Το σοβαρό πρόβλημα με τα ετοιμόρροπα κτήρια στη Ρόδο, κυρίως στην Μεσαιωνική Πόλη, έφερε στην επιφάνεια ο φονικός σεισμός στη Σάμο όπου έχασαν τη ζωή τους δύο νεαρά παιδιά όταν καταπλακώθηκαν από χαλάσματα εγκαταλειμμένου κτίσματος το οποίο κατέρρευσε σε κλάσματα δευτερολέπτου.
Όπως καταγγέλθηκε στη «δημοκρατική» από κατοίκους της Παλιάς Πόλης, είναι απαραίτητο να ληφθεί μέριμνα από τη δημοτική αρχή για τα 500 και πλέον (!) ετοιμόρροπα κτίσματα της ευρύτερης περιοχής εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν σε ιδιώτες που δεν ενδιαφέρονται, είτε λείπουν στο εξωτερικό.
«Κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή η σωματική μας ακεραιότητα. Σε κάθε σεισμό τα ετοιμόρροπα κτήρια της Παλιάς Πόλης κινδυνεύουν να καταρρεύσουν σαν τραπουλόχαρτα, ας κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι πριν θρηνήσουμε θύματα όπως έγινε στη Σάμο με τα δύο αθώα παιδιά», δήλωσε στη «δ», κάτοικος που διαμένει σε οίκημα εντός των τειχών το οποίο εφάπτεται σε ετοιμόρροπο κτίσμα. «Τρέμει η καρδιά μας κάθε φορά που βρέχει ή κάνει σεισμό, γιατί το κτήριο είναι έτοιμο να πέσει όπως και πολλά άλλα που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας», επισημαίνει και τονίζει προς πρόκειται για αίτημα των κατοίκων της περιοχής η κατεδάφιση όλων των ετοιμόρροπων κτηρίων.
Την έντονη ανησυχία των κατοίκων και πέριξ της οδού Μεγ. Κωνσταντίνου προκάλεσε η κατάρρευση των ετοιμόρροπων κτηρίων στη Σάμο, καθώς η φθορά του χρόνου έχει καταστήσει άκρως επικίνδυνο το γνωστό εγκαταλειμμένο οίκημα επί της οδού, σε κεντρικό σημείο, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε φονική παγίδα. «Χρόνια τώρα φωνάζουμε για το κτήριο επί της οδού Μεγάλου Κωνσταντίνου. Από το σημείο περνούν καθημερινά εκατοντάδες πεζοί και διέρχονται εκατοντάδες αυτοκίνητα. Το κτήριο είναι ετοιμόρροπο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταπλακώσει αμέριμνους περαστικούς. Πότε περιμένουν οι αρμόδιοι να ασχοληθούν με το πρόβλημα; Όταν θα καταρρεύσει, θα είναι πολύ αργά», δηλώνει στη «δ», περίοικος που επικοινώνησε με την εφημερίδα αμέσως μετά τον σεισμό στη Σάμο προκειμένου να κρούσει για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου.
Πολλά ετοιμόρροπα κτήρια έχουν καταγραφεί επίσης στην δημοτική ενότητα Κρεμαστής, στα μαράσια, στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, ενώ αρκετά είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί με το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα να εντοπίζεται στην Μεσαιωνική Πόλη όπου και θα πρέπει σε συνεργασία με την Αρχαιολογία να γίνει ολοκληρωμένη παρέμβαση, προκειμένου να αποφευχθεί -όπως λένε κάτοικοι και επαγγελματίες- κατάρρευση ανά πάσα στιγμή, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα τραγικό δυστύχημα όπως αυτό της Σάμου.
Η καθυστέρηση που παρατηρείται αφορά στο γεγονός ότι τα περισσότερα ετοιμόρροπα κτήρια ανήκουν σε ιδιώτες που δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ή δεν μπορούν να εντοπιστούν, κι αυτό καθιστά ακόμα δυσκολότερη τη διαδικασία της κατεδάφισης, καθώς το δημόσιο δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις.