Ειδήσεις

Πρόστιμα στους γιατρούς που δεν θα χορηγούν γενόσημα

Σε βιαστικές ενέργειες, προκειμένου να πιάσουν τα προαπαιτούμενα στον τομέα των φαρμάκων, προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Με απόφαση του Ανδρέα Ξανθού, θεσπίζονται αυστηρά ποσοστά χορήγησης γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων για κάθε γιατρό που συνταγογραφεί για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Σε ορισμένες θεραπευτικές κατηγορίες, το ποσοστό χορήγησης γενοσήμων μπορεί να ανέλθει στο 95% του όγκου συνταγογράφησης!
«Οι γιατροί συνταγογραφούν με τη δραστική ουσία, όχι την εμπορική ονομασία του φαρμάκου και δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιο σκεύασμα θα λάβει τελικά ο ασφαλισμένος», σχολίασε χθες στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος.
Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να γράψουν στις παρατηρήσεις του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προτεινόμενο σκεύασμα, το οποίο δεν δεσμεύει ούτε τον ασθενή ούτε τον φαρμακοποιό. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ εκτιμά πως πρόθεση του υπουργείου είναι να πείθει ο γιατρός τον ασθενή του να πάρει γενόσημο:
«Θα προσφύγουμε κατά του μέτρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως είχαμε κάνει και στο παρελθόν και δικαιωθήκαμε», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, για να επισημάνει ακόμη ένα πρόβλημα του μέτρου: «Πώς θα ελεγχθεί ο γιατρός για τα σκευάσματα που χορηγεί, όταν δεν έχει επίσημη ενημέρωση για τα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους»;
«Δεν θα αποδώσει»
Για προσπάθεια η οποία δεν θα αποδώσει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Γιάννης Δαγρές: Για να μειωθεί η δαπάνη πρέπει να δουν τι την προκαλεί. Τα 100 πρώτα σε πωλήσεις φάρμακα καλύπτουν το 50% της συνολικής δαπάνης, ενώ τα σκευάσματα υψηλού κόστους αποτελούν το δεύτερο κύριο αίτιο για τη διόγκωσή της. Οσο δεν λαμβάνουν στοχευμένα μέτρα, το πρόβλημα θα εξακολουθεί να υφίσταται.
Η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων αποτελεί δέσμευση της Ελλάδας, η οποία έχει μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Το 30% των φαρμάκων που χορηγούνται σήμερα είναι γενόσημα, όταν η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ποσοστά κοντά στο 65%.
Μέχρι 5.000 ευρώ
Στην απόφαση του υπουργού Υγείας προβλέπεται ότι -έως το τέλος του έτους- ο μέσος όρος διείσδυσης των γενοσήμων πρέπει να ανέλθει στο 40%. Για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, θεσπίζονται πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ για κάθε γιατρό που χορηγεί λιγότερα γενόσημα από τα ποσοστά που ορίζονται με την απόφαση. Αντιμετωπίζει και το ενδεχόμενο οριστικής καταγγελίας της σύμβασής του με τον ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση που υποπέσει σε άλλες παραβάσεις.
Τα γενόσημα είναι φάρμακα παρόμοια με τα πρωτότυπα. Περιέχουν την ίδια δραστική ουσία και έχουν παρόμοια θεραπευτικά αποτελέσματα. Κυκλοφορούν νόμιμα μετά τη λήξη της 20ετούς προστασίας του διπλώματος προστασίας ευρεσιτεχνίας (πατέντας) του πρωτοτύπου σκευάσματος αναφοράς. Χρησιμοποιούνται ευρέως από τα συστήματα Υγείας όλου του κόσμου, ως αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις έναντι των ακριβότερων πρωτοτύπων.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου