Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου
Επί ξυρού ακμής βρίσκονται όλοι όσοι εμπλέκονται με τα δημόσια έργα, καθώς από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχουν δει προκήρυξη για την εκκίνηση κατασκευής έστω και ενός πεζοδρομίου. Οι μηχανικοί, οι εργολάβοι, οι τεχνίτες και οι προμηθευτές έχουν δεχτεί ένα ακόμα πλήγμα και τους κρατά γερά δεμένους με τον οικονομικό μαρασμό.
Οι πιο ενημερωμένοι σχετικά με τις διαδικασίες εκφράζουν την εκτίμηση ότι θα απαιτηθεί η παρέλευση ακόμα έξι μηνών μέχρις ότου «μπει το νερό στο αυλάκι». Ο μακρύς αυτός χρόνος είναι απαραίτητος ώστε να ψηφιστούν οι εφαρμοστικές διατάξεις και ακολούθως οι δημόσιες υπηρεσίες, οι μηχανικοί και οι εργολάβοι να εναρμονιστούν με αυτές. Μέχρι τότε, δεν είναι δυνατή η δημοπράτηση οποιουδήποτε δημόσιου έργου.
Στην πραγματικότητα, η ίδια κυβέρνηση έβαλε τρικλοποδιά σ’ ένα ολόκληρο κλάδο, σπεύδοντας άρον – άρον να ψηφίσει μέσα στον Αύγουστο ένα Νόμο που δεν είχε τη δυνατότητα να εφαρμόσει.
Μάλιστα, για το Νόμο αυτό δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση, προκειμένου η μετάβαση στη «νέα εποχή διαγωνισμών έργων του δημοσίου» να γίνει χωρίς προβλήματα. Οι μηχανικοί από όλη την Ελλάδα και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος προκειμένου να δώσουν προσωρινή λύση στο πρόβλημα, πρότειναν να ψηφιστεί εγκύκλιος που να επαναφέρει προσωρινά την ισχύ των παλαιών κανόνων. Η εγκύκλιος προτείνεται να έχει ισχύ μερικών μηνών, μέχρις ότου το Δημόσιο και οι ιδιώτες εναρμονιστούν με τις νέες διατάξεις. Με τον τρόπο αυτό, θα ξεκινήσουν ξανά τα λιγοστά δημόσια έργα και θα κυκλοφορήσει λίγο ρευστό χρήμα στην αγορά.
Αν και με την ιδέα της προσωρινής εγκυκλίου συμφωνεί και η κυβέρνηση, στην πράξη τα στελέχη της δεν προχωρούν στην επικύρωσή της. Αρνούνται, βρίσκουν δικαιολογίες, κωλυσιεργούν επίτηδες ή απλώς είναι ανίκανοι να δουλέψουν ουσιαστικά, ωστόσο το αποτέλεσμα για τον κλάδο είναι το ίδιο. Ολόκληρη η αγορά της οικοδομής είναι σταματημένη (τα ιδιωτικά έργα είναι ελάχιστα) και βουλιάζει ακόμα περισσότερο στην ανέχεια.
Το όλο θέμα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο πρόεδρος του ο οποίου κ. Γιώργος Στασινός μιλώντας προς τη «δημοκρατική» τόνισε ότι «είναι πολύτιμος ο χρόνος που χάνεται χωρίς να έχει δοθεί λύση από την κυβέρνηση». Ο ίδιος γίνεται δέκτης της αγωνίας όλων των μηχανικών της χώρας, που με τη σειρά τους αναζητούν τρόπους να αναστείλουν τα σχέδια μετανάστευσης στο εξωτερικό.
«Δεν υπάρχει ένα βασικό σχέδιο της κυβέρνησης, ένα δικό της πρόγραμμα, μέσα στα όρια που μας βάζουν οι δανειστές, το οποίο θα εφαρμόσει» περιγράφει ο κ. Γιώργος Στασινός και εκφράζει την άποψη ότι «η κυβέρνηση ή δεν έχει σχέδιο και ψηφίζει ότι της δίνουν έτοιμο οι ξένοι, ή έχει ένα σχέδιο που όμως ξέρει ότι θα βάλουν βέτο οι δανειστές, το εμφανίζει για εσωτερική κατανάλωση, κάνει χρονοβόρες, “και καλά”, διαπραγματεύσεις, δεν πετυχαίνει τίποτα ή σχεδόν τίποτα και παρουσιάζει ως κακούς τους ξένους».
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός ξεκαθάρισε επίσης πως «όταν υπάρχει μεταρρύθμιση η οποία έχει ψηφιστεί και θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα για να προχωρήσουν επενδύσεις, είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες μέσω του νέου ΕΣΠΑ, υπάρχουν δύο ζητήματα: ή αυτός που έχει επιλεγεί να την εφαρμόσει έχει ιδεοληψίες και δεν την προχωράει, εφευρίσκοντας δυσκολίες, ή είναι ανίκανος να την προχωρήσει. Συμπερασματικά θα έλεγα ότι δεν προχωράμε ούτε ένα βήμα μπροστά σαν χώρα γιατί δεν έχουμε ένα πραγματικά δικό μας σχέδιο, στο πλαίσιο των διεθνών μας δεσμεύσεων, και δεν υπάρχει το κατάλληλο και ικανό πολιτικό προσωπικό, που απαλλαγμένο από ιδεοληψίες μπορεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Για να πάει η πατρίδα μπροστά θα πρέπει η όποια κυβέρνηση να έχει πολύ συγκεκριμένο, ρεαλιστικό σχέδιο με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και επίσης, πιο σημαντικό και πιο δύσκολο, να έχει βρει τους ικανότερους ανθρώπους, που έχουν αποδεδειγμένα τα προσόντα να το εφαρμόσουν».
Στην τελική ευθεία
για τις εκλογές
Με τον κλάδο της οικοδομής να έχει καταβαραθρωθεί, τα μέλη των Τεχνικών Επιμελητηρίων της χώρας κατέρχονται σε εκλογική αναμέτρηση, προκειμένου να αναδείξουν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά τους όργανα.
Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 20 Νοεμβρίου και για τη διοίκηση του τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ κατέρχονται πέντε συνδυασμοί, επικεφαλής των οποίων είναι οι μηχανικοί: Ιάκωβος Γρύλλης (νυν πρόεδρος), Αντώνης Γιαννικουρής, Γιάννης Γλυνός, Μιχάλης Μπράτιτσης και Κλεόβουλος Παπακωνσταντίνου.