Την επιφύλαξη ότι με την νέα πρόταση της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς, το μίσθωμα θα «εκτιναχτεί» στις 26.000 ευρώ ετησίως ανά κατάστημα, εξέφρασε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Στέργος Στάγκας – ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά κατά της σχετικής πρότασης κατά την πρόσφατη «θυελλώδη» συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
«Το θέμα συζητήθηκε πριν από ένα μήνα στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου όπου είχαμε μόνον μία ενημέρωση και μία εισήγηση των νομικών συμβούλων του Δήμου. Βεβαίως ο δήμαρχος, εισηγήθηκε ο ίδιος την αναβολή της λήψης απόφασης. Επιπλέον, γνωρίζουμε πως στο τέλος του έτους λήγουν τα συμβόλαια και είναι άγνωστο τι θα γίνουν οι καταστηματάρχες. Όσον αφορά την πρόταση που έφερε η δημοτική αρχή στην πρόσφατη συνεδρίαση, ανέφερε πως τον Γενάρη του 2019 θα έχει δοθεί η Νέα Αγορά σε ιδιώτη. Όσοι από τους 60 καταστηματάρχες έχουν ενημερότητα από τον Δήμο Ρόδου θα μπορούν να παραμείνουν μέσα, με το ίδιο συμβόλαιο για τρία χρόνια μέσα στο εργοτάξιο και μετά το πέρας της χρονικής προθεσμίας, ο ιδιώτης θα μπορεί να τους κρατήσει εφόσον πληρώσουν το ίδιο ενοίκιο.
Έχω αναφέρει ότι τα 5.000 μέτρα της Νέας Αγοράς, αντιστοιχούν σε 100 καταστήματα ενώ το ενοίκιο είναι της τάξεως του 1,3 εκ. ευρώ περίπου. Αυτό αντιστοιχεί στο κάθε κατάστημα (με μέσο όρο ποσού περί τις 13.000 ευρώ). Με το να ζητάει, λοιπόν, μόνο με το ενοίκιο 1,3 εκ. ευρώ μαζί με τα υποτιθέμενα 4,2 εκ. ευρώ του επενδυτή (συν δύο χρονιάτικα που θέλει μπροστά, συν 29% προκαταβολή φόρου και τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρωθεί) η τιμή από 13.000 ετησίως θα εκτιναχτεί στις 26.000 ευρώ ετησίως ανά κατάστημα! Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τους καταστηματάρχες που θα έρθουν αντιμέτωποι με υπερβολικές οικονομικές απαιτήσεις. Τέτοια ενοίκια δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί Ροδίτης επιχειρηματίας, με μικρομεσαία επιχείρηση να καταβάλλει καθώς συνυπολογίζονται και τα πάγια έξοδα, ασφαλιστικές υποχρεώσεις, μισθοδοσίες κ.λπ.
Σας δίνω ένα παράδειγμα: τα 800τ.μ. του Ακταίον, ενοικιάστηκαν 80.000 ευρώ τον χρόνο (δηλ. 100ευρώ το μέτρο, ετησίως). Το ίδιο ισχύει και για το Ιαλύσιον, περίπου: 800 τ.μ. με 72.000 ευρώ τον χρόνο (δηλ. λιγότερο από 100 ευρώ το μέτρο, ετησίως).
Για τη Νέα Αγορά, με αυτά τα δεδομένα που έφεραν βγαίνει 500 ευρώ το μέτρο. Δηλαδή αδύνατον να καταφέρουν να το πληρώσουν, ενώ θα συμπαρασύρει, ταυτόχρονα, τις τιμές σε όλη την περιοχή της πόλης της Ρόδου των αντικειμενικών αξιών. Τέτοιες τιμές δεν υπάρχουν ούτε στην…. Νέα Υόρκη!», όπως τόνισε.
Ο κ. Στάγκας, επανέλαβε την δική του θέση την οποία ανέπτυξε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να κατατεθεί δηλαδή, μια τροπολογία: «Θα μπορούσαμε να πάρουμε μια ομόφωνη απόφαση ώστε να ζητήσουμε από τους βουλευτές του Νομού μας, όλων των κομμάτων, να συνεννοηθούν και να προχωρήσουν στην κατάθεση μιας τροπολογίας η οποία θα βοηθούσε την διαδικασία. Επιπροσθέτως, στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2018, θα πραγματοποιηθεί η ολομέλεια της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων στην Σύρο, όπου θα είναι προσκεκλημένοι πέραν των δημάρχων, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέξης Χαρίτσης και άλλοι κυβερνώντες και θα είχαμε την ευχέρεια να συζητήσουμε εκ νέου το θέμα. Εκτιμώ ότι υπάρχει χρόνος ακόμη και τώρα να κατατεθεί μια σχετική πρόταση, από την στιγμή που ιδιοκτήτης της Νέας Αγοράς, παραμένει ο Δήμος Ρόδου. Κανονικά, πρέπει να κινηθούμε άμεσα. Να ζητήσουμε να δοθεί παράταση, να μην δοθεί σε ιδιώτη για 40 ολόκληρα χρόνια και να τεθεί η ασφαλιστική δικλείδα να λειτουργήσει με ‘οικογενειακές’ επιχειρήσεις και όχι με franchise και με αλυσίδες που θα κλείσουν τις μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα και είναι βιώσιμες μέχρι σήμερα» όπως υπογράμμισε.
«Δεν μπορούμε να… στρουθοκαμηλίζουμε για μια κατάσταση 40 και πλέον ετών και να ψάχνουμε τη νομιμότητα σήμερα, ξαφνικά. Ο κ. Χατζηδιάκος είναι ο ίδιος υπεύθυνος των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Πολεοδομίας –για να μην παραλείψουμε την εποχή που ήταν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που επίσης είχε αρμοδιότητες και ευθύνες. Δεν γνωρίζει πως βγαίνουν οι άδειες λειτουργίας για τα καταστήματα εντός της Νέας Αγοράς (περιμετρικά της παλιάς ψαραγοράς) που θεωρούνται με τελεσίδικη απόφαση ότι είναι αυθαίρετα, συνεπώς και κατεδαφιστέα. Οφείλουμε να στηρίξουμε τα συμφέροντα του Δήμου Ρόδου αλλά να στηρίξουμε και τους καταστηματάρχες. Είναι 300 οικογένειες και δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι μετά από τόσα χρόνια που δραστηριοποιούνται μέσα στη Νέα Αγορά και είναι συνεπείς» κατέληξε χαρακτηριστικά.