Οι προσδοκίες της αγοράς για άμεση και βαθιά ανάσα από τον βραχνά των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου κράτησαν λίγο. Από τον Ιούλιο, με τα λεφτά του ESM, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους άρχισε να πληρώνει μέρος των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους ιδιώτες προμηθευτές του και τους φορολογουμένους, δημιουργώντας προσδοκίες μερικής ομαλοποίησης των ασφυκτικών συνθηκών ρευστότητας που επικρατούν στην αγορά. Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα αποδεικνύουν ότι παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο άρχισε να πληρώνει για τα ληξιπρόθεσμα, ταυτόχρονα συνέχισε να δημιουργεί νέες απλήρωτες οφειλές. Από τη μία πλευρά πληρώνει, αλλά από την άλλη συνεχίζει να βάζει φέσια.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο τέλος Ιουνίου οι συνολικές εκκαθαρισμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έφταναν τα 7,235 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, 1,306 δισ. ευρώ αφορούσαν επιστροφές φόρων, οι οποίες παρέμεναν απλήρωτες για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών.
Τρεις μήνες αργότερα και ενώ έχουν μεσολαβήσει πληρωμές της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του και τους φορολογουμένους διαμορφώνεται στα 6,218 δισ. ευρώ (1,439 δισ. ευρώ αφορούν επιστροφές φόρων).
Από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο και ενώ μεσολάβησαν πληρωμές κοντά στο 1 δισ. ευρώ, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων μειώθηκε μόλις κατά 58 εκατ. ευρώ!
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 24 Οκτωβρίου το EwG άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 1,7 δισ. ευρώ η οποία συνδέεται με την εφεξής ροή πληρωμών για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών.
Στην έκθεση προόδου η οποία εξετάστηκε στο EwG αποτυπώνονταν στοιχεία στα οποία είχαν περιληφθεί και οι μη εκκαθαρισμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου αναφορικά με τις επιστροφές φόρου, καθώς και τις πληρωμές συντάξεων – εφάπαξ, οι οποίες δεν εμφανίζονται στα μηνιαία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
ΜΕ ΒΑΣΗ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, στο τέλος Σεπτεμβρίου το Δημόσιο χρωστούσε συνολικά 8,045 δισ. ευρώ και ειδικότερα 3,165 δισ. σε ιδιώτες προμηθευτές του Δημοσίου, 1,439 δισ. εκκαθαρισμένες επιστροφές φόρου, 1,580 δισ. ευρώ μη εκκαθαρισμένες επιστροφές φόρου και 1,412 δισ. ευρώ για συντάξεις σε αναμονή.
Αν αφήσουμε στην άκρη τις μη εκκαθαρισμένες υποχρεώσεις, οι πληρωμές ύψους 1,874 δισ. ευρώ στο τρίμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου μετουσιώθηκαν σε μείωση του όγκου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 1,017 δισ. ευρώ, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι δημιουργήθηκαν παράλληλα νέα ληξιπρόθεσμα ύψους 857 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό, στον βαθμό που δεν μεταβληθεί το σκηνικό τους επόμενους μήνες, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει νέα προσκόμματα με τους δανειστές, καθώς μέσω του Μνημονίου έχει τεθεί στόχος όχι μόνο για την αποπληρωμή των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αλλά και για τη μη δημιουργία νέων.
Τα ΝΕΑ