παράδειγμα εθνοκάθαρσης» και όχι γενοκτονίας. Τονίζει μάλιστα τη βασική διαφορά της γενοκτονίας ως όρου «απόλυτου» που «αφορά ένα ολόκληρο έθνος, όπου κι αν κατοικεί».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Γιωργος    03.11.2015 21:08

    Ελληνα , αυτους διάλεξες να σε κυβερνησουν. Τωρα να τους χαιρεσε και μη μιλας.

  • Ο μέγιστος Νίκος Χατζηνικολάου    03.11.2015 20:16

    ‘ξέχασε’ να τον ρωτήσει για τα επιστημονικά στοιχεία του κ. υπουργού που τον οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν ήταν γενοκτονία

    έχει άραγε το ανάστημα να τον καλέσει σε μια 3-ωρη εκπομπή να μας το κάνει λιανά?

Σχολιασμός άρθρου