Ειδήσεις

Επίσημη καταγγελία για την ακαταλληλότητα του νερού από τον αντιπεριφερειάρχη Θ. Σωτρίλλη

Για «αδιαφορία» κατηγόρησε χτες την ΔΕΥΑΡ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής κ. Θωμάς Σωτρίλλης αναφορικά με την ποιότητα του νερού σε διάφορες περιοχές του νησιού της Ρόδου, ενώ προέβη σε ανακοινώσεις, σχετικά με τις υδροληψίες που κάνει η Υγειονομική Υπηρεσία, ανακοινώνοντας πως έχει ενημερώσει ακόμη και τον εισαγγελέα.
Ο κ. Σωτρίλλης εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για την ποιότητα του νερού για την οποία ο κόσμος έχει εκφράσει επανειλημμένα παράπονα προς την ΔΕΥΑΡ: «Η μόνιμη επωδός της ΔΕΥΑΡ είναι ‘απευθυνθείτε στην Περιφέρεια’! Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για να πληροφορηθεί ο κόσμος, ότι πριν από 20 χρόνια που έγινε το σχέδιο για το Φράγμα του Γαδουρά αφορούσε την υδροδότηση μόνο της πόλεως και του βορείου τριγώνου του νησιού. Δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για την ενδιάμεση υδροδότηση των χωριών ή ακόμη και της περιοχής της Νότιας Ρόδου.
Ειδικά όμως για την Νότια Ρόδο, υπήρξε πρόβλημα στην ποιότητα του νερού εδώ και αρκετά χρόνια εξ αιτίας της αλόγιστης χρήσης των λιπασμάτων. Ωστόσο, η ποιότητα του νερού στην Κατταβιά, στο Βάτι και στο Γεννάδι που ήταν πάντα προβληματική και λόγω εξαντλήσεων των γεωτρήσεων, τώρα χειροτέρεψε. Επιτρέψτε μου να κάνω μια πολιτική παρέμβαση, καθώς μαθαίνουμε ότι δίδονται άδειες για ανέγερση νέων ξενοδοχείων με χιλιάδες κλίνες, χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη από την ΔΕΥΑΡ και το Δήμο Ρόδου, για την επάρκεια σε ενέργεια και σε νερό.
Εμείς ως Υπηρεσία Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κάναμε συνεχείς υδροληψίες για την ποιότητα του νερού στο Βάτι, στο Γεννάδι, στην Πυλώνα, στην Κάλαθο, στην Λίνδο ακόμη και στην Σορωνή, και ενώ ενημερώσαμε την ΔΕΥΑΡ με σχετικές επιστολές από τις 8 Αυγούστου 2017, δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση. Συγκεκριμένα, σας αναφέρω ότι έχουμε στείλει συνολικά έξι επιστολές προς την ΔΕΥΑΡ ζητώντας να μας ενημερώσουν για τα αποτελέσματα της χημικής και μικροβιακής ανάλυσης των δειγμάτων του νερού που παίρνουν από περιοχές στη Νότια Ρόδο, στη Σορωνή, Δαματριά κ.λπ. Εμείς έχουμε δείγματα τα οποία δεν είναι σε επιτρεπτά όρια, με αποτέλεσμα η αγωγιμότητα του νερού να το καθιστά απαγορευτικό για την πόση και την χρήση από τον κόσμο. Εδώ θα αναφέρω ότι έχω καταγγελίες από ξενοδόχους στη Νότια Ρόδο, που διαμαρτύρονται ότι τα πρακτορεία τουρισμού δεν δέχονται να υπογράψουν συμβόλαια για του χρόνου, με το σκεπτικό ότι δεν τους δίνουν διασφάλιση πως θα είναι καλή η ποιότητα του νερού την επόμενη σεζόν αφού διαμαρτύρονται οι πελάτες τους ! Από την άλλη, η οξείδωση στα είδη υγιεινής (βρύσες, ντουζιέρες, μπανιέρες κ.λπ.) είναι σε κακή κατάσταση και έχουν καταστραφεί λόγω υφαλμύρωσης του ύδατος. Αυτό είναι το τελευταίο, αλλά και πάλι όλα συνδέονται…» όπως ανέφερε.
Ο αντιπεριφερειάρχης ξεκαθάρισε πως εάν η ΔΕΥΑΡ δεν απαντήσει στις επιστολές της Υπηρεσίας Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2017 που λήγει η προθεσμία η οποία δόθηκε, θα προβεί ο ίδιος σε άλλες ενέργειες.
«Αυτές τις επιστολές τις έχουμε στείλει και στον εισαγγελέα. Χωρίς να θεωρείται αυτό ‘απειλή’ αλλά στο πλαίσιο μιας προσπάθειας προστασίας για την δημόσια υγεία, εάν δεν έχουμε απάντηση από την ΔΕΥΑΡ θα προβούμε σε άλλες ενέργειες. Εμείς δεν είμαστε αντίπαλοι με την ΔΕΥΑΡ. Πρέπει να συνεργαστούμε για να δώσουμε καλής ποιότητας νερό. Έχουμε κι εμείς ευθύνη. Είναι καιρός να αφήσουμε τους ‘παλληκαρισμούς και τις ανδραγαθίες’» όπως είπε, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Είπε ακόμη πως τέτοιες υδροληψίες και έλεγχοι από την Υπηρεσία Υγειονομικού Ελέγχου της ΠΝΑΙ σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Λάρισας γίνονται συστηματικά κάθε μήνα σε όλα τα νησιά τόσο σε Κυκλάδες όσο και σε Δωδεκάνησα.
Επιπροσθέτως, ο κ. Σωτρίλλης, αναφέρθηκε σε μία εναλλακτική πρόταση του πρώην δ/ντή του Γενικού Χημείου του Κράτους κ. Ευαγόρα Νικολάου, η οποία μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση για την επάρκεια νερού στο νησί που αφορά την δημιουργία μίας αφαλάτωσης που θα δίνει νερό στο νησί και θα προμηθεύει, παράλληλα και τα φράγματα.
«Επειδή το ίδιο πρόβλημα είχε αντιμετωπίσει και η Κύπρος με την λειψυδρία, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αναλάβει μια εταιρεία την κατασκευή μίας αφαλάτωσης η οποία θα προμηθεύει 340.000 κυβικά την ημέρα και ό,τι απομένει θα προωθείται στα φράγματα. Το νερό θα του το πληρώνουμε ανά κυβικό. Κι έτσι, θα εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού στο νησί…» όπως ανέφερε.
Ωστόσο, είναι μια πρόταση η οποία τίθεται προς συζήτηση και εξέταση, ενώ δήλωσε πως κάποια ξενοδοχεία θα εγκαταστήσουν από τους χρόνου δικές τους αφαλατώσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Megas_Mitsos    03.11.2017 08:40

    Στην κρεμαστη παντως το νερο , ε, συγνωμη , η χλωρινη που βγαζει η βρυση ασπριζει τα πλακακια χωρις απορρυπαντικο…

Σχολιασμός άρθρου