Ανησυχία, προβληματισμό και γκρίνιες στο εσωτερικό τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της κυβέρνησης προκαλεί το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, μετά το «στραπάτσο» από την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά.
Το πολύωρο «μασάζ» σε δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά το βράδυ της Τετάρτης, για τις τροπολογίες που συζητούνται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν στάθηκε ικανό για να καλύψει αυτό που τα περισσότερα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας παραδέχονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους: Η κοινωνία «βράζει» από την υπερφορολόγηση, τις μειώσεις στις συντάξεις και ειδικά στις επικουρικές, μερικές εκ των οποίων φτάνουν πλέον μόλις τα 50 ευρώ και η κυβέρνηση εμφανίζεται να ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τα… τηλεοπτικά κανάλια και το ΕΣΡ.
Απροθυμία και προβληματισμός
Είναι χαρακτηριστικό ότι και στην σημερινή συζήτηση στη Βουλή είναι εμφανής η απροθυμία των κυβερνητικών βουλευτών να πάρουν το λόγο και να υπερασπιστούν τα κυβερνητικά πεπραγμένα, καθώς τη συνεδρίαση σχεδόν μονοπωλούν τα στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο προβληματισμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται και από τα δυσοίωνα μηνύματα των δημοσκοπήσεων, ειδικά μάλιστα από το τελευταίο της Public Issue, της εταιρείας που συνεργαζόταν μέχρι πρόσφατα με την «Αυγή» (επίσημη εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ), και η οποία εμφανίζει το κυβερνών κόμμα να υστερεί έναντι της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου κατά 24% (!). Ο Αλέξης Τσίπρας στην ίδια δημοσκόπηση υπολείπεται κατά 20 ολόκληρες μονάδες έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.
Οι χειρισμοί του υπουργού Νίκου Παππά εκτός από γκρίνιες στην Κ.Ο. συναντούν την κριτική ακόμη και μελών του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο Νίκος Φίλης, αλλά και τη δυσφορία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες πασχίζει για συναίνεση στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής προκειμένου να συγκροτηθεί το πολύπαθο ΕΣΡ.
Η «βόμβα» Πολύδωρα
«Μπουρλότο» για το ίδιο θέμα ήταν και η ακατανόητη πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα, η οποία αιφνιδίασε και τον Ν. Βούτση, ο οποίος έσπευσε να κάνει σχετική δήλωση για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, μετά την θεσμική «γκάφα» να ανακοινωθεί όνομα υποψήφιου προέδρου ΕΣΡ από την κυβέρνηση, ενώ η διαδικασία αφορά βάσει Συντάγματος αποκλειστικά το Κοινοβούλιο.
Η εμφάνιση Πολύδωρα μετ’ επαίνων στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε αίσθηση, καθώς δεν είχε καν συζητηθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση της εσωκομματικής τάσης 53+, οι οποίοι με άρθρο στην ιστοσελίδα τους ξεκαθάρισαν δημόσια: «Η πρόταση για τον κ. Πολύδωρα αιφνιδίασε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και συνάντησε την εκτεταμένη διαφωνία. Η ιστορία και η πολιτική διαδρομή όλων μας είναι γνωστή. Προφανώς και του κ. Πολύδωρα».
Σημειώνεται ότι τελικά η πρόταση για τον Β. Πολύδωρα δεν τέθηκε καν προς ψηφοφορία στη διάσκεψη από τον Ν. Βούτση, ο οποίος επανέφερε την υποψηφιότητα του Ροδόλφου Μορώνη, συγκεντρώνοντας θετικές ψήφους από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Το «βραχυκύκλωμα» του ανασχηματισμού
Παράλληλα, η καθυστέρηση στην ανακοίνωση του ανασχηματισμού έχει «βραχυκυκλώσει» τη λειτουργία της κυβέρνησης, καθώς οι υπουργοί είναι υπ’ ατμόν ενόψει αποχώρησης ή μετακίνησής τους. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κ.Ο. , όπου πολλοί βουλευτές περιμένουν την είσοδό τους στο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο η προαναγγελία ότι «ο Τσίπρας θα κυβερνήσει με τη γενιά του» και οι ταυτόχρονες προτάσεις για τον Β. Πολύδωρα ή τον Κ. Μίχαλο (σ.σ. που διαψεύστηκε) στέλνουν αντιφατικά μηνύματα και προκαλούν εκνευρισμό στους βουλευτές.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του βουλευτή Νίκου Μανιού (North 98 FM) ότι ο ανασχηματισμός «θα έπρεπε να είχε γίνει, δεν ξέρω αν έχουν οι υπουργοί κατεβάσει τα μολύβια, αλλά με αυτό το κλίμα οι υπουργοί αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μια προσωρινότητα. Άργησε ο πρωθυπουργός να κάνει ανασχηματισμό».
thetoc.gr