Τελευταία ευκαιρία για «έντιμο συμβιβασμό» στο θέμα των κόκκινων δανείων εκτιμά η κυβέρνηση ότι δίνει η επίσκεψη του Γάλλου Επιτρόπου, αρμόδιου για οικονομικά θέματα Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα Τρίτη και Τετάρτη.
Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, είναι το μόνο θέμα που δεν χωρά «ισοδύναμα» μέτρα, συνδέεται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία με την σειρά της θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου.
Μετά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Όλάντ, ο οποίος εκφράστηκε θετικά για το θέμα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο ήπιος κ. Μοσκοβισί, εκπροσωπώντας την Κομισιόν, μπορεί να αποτελέσει ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων δανειστών σε μια λύση η οποία δεν θα απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς, ακόμη και για την πρώτη κατοικία.
Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, θέλουν οπωσδήποτε μια δικλείδα ασφαλείας η οποία θα έχει την μορφή νομοθετική ρύθμισης για δύο λόγους:
Ο πρώτος είναι να αποφύγουν εικόνες μαζικών εξώσεων όπως αυτές της Ισπανίας. Ως γνωστό, με βάση το μνημόνιο, επιτρέπεται η πρόσληψη από τις εμπορικές τράπεζες ειδικών συμβούλων για την διαχείριση κόκκινων δανείων. Η χρήση τέτοιων συμβούλων, στην περίπτωση μαζικών πλειστηριασμών και εξώσεων πολιτών που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δάνειά τους.
Ο δεύτερος είναι ότι το σχέδιο για ένα κεντρικό φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων (την κρατική Bad bank) δεν φαίνεται να προχωρά, καθώς οι δανειστές πιέζουν για μια πιο «τραπεζοκεντρική» εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. Χωρίς την παρέμβαση του κεντρικού φορέα διαχείρισης, η άρση των περιορισμών μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Νέο στοιχείο τις τελευταίες ημέρες στο διάλογο με τους δανειστές προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα των κριτηρίων υπαγωγής εφεξής στον νόμο Κατσέλη, είναι το όριο της αξίας που θα προστατεύεται από πλειστηριασμό να υπολογίζεται με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία.
Κάτι τέτοιο θα έλυνε μεγάλο μέρος του προγράμματος, αν υπήρχε μια πλήρης και πιστοποιημένη από ανεξάρτητο φορέα βάση δεδομένων με τις εμπορικές αξίες για όλη την Ελλάδα. Η μόνη αξιόπιστη βάση δεδομένων είναι αυτή της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στην πράξη.
Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές ζητούν να προστατεύονται από πλειστηριασμούς νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12 .000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 120.000 ευρώ.
Αντίθετα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας ζητούν το εισοδηματικό όριο να φτάνει τα 35.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία που θα προστατεύεται να φτάνει σε αξία τα 325 .000 ευρώ.
Με δεδομένες τις δυσκολίες που υπάρχουν και την στενότητα του χρόνου, η κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει τα προστατευόμενα ακίνητα να φτάνουν σε αντικειμενική αξία τα 200- 250 χιλιάδες ευρώ για νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ .
Το σενάριο αυτό θα θέσουν και στον Γάλλο Επίτροπο, με στόχο να βρεθεί τελικά συμβιβαστική λύση και για τις δύο πλευρές.
enikonomia.gr