Αλλαγές στη διάθεση, όπως θυμός και ευερεθιστότητα που δεν υπήρχαν παλαιότερα, προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο ή απόδοσης στα μαθήματα, αλλαγή φίλων, προβλήματα στη μνήμη και μικρότερο ενδιαφέρον για την εξωτερική εμφάνιση, είναι ορισμένα από τα σημάδια τα οποία εάν εμφανίσουν παιδιά και έφηβοι θα πρέπει να σημάνουν συναγερμό στους γονείς και την οικογένεια για πιθανή κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με τους γιατρούς της θεραπευτικής κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», παθολόγο και καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και βιολόγο Παναγιώτα Ζαχαράκη, το αλκοόλ είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία στους νέους και μπορεί να προκαλέσει τεράστιους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια. Για κάποιους φαντάζει ως ένα μέσο διεκδίκησης της ανεξαρτησίας τους, πολλοί δεν μπορούν να αντισταθούν στις πιέσεις των συνομηλίκων τους για κατανάλωση αλκοόλ, ενώ άλλοι λανθασμένα εκτιμούν ότι θα τους βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους.
Ανήλικοι «κράχτες», αλκοόλ και μαύρο χρήμα στα σχολικά πάρτι της Αθήνας
Mε βάση τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ για την κατάχρηση του αλκοόλ και του αλκοολισμού, στις ΗΠΑ περίπου δύο στους δέκα νέους ηλικίας 14-15 ετών αναφέρουν ότι έχουν πιει τουλάχιστον ένα ποτό στη ζωή τους. Οι νέοι ηλικίας 12 έως 20 ετών πίνουν το 3,2% του συνόλου του αλκοόλ που καταναλώνεται στις ΗΠΑ. Αν και οι νέοι πίνουν λιγότερο συχνά από τους ενήλικες, όταν πίνουν πίνουν περισσότερο. Το 2023 περίπου 663.000 νέοι στις ΗΠΑ αυτής της ηλικιακής ομάδας ανέφεραν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε πέντε ή περισσότερες ημέρες τον περασμένο μήνα.
Η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους εγκυμονεί μια σειρά από κινδύνους και αρνητικές συνέπειες. Ειδικότερα, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τραυματισμούς αλλά και θανάτους ατόμων κάτω των 21 ετών, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα, ανθρωποκτονίες, πτώσεις, εγκαύματα, πνιγμούς και αυτοκτονίες. Το αλκοόλ θολώνει την κρίση του ατόμου που το καταναλώνει και μπορεί να οδηγήσει σε κακές αποφάσεις σχετικά με την ανάληψη κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της μη ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς, της επικίνδυνης οδήγησης και της βίαιης συμπεριφοράς. Η δε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα να γίνει κάποιος θύμα ή θύτης διαπροσωπικής βίας. Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται επίσης με τη χρήση άλλων ουσιών, αλλά και με αυξημένη πιθανότητα αλκοολισμού σε μεγαλύτερη ηλικία. Για παράδειγμα, η έρευνα έχει δείξει ότι οι ενήλικες 26 ετών και άνω που άρχισαν να πίνουν πριν από την ηλικία των 15 ετών έχουν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν διαταραχή χρήσης αλκοόλ από εκείνους που περίμεναν μέχρι την ηλικία των 21 ετών ή αργότερα για να αρχίσουν να πίνουν. Η χρήση αλκοόλ παρεμβαίνει και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ο οποίος συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι τα 20 έτη. Το αλκοόλ μπορεί να αλλάξει αυτή την εξέλιξη επηρεάζοντας δυνητικά τόσο τη δομή όσο και τη λειτουργία του.
Το αλκοόλ ρέει στα ποτήρια των ανηλίκων ελλείψει ελέγχων – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί
Οι ειδικοί επιστήμονες σημειώνουν πως η πρόληψη της κατανάλωσης αλκοόλ από τους ανηλίκους μπορεί να γίνει με παρεμβάσεις σε επίπεδο οικογένειας, σχολείου αλλά και πολιτείας. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους μιλώντας για τους κινδύνους του ποτού, υιοθετώντας οι ίδιοι μια υπεύθυνη συμπεριφορά σε σχέση με το αλκοόλ και λειτουργώντας ως θετικά πρότυπα, καθώς και καθιστώντας το αλκοόλ μη προσβάσιμο και μη διαθέσιμο. Επίσης οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τους φίλους του παιδιού τους και να έχουν επαφές και με άλλους γονείς, ώστε να δίνουν από κοινού σαφή μηνύματα για τη μη κατανάλωση αλκοόλ. Οι σχολικές παρεμβάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν προγράμματα που παρέχουν στους μαθητές γνώσεις, δεξιότητες, κίνητρα και ευκαιρίες που χρειάζονται για να παραμείνουν χωρίς αλκοόλ. Τέλος, η πολιτεία οφείλει να παρέμβει ώστε να ελαχιστοποιήσει την πρόσβαση στο αλκοόλ, για παράδειγμα αυξάνοντας την τιμή των ποτών, αλλά και να θεσπίσει νόμους για μηδενική ανοχή προς όσους παραβαίνουν τους κανόνες κατανάλωσης αλκοόλ.
Πηγή: kathimerini.gr