Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της σεζόν, καθώς πολλά ξενοδοχεία και καταστήματα σε τουριστικές περιοχές άρχισαν σταδιακά να κατεβάζουν ρολά. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται η πλειονότητα των τουριστικών καταστημάτων να έχει κλείσει.
Οι επισκέπτες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο νησί, μπορεί να έχουν σύμμαχο τον καλό καιρό αλλά οι επιλογές πλέον για τη διασκέδαση και το φαγητό τους περιορίζονται μέρα με την ημέρα, ιδίως για εκείνους που διαμένουν σε αμιγώς τουριστικές περιοχές.
Η ροή των τουριστικών αφίξεων δεν είναι ικανή να συντηρήσει τον αριθμό των καταστημάτων που λειτουργούν στο νησί και πολλοί ιδιοκτήτες πήραν την απόφαση να κλείσουν, προκειμένου να βάλουν φρένο στα λειτουργικά έξοδα τα οποία συσσωρεύονται. Ορισμένοι ιδιοκτήτες εποχικών καταστημάτων εστίασης, σεβόμενοι τους σταθερούς τους πελάτες παραμένουν ανοικτά μέχρι να αναχωρήσουν και τα τελευταία τσάρτερ, έχοντας όμως προχωρήσει σε απολύσεις του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού τους.
Φαληράκι, Κολύμπια, Ιξιά, Ιαλυσός, Λίνδος, Νότια Ρόδος και Παλιά Πόλη, που αποτελούν τις περιοχές «βαρόμετρο» για τα τουριστικά έσοδα καταγράφουν ανάκαμψη στους τζίρους τους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα καθώς η αύξηση των αφίξεων σήμανε και αύξηση των εσόδων, έπειτα από την περσινή χρονιά που δοκιμάστηκε η βιωσιμότητα των περισσότερων -κυρίως εποχικών- καταστημάτων.
Όπως αναφέρουν στη «δ» καταστηματάρχες και επιχειρηματίες, η πορεία της τουριστικής περιόδου δεν επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τους τον Νοέμβριο, παρά τις αφίξεις επισκεπτών καθώς τα λειτουργικά έξοδα είναι πολλαπλάσια των εισπράξεων, με τα καταστήματα τον τομέα της εστίασης να είναι από τα πρώτα που κατέβασαν ρολά.
Ιδιοκτήτρια καταστήματος εστίασης στην Ιαλυσό, έλαβε την απόφαση να κλείσει εντός της εβδομάδας καθώς η φθίνουσα πορεία των εισπράξεων καθίσταται απαγορευτική για την περαιτέρω λειτουργία του, αφού δεν μπορεί να καλύψει -όπως λέει- ούτε τα πάγια για το ρεύμα της. «Οπωσδήποτε η σεζόν ήταν πολύ καλύτερη από την περσινή. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ακόμα έχουμε αφίξεις παρότι μπήκε ο Νοέμβριος, ωστόσο για τα καταστήματα που απασχολούν προσωπικό, είναι σχεδόν αδύνατον να παραμείνουνε ανοικτά. Οι επισκέπτες μας, είναι διάσπαρτοι στο νησί και σε αμιγώς τουριστικές περιοχές, όπως η Ιαλυσός, δεν μπορούμε, όμως, να κρατήσουμε για περισσότερες ημέρες ανοικτά τα καταστήματα. Μπορώ να σας πω ότι θα έπρεπε να είχα κλείσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, σεβόμενη όμως τους πελάτες μας που έρχονται κάθε μέρα για το ποτό ή το φαγητό τους, αποφάσισα να κρατήσω ανοικτό το μαγαζί με μειωμένο προσωπικό μέχρι και το τέλος της εβδομάδας οπότε και επιστρέφουν στις πατρίδες τους. Δεν είναι ωραίο οι διακοπές τους στη Ρόδο να ταυτίζονται με κλειστά μαγαζιά και περιορισμένη νυκτερινή ζωή αλλά είναι αναπόφευκτο για όσους διαμένουν μακριά από την πόλη», λέει χαρακτηριστικά.
Το βλέμμα ωστόσο, των επιχειρηματιών και εργαζομένων στον τουρισμό, είναι στραμμένο ήδη στη σεζόν του 2022 με την προσδοκία, παρότι τα απόνερα του covid-19 θα την συνοδεύουν, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να αρχίσει να θυμίζει εποχές προ πανδημίας, χωρίς περιορισμούς στις μετακινήσεις και στη διασκέδαση.
Μέχρι τότε, ο επερχόμενος χειμώνας, παραμένει ένα άλυτο σταυρόλεξο για όλους, αφού τίποτα δεν είναι δεδομένο και το οποίο παραμένει ρευστό με την οικονομική αβεβαιότητα να «σφίγγει» όλο και περισσότερο το λαιμό εργαζομένων και εργοδοτών.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας για δεύτερο συνεχόμενο έτος, καθιστούν ασφυκτικό το περιβάλλον στο οποίο θα κληθεί η κοινωνία της Ρόδου να αντεπεξέλθει, γι αυτό και οι παραγωγικές τάξεις του νησιού προετοιμάζονται, αγωνιούν και αναζητούν λύσεις, ώστε να αντιμετωπισθούν με τον πλέον βέλτιστο τρόπο οι συνέπειες του κορωνοϊού.
Πάντως, τα συρρικνωμένα έσοδα από την τουριστική περίοδο δεν προοιωνίζουν ομαλή χειμερινή περίοδο ούτε και φέτος, καθώς οι ανατιμήσεις σε μια σειρά από προϊόντα και με το ράλι ανόδου στην τιμή του ρεύματος, ήδη πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων και εργαζόμενοι, εκτιμούν ότι η όποια ανάκαμψη καταγράφεται στα έσοδα θα «εξανεμιστεί» με αποτέλεσμα οι εποχικά απασχολούμενοι να έχουν μπροστά τους έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα, ίσως δυσκολότερο και από τον περσινό κατά τον οποίον τα επιδόματα που δόθηκαν για τον covid λειτούργησαν ως «σωσίβιο» για τα νοικοκυριά που είχαν από περιορισμένα έως καθόλου εισοδήματα.
Από τους 52.000 περίπου εργαζόμενους που αποτελούν το εργατικό δυναμικό της περιοχής, οι 48.000 (!) είναι εποχικά εργαζόμενοι που φέτος απασχολήθηκαν από δυόμιση έως τέσσερις μήνες σε ξενοδοχεία, επιχειρήσεις και καταστήματα του νησιού.
Το περιορισμένο χρονικό διάστημα εργασίας ως απόρροια των σαρωτικών αλλαγών που επέφερε η πανδημία, η διακοπή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των επιδομάτων που δόθηκαν πέρυσι, όπως επίσης οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και των μεταφορών, σε συνδυασμό με το αυξημένο ενεργειακό κόστος που έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις σε αρκετά τρόφιμα, προμηνύουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.
81 πτήσεις τσάρτερ στη Ρόδο το προηγούμενο σαββατοκύριακο
Η αντίστροφή μέτρηση για τη φετινή τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει. Τα ξενοδοχεία έχουν αρχίσει να κλείνουν σταδιακά, ενώ εποχικές εμπορικές επιχειρήσεις και εστιατόρια κατεβάζουν ρολά. Το νησί εξακολουθεί όμως να δέχεται επισκέπτες με τους τελευταίους να αναχωρούν στις 12 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το περασμένο σαββατοκύριακο προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» 81 πτήσεις τσάρτερ μεταφέροντας συνολικά 6.500 τουρίστες. Αφίχθησαν παράλληλα αρκετά άδεια αεροσκάφη για να παραλάβουν επισκέπτες που ολοκλήρωναν τις διακοπές τους στη Ρόδο.
Το ερχόμενο σαββατοκύριακο 6 και 7 Νοεμβρίου, χαλαρώνουν πολύ περισσότερο οι ρυθμοί αφίξεων. Βέβαια στο διάστημα από 9 έως 11 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Alila το 7ο Συνέδριο Destination Wedding Planners (DWP) με τη συμμετοχή 500 διοργανωτών γάμων από 75 διαφορετικές χώρες του κόσμου και αναμένεται η διοργάνωση να δώσει μία εικόνα ζωντάνιας στο νησί. Πάντως, στις 12 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι η τελευταία προγραμματισμένη πτήση από Ρόδο για Αγγλία. Αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθούν κάποιες μαθητικές εκδρομές την περίοδο από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Δεν έχει όμως γίνει ακόμη γνωστό, πόσα σχολεία θα υποδεχθεί τελικά η Ρόδος.
«Τη φετινή σεζόν τα πήγαμε πάρα πολύ καλά εάν αναλογιστούμε τις ιδιαίτερες συνθήκες που εξακολουθούν να επικρατούν λόγω της πανδημίας. Η Γερμανία και η Αγγλία ήταν τελικά οι κύριες αγορές, ενώ οι Πολωνοί και οι Τσέχοι μπορώ να πω ότι αποτέλεσαν μια ευχάριστη έκπληξη. Ελπίζουμε ότι του χρόνου θα τα πάμε πολύ καλύτερα, και ότι θα εξαργυρώσουμε τις καλές υπηρεσίες που προσφέρουμε. Διακρίνεται πάντως ένα ήδη έντονο ενδιαφέρον», δήλωσε ο αερολιμενάρχης Ρόδου, κ. Σπύρος Δεληγιάννης.
Γενικότερα, τα μηνύματα και για την επόμενη τουριστική σεζόν για τη Ρόδο είναι ενθαρρυντικά, καθώς όπως προκύπτουν από τις προκρατήσεις, διακρίνεται ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση για τον προορισμό. Το νησί μας θα ανοίξει το 2022 πρώτο στην Ελλάδα την τουριστική αυλαία στα τέλη Μαρτίου και ήδη από τον Απρίλιο-και ιδιαίτερα γύρω στις 17 Απριλίου, που πέφτει το Πάσχα των Καθολικών-αναμένεται να υπάρξουν καλές πληρότητες.
«Φέτος, η Ρόδος πέτυχε μία πολύ μεγάλη επιτυχία, καταφέρνοντας να φθάσει στο 60% των επισκεπτών που δέχθηκε το 2019. Το 2022, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, θα είναι σαφώς μία πολύ καλύτερη χρονιά. Ασφαλώς και θα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός καθώς ανοίγουν ήδη η Αίγυπτος και η Τουρκία. Δεν νομίζω όμως ότι αυτό θα επηρεάσει ιδιαίτερα τη Ρόδο. Το φετινό καλό αποτέλεσμα μπορώ να πω ότι δεν το περιμέναμε εξαρχής. Τα επίπεδα στα οποία θα φθάσει η τουριστική κίνηση το 2022, ειλικρινά δεν μπορεί να τα προβλέψει κανείς», δήλωσε η ταμίας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου κ. Γιολάντα Κάππα.
Πάντως, η θετική εικόνα για την σεζόν του 2022 ενισχύεται και από τα συμπεράσματα που εξάγονται από τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Λονδίνο, σύμφωνα με τα οποία η Ρόδος «τρεντάρει» ψηλά!