Ρεπορτάζ

Αγωγή εις βάρος εργολάβου και ιδιοκτήτριας ακινήτου για θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με τη διαδικασία των εργατικών διαφορών προσέφυγαν με αγωγή κατά ενός εργολάβου και μιας Ρωσίδας, τρεις οικείοι του αδικοχαμένου σε εργατικό ατύχημα Λεονταρόπουλου Κωνσταντίνου.
Η πρώτη ενάγουσα ήταν σύζυγος του θανόντος. Από το γάμο τους απέκτησαν 2 παιδιά, τον Αντώνιο Λεονταρόπουλο που γεννήθηκε το 1986 και απεβίωσε πρόσφατα (Μάρτιο του 2021) μετά το θανατηφόρο ατύχημα του πατέρα του και την εν ζωή σήμερα και δεύτερη ενάγουσα.
Η δεύτερη ενάγουσα έγγαμη με τον τρίτο ενάγοντα, ασκεί την αγωγή, τόσο αυτοπροσώπως, όσο και για λογαριασμό του ανήλικου παιδιού της.
Ο πρώτος εναγόμενος είναι εργολάβος οικοδομών. Η δεύτερη εναγόμενη είναι αποκλειστική κυρία, νομέας και κάτοχος ενός ακινήτου κειμένου στην περιοχή Πεύκοι, της Δημοτικής Κοινότητας Λίνδου.
Ο αποβιώσας σύζυγος, πατέρας και παππούς των εναγόντων ήταν κατά το χρόνο θανάτου του 55 ετών, και εργαζόταν επί σειράν ετών, ως τεχνίτης- μισθωτός ασφαλιζόμενος στο ΙΚΑ –ελαιοχρωματιστής.
Τον Ιανουάριο του 2021 και συγκεκριμένα στις 8 ή 9 Ιανουαρίου προσελήφθη ατύπως (χωρίς τη σύναψη νομότυπης σύμβασης εξαρτημένης εργασίας και ασφάλισης) από τον εργολάβο οικοδομών. Παρείχε τις υπηρεσίες του και μετέβαινε κατ’εντολή του εργοδότη του στα έργα, εκτελώντας τις ανατεθειμένες εργασίες. Ένα από τα εργοτάξια του εναγόμενου ήταν και το ακίνητο (διώροφη μεζονέτα) της δεύτερης εναγόμενης.
Την 13η Ιανουαρίου 2021 ο Λεονταρόπουλος Κων/νος μετέβη στην εργασία του και όπως υποστηρίζεται στην αγωγή δεν του είχε χορηγηθεί από τον εργοδότη του, κανένα απολύτως ατομικό προστατευτικό μέσο ασφαλείας.
Στην οικοδομή δεν υπήρχαν εξωτερικά ‘’σκαλωσιές’’, δηλαδή τα εκ του νόμου προβλεπόμενα ικριώματα προστασίας, ούτε κάποιο ειδικό ‘’καλάθι’’ γερανοφόρου όπου θα μπορούσε με ασφάλεια να εκτελέσει τις εργασίες χρωματισμού ο εκάστοτε τεχνίτης, ούτε ειδικές κλίμακες, γάντζοι, ζώνες πρόσδεσης και γενικά δεν είχε τηρηθεί κανένα απολύτως μέτρο ασφαλείας προκειμένου να μην κινδυνεύσει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ο εργαζόμενος. Επίσης δεν υπήρχε κανείς επιβλέπων στις εργασίες προκειμένου να απευθύνει συστάσεις και να μεριμνήσει για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Περί ώρα 10- 10.30 το πρωί, έτερος εργάτης, μετέβη στην μπροστινή μεριά της οικοδομής για να κάνει διάλειμμα παρέα με τον Κων/τίνο και τον είδε αιμόφυρτο, σωριασμένο στο πάτωμα του ισογείου κάτω από το πρώτο μπαλκόνι.
Ειδοποίησε τον εργολάβο και στο σημείο κλήθηκαν το ΕΚΑΒ και η Αστυνομία, αλλά δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του, συνεπεία της πτώσης του από μπαλκόνι.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το σύνολο της δικογραφίας, ενώ ο εργάτης (χωρίς να είναι προσδεμένος με κάποιο μέσο, χωρίς ειδικά αντιολισθητικά παπούτσια και χωρίς κράνος κεφαλής) εκτελούσε εργασίες ελαιοχρωματισμού ευρισκόμενος έξωθεν του κτηρίου, βάφοντας τον εξωτερικό τοίχο της οικοδομής, στεκόμενος όρθιος προφανώς στο μπαλκόνι, στο οποίο φαίνεται να υπήρχε σκόνη, λόγω των οικοδομικών εργασιών, προκειμένου να ολοκληρώσει σε απόσταση 1-1,1 μέτρου από το μπαλκόνι το βάψιμο του τοίχου, ολίσθησε, έχασε την ισορροπία του και προσγειώθηκε από ύψος περίπου 3,40 μέτρων στο πάτωμα του ισογείου, όπου επήλθε από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις συνεπεία της πτώσης, ο θάνατός του.
Με την αγωγή τους οι ενάγοντες διεκδικούν, η πρώτη ως χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που υπέστη το ποσό των 200.000 ευρώ, η δεύτερη το ποσό των 180.000 ευρώ και η δεύτερη και ο τρίτος από κοινού και για λογαριασμό του ανηλίκου παιδιού τους το ποσό των 150.000 ευρώ.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μηνάς Τσέρκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου