Συνεντεύξεις

M. Mιχαήλ: «Το ΟΕΕ πρέπει να είναι αρωγός στις προσπάθειες Δήμου και Περιφέρειας σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης»

Για την απόφασή του, να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της τοπικής διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον προσεχή Δεκέμβριο, ως επικεφαλής της παράταξης ‘Αιγαίο – Ανεξάρτητοι Οικονομολόγοι Λογιστές Φοροτέχνες’ – μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» ο πρώην πρόεδρος, κ. Μιχάλης Μιχαήλ. Επιπλέον, ασκεί σκληρή κριτική στην σημερινή διοίκηση κατηγορώντας την για ‘αδράνεια’, που οδήγησε τον φορέα στην ‘περιθωριοποίηση’ και στην ‘αυτό-κατάργηση’.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μιχαήλ, να ξεκινήσουμε από τις εκλογές για τις κατά τόπους διοικήσεις του ΟΕΕ. Πότε θα διεξαχθούν και ποια είναι η δική σας παράταξη με την οποία θα λάβετε μέρος;
Η κεντρική διοίκηση του ΟΕΕ Ελλάδας, όρισε τις εκλογές τόσο για τις τοπικές διοικήσεις όσο και για τους αντιπροσώπους, για τις 15 Δεκεμβρίου 2019. Εμείς ως παράταξη ‘Αιγαίο – Ανεξάρτητοι Οικονομολόγοι Λογιστές Φοροτέχνες’ θα δώσουμε το παρών και σε αυτή την διαδικασία.
Σκοπός της ίδρυσης αυτής της παράταξης είναι η καθολική εκπροσώπηση της περιφέρειάς μας στο ΟΕΕ. Με βάση τους εγγεγραμμένους στα Δωδεκάνησα, θα εκλέγαμε 10-12 αντιπροσώπους. Ωστόσο, από το 2013 και μετά δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αφού οι αντιπρόσωποι από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, υπερτερούν σε αριθμό.
Στα 35 χρόνια λειτουργίας του θεσμού, καταφέραμε για πρώτη φορά το 2016 μία περιφερειακή, ανεξάρτητη παράταξη να εκλέξει αντιπρόσωπο (έναν στους δεκαπέντε) στην κεντρική διοίκηση του ΟΕΕ. Αυτό είναι προς τιμήν όλων των Δωδεκανησίων, που αναγνώρισαν πως μπορούμε να εκλέξουμε έως και οκτώ αντιπροσώπους. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, να συνταχθούν μαζί μας σε αυτές τις εκλογές, αφού εμείς προτάσσουμε τις ανεξάρτητες παρατάξεις –πέρα από τα κόμματα, γιατί θέλουμε να αντιπροσωπεύεται καθολικά η περιφέρειά μας, στην Αθήνα. Ο αριθμός των συνέδρων που εκλέχθηκαν την προηγούμενη φορά, είναι ρεκόρ για τα τοπικά δεδομένα.
• Τι προτάσσετε εσείς ως παράταξη σε αυτήν την εκλογική διαδικασία;
Κατ’ αρχήν, θέλουμε να βοηθήσουμε τους νέους συναδέλφους. Στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, η αγορά εργασίας διευρύνεται και υπάρχει ζήτηση για εξειδικευμένες γνώσεις. Τα πανεπιστήμια, δίνουν γενικές γνώσεις και όχι εξειδικευμένες. Γι αυτό προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους νέους συναδέλφους μας –και ως διοίκηση που διατελέσαμε αλλά και ως παράταξη τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιώντας σεμινάρια με έγκριτους εισηγητές που πρόσφεραν ανιδιοτελώς στην επιμόρφωση των συναδέλφων. Επίσης, η παράταξή μας θέλει να επιτελέσει τον ρόλο, που του έδωσε το ίδιο το Σύνταγμα ως φορέα.
• Θα ήθελα το σχόλιό σας για την σημερινή διοίκηση. Εκτιμάτε ότι δεν έκανε όσα έπρεπε ως ένας από τους βασικότερους κοινωνικούς φορείς;
Την τελευταία τριετία, όλοι οι συνάδελφοι –αλλά και η τοπική κοινωνία- βίωσαν την πλήρη απραξία της νυν τοπικής διοίκησης του ΟΕΕ. Σε μια περίοδο όπου υπήρχαν τεράστιες ευκαιρίες να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο διότι όλα περιστρέφονται γύρω από την οικονομία, το ΟΕΕ απείχε απ’ όλα. Σε θέματα εξωστρέφειας, δεν ελήφθη καμία πρωτοβουλία. Η απραξία αυτή ισοδυναμεί με περιθωριοποίηση αλλά και αυτο-κατάργηση του φορέα μας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί γι’ ακόμη μια θητεία. Εμείς ως παράταξη ‘– Ανεξάρτητοι Οικονομολόγοι’ κατεβαίνουμε σε αυτή την εκλογική διαδικασία και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, να γίνουν κοινωνοί αυτής της προσπάθειας. Μας γνωρίζουν, διοικήσαμε το ΟΕΕ για δύο θητείες και το έργο που αφήσαμε είναι καταγεγραμμένο. Το ΟΕΕ πρέπει να είναι αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης.
• Κατά την διάρκεια της δικής σας θητείας, είχατε αναπτύξει πολύ καλή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση -κυρίως με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Μιλήστε μας γι αυτό.
Κατά την διάρκεια της δικής μας θητείας στην προεδρία του ΟΕΕ υπήρξαν πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούσαν την τοπική οικονομία. Εμείς κάναμε δύο μεγάλες παρεμβάσεις: α) την εκπόνηση μελέτης για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, η οποία αποτέλεσε ‘μπούσουλα’ για όλες τις κυβερνήσεις από το 2012 κι έπειτα, ενώ την επικαιροποιήσαμε το 2017 και την παραδώσαμε στον κ. περιφερειάρχη. Γιατί η διοίκηση δεν φρόντισε να επικαιροποιήσει την μελέτη αυτή τα τελευταία χρόνια; Είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο που μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τον Δήμο και την ΠΝΑι. β) Το δεύτερο, αφορά στην εκπόνηση μιας μελέτης την οποία, μας εμπιστεύτηκε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος π.χ. για τον Στόχο-1, με θετικά αποτελέσματα για την Περιφέρειά μας. Τα τελευταία χρόνια το ΟΕΕ δεν έχει πλέον καμία συνεργασία, ούτε με τον Δήμο Ρόδου, ούτε με την ΠΝΑι, απεμπολώντας το προνόμιο να είναι ο σύμβουλός του σε οικονομικά ζητήματα. Αυτό λειτουργεί αρνητικά σε όλα τα επίπεδα. Σε πανεπιστημιακό επίπεδο, στην τοπική κοινωνία, στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει το ΟΕΕ σε τοπικό επίπεδο να επαναδραστηριοποιηθεί και να διεκδικήσει αυτά που πρέπει.
• Να περάσουμε στα της οικονομίας. Πώς βλέπετε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης; Είστε αισιόδοξος;
Εκτιμώ πως η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε θετικά. Τα οικονομικά μέτρα που έχει εξαγγείλει και τα βλέπουμε να προχωρούν σιγά σιγά, ανταποκρίνονται σε αυτό που θέλουν, τόσο ο μέσος πολίτης όσο και οι επιχειρήσεις. Είναι προφανές πως μετά από εννέα χρόνια έντονης κρίσης, η ελληνική κοινωνία είχε φτάσει στα όρια της διάσπασης της συνοχής της. Κατ’ εμέ, δεν υπάρχει πια… μεσαία τάξη αφού έχει κλονιστεί εδώ και χρόνια. Σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει ενεργή και βιώσιμη μεσαία τάξη είναι πολύ δύσκολο να έρθει και η ανάπτυξη. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο ώστε η μεσαία τάξη να μην έχει το ίδιο πλαίσιο όπως πριν από 30 χρόνια. Θέλουμε να έχει εξωστρέφεια και να επενδύει στην τεχνολογία και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Βιώσαμε μια περίοδο έντονης υπερ-φορολόγησης τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις (από τις πιο μικρές έως τις μεγαλύτερες) κι αυτό θα πρέπει να είναι προαπαιτούμενο από τώρα και στο εξής.
• Είδαμε ότι η υπερ-φορολόγηση τα τελευταία χρόνια, επιβάρυνε πολύ τις ευαίσθητες ομάδες όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ενώ η επιχειρηματικότητα γνώρισε ασφυκτικές καταστάσεις. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η δική μας περιοχή, ίσως ήταν σε λίγο καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες περιοχές, λόγω του τουρισμού. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις είναι εκτεθειμένες σε δανεισμό και δυσκολεύονται να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Η υπερ-φορολόγηση μείωσε τα κέρδη και τους τζίρους των επιχειρήσεων στον τουρισμό, αφού αυτός ο κλάδος επλήγη πάρα πολύ στα τελευταία χρόνια.
• Είστε αισιόδοξος για την περιοχή μας ότι έχει περιθώρια ανάπτυξης εάν εφαρμοστεί η μειωμένη φορολογία, έρθουν επενδύσεις κ.λπ.;
Σίγουρα και υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για την περιοχή μας και την Περιφέρειά μας, κατ’ επέκταση. Φτάνει να δημιουργηθεί ένα φιλικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, όχι μόνον μείωσης των φόρων αλλά και με διευκολύνσεις στις αδειοδοτήσεις και στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται. Χρειαζόμαστε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα αλλά και έναν εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης που δεν θα λειτουργεί ως ‘βαρίδι’ στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου