Σε ένα υβριδικό μοντέλο λειτουργίας του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού όσον αφορά στους γιατρούς προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας.
Αυτές τις ημέρες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των ιατρικών συλλόγων και όπως όλα δείχνουν θα ικανοποιηθεί ένα αίτημα από την πλευρά των ιδιωτών γιατρών: Να μπορούν να καλύπτουν πληθυσμό και ιδιωτικά, δηλαδή ορίζοντας οι ίδιοι την αμοιβή. Οι πολίτες που θα ανήκουν σε αυτό τον πληθυσμό θα είναι εγγεγραμμένοι κανονικά και δεν θα έχουν την επιβάρυνση των πέναλτι όταν αυτά εφαρμοστούν.
Εως σήμερα η συμμετοχή από την πλευρά των ιδιωτών γιατρών δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Και αυτό καθώς οι γιατροί δε βρίσκουν την αμοιβή τόσο ικανοποιητική όσο είναι οι απολαβές τους σήμερα από το ιδιωτικό έργο. Επιπλέον, θεωρούν ότι με το να έχουν τους πολίτες – πληθυσμό ευθύνης και να λειτουργούν ως προσωπικοί γιατροί αλλά παράλληλα και ιδιωτικά, δεν προλαβαίνουν, συνεπώς επιλέγουν να παραμείνουν με την υπάρχουσα πελατεία τους ως ιδιώτες γιατροί χωρίς να δηλώνουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού.
Το υπουργείο Υγείας προσαρμόζει συνεχώς τις ρυθμίσεις της νέας μεταρρύθμισης αναλόγως και τα αιτήματα των φορέων και βλέποντας πώς προχωρά το νέο σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι σε Προσωπικό Γιατρό έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια πολίτες και περίπου 3500 γιατροί. Παράλληλα με τους γενικούς γιατρούς και παθολόγους έχει δοθεί η δυνατότητα και σε δέκα ειδικότητες που σχετίζονται με διαχείριση χρόνιων νοσημάτων να μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα (πχ καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι).
Ενα από τα αιτήματα των ιδιωτών γιατρών, όμως, είναι να μπορεί να έχει κάποιος προσωπικό γιατρό και να τον πληρώνει. Ο υπουργός Υγείας, σε χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών εξέθεσε τους όρους που επεξεργάζεται για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών, στο πλαίσιο όσων ζητούν. Όπως διευκρίνισε βασική προϋπόθεση, αποτελεί η διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης στον προσωπικό ιατρό όλων των πολιτών. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, το υπουργείο Υγείας είναι θετικό να δημιουργηθεί ένα μεικτό σύστημα στο οποίο θα μπορεί να συμβληθεί ο ιδιώτης γιατρός με έναν μικρό αριθμό ασθενών (μίνιμουμ οι 857) και παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζει ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών. Οι ασθενείς αυτοί θα είναι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Γιατρό χωρίς να επιβαρυνθούν τα πέναλτι που προβλέπει η μη συμμετοχή τους στη νέα μεταρρύθμιση.
Οι γιατροί θεωρούν ότι μια τέτοια πρακτική θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη συμμετοχή από την πλευρά των γιατρών και θα εξυπηρετήσει ιδιαίτερα τους “μικρομεσαίους” γιατρούς που έχουν μεν πελατεία μπορεί όμως όχι τόσο μεγάλη και ίσως όχι τόσο σταθερή. Ο βασικός παράγοντας που θεωρούν οι γιατροί ότι αυτό το υβριδικό σύστημα θα πετύχει είναι ότι ο κάθε πολίτης θέλει το γιατρό του. Οι ίδιοι οι γιατροί θα απασχολούνται με τις αμοιβές που ορίζει το κράτος το λιγότερο δυνατό, δηλαδή 15 ώρες την εβδομάδα. Από την πλευρά των πολιτών, βέβαια, μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις εάν δεν ενταχθούν στο μίνιμουμ των 857 πολιτών που θα μπορούν να εξυπηρετούνται δωρεάν από το γιατρό τους. Η επιλογή από την πλευρά του πολίτη, πάντως, θα είναι ελεύθερη. Εάν επιθυμεί το γιατρό του και ο γιατρός του έχει μεικτό σύστημα συμμετοχής στον θεσμό επί της ουσίας επιλέγει να πληρώνει ιδιωτικά όπως σήμερα. Εάν ο πολίτης θέλει δωρεάν προσωπικό γιατρό μπορεί να επιλέξει από όσους συμμετέχουν με το “πλήρες μοντέλο”.
Το υπουργείο Υγείας συνεχίζει τις επαφές με τους γιατρούς και μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Πηγή eleftherostypos.gr