Ειδήσεις

29 φορείς του Β.Αιγαίου και οι ξενοδόχοι Χανίων συνιστούν διατήρηση των συντελεστών ΦΠΑ

Να απορρίψει κάθε πρόταση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά καλούν την κυβέρνηση 29 φορείς του Βορείου Αιγαίου, με αφορμή τις πληροφορίες ότι η τρόικα έχει θέσει στη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, το ενδεχόμενο κατάργησης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Το αίτημα διατυπώνεται σε επιστολή, μετά από πρωτοβουλία της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, την οποία συνυπογράφουν οι φορείς της περιοχής και απέστειλαν στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Το πλήρες κείμενο των φορέων προς τον πρωθυπουργό, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Χίου astraparis.gr, έχει ως ακολούθως:

“Οι αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς του Αιγαίου, εκφράζουμε την βαθύτατη αγωνία μας, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει τεθεί στη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, το ενδεχόμενο κατάργησης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Τα πραγματικά δεδομένα
Γύρω από αυτό το κρίσιμο ζήτημα, θα θέλαμε να σας θυμίσουμε τα πραγματικά δεδομένα:Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου υιοθετήθηκε προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές.
Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να εξισορροπήσει αντικειμενικές δυσκολίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση.Στα νησιά του Αιγαίου οι ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας τομέα της υγείας είναι δραματικές.

Ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού είναι συρρικνωμένος σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ανάλογες ελλείψεις υπάρχουν στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της παιδείας.Στα νησιά του Αιγαίου οι μεταφορές έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα, μέσω των δραστικών περιορισμών των κονδυλίων για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.Τα νησιά του Αιγαίου, πύλη και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλούνται να σηκώσουν το δυσανάλογο βάρος της παράτυπης εισόδου μεταναστών και προσφύγων.

Στα νησιά του Αιγαίου, λόγω εικονικού υπολογισμού εισοδημάτων, έχει επέλθει δραματική περικοπή των ευρωπαϊκών πόρων για βασικά έργα υποδομής.Στα νησιά του Αιγαίου αυτή την ώρα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Δεν είναι προνόμιο οι χαμηλοί συντελεστές

Επισημαίνουμε με έμφαση:Οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα νησιά δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν αλλά, αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης.

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς μπορεί να εξετάζεται ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, όταν κάτι τέτοιο θα επιφέρει καίρια βλάβη στην οικονομία των νησιών και κατά συνέπεια στη χώρα.Ποια οικονομική και πολύ περισσότερο αναπτυξιακή σχολή θα εξέταζε την επιβολή ενός μέτρου που από τη μία πλευρά πρέπει να «ζυγίσει» ένα προσδοκώμενο υποθετικό δημοσιονομικό όφελος της τάξεως των 347 εκατ. και από την άλλη πλευρά τις αναπόφευκτες και σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει και που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά;

Πιστεύουμε πως ο ρόλος και η θέση μας επιβάλουν να εργαστούμε με συνέπεια προς την κατεύθυνση της άρσης των δυσχερειών που βιώνουμε σε ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία χρόνια της ύφεσης, ιδιαίτερα στα νησιά μας που έχουν πληγεί ίσως και περισσότερο από κάθε τι άλλο, αλλά συνεχίζουν να είναι στην πρώτη γραμμή ενός σημαντικού πυλώνα της οικονομίας μας, που κυρίως είναι ο τουρισμός.Η μόνη ελπίδα εξόδου από τη σημερινή οικονομική δυσχέρεια είναι η στήριξη των τομέων της οικονομίας που μπορούν να λειτουργήσουν ως ατμομηχανή για την ανάκαμψή της.Ως εκ τούτου ζητάμε από την κυβέρνηση να απορρίψει κάθε πρόταση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.”

Ποιοι υπογράφουν την επιστολή

Την επιστολή που εστάλη στον κ. Σαμαρά υπογράφουν οι:

Χριστιάνα Καλογήρου, Περιφερειάρχης Βορείου ΑιγαίουΣπύρος Γαληνός , Δήμαρχος Λέσβου και Πρόεδρος Π.Ε.Δ.Μανώλης Βουρνούς, Δήμαρχος ΧίουΜιχάλης Αγγελόπουλος, Δήμαρχος ΣάμουΔημήτρης Μαρινάκης, Δήμαρχος ΛήμνουΣτυλιανός Σταμούλος, Δήμαρχος ΙκαρίαςΚωνσταντίνος Βρατσάνος, Δήμαρχος ΨαρώνΙωάννης Μαρούσης, Δήμαρχος ΦούρνωνΚακαλή Μαρία, Δήμαρχος Αγίου ΕυστρατίουΣτέφανος Βογιατζής, Δήμαρχος ΟινουσσώνΘρασύβουλος Καλογρίδης, Πρόεδρος Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών & Πρόεδρος Επιμελητηρίου Βορείου ΑιγαίουΝίκος Χρυσάφης, Πρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥΓεώργιος Γεωργούλης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου ΧίουΓεώργιος Κυριαζής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου ΣάμουΔημήτρης Καλλίας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου ΛέσβουΠαναγιώτης Μπαρούτης, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Αν. ΑιγαίουΠαναγιώτης Παπαρίσβας, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου ΜυτιλήνηςΙωάννης Τσακίρης, Πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Παράρτημα ΑιγαίουΑπόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου ΛέσβουΔημήτρης Κασμιρλής,, Πρόεδρος Συλλόγου Πρακτόρων Τουριστικών Γραφείων ΣάμουΕυστράτιος Μανωλακέλλης, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Βορείου ΑιγαίουΠαναγιώτης Τατάκης, Πρόεδρος Ε.Φ.Ε.Ε.Ν. ΛέσβουΠερικλής Αντωνίου, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου & Μέλος Δ.Σ. Ξενοδοχειακού ΕλλάδοςΙωάννης Σαμιώτης, Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων ΛέσβουΦωκίων Θεοδώρου, Πρόεδρος Συλλόγου Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης ΚαλλονήςΝικόλαος Μόλβαλης, Πρόεδρος Σωματείου Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων Μήθυμνας & Πρόεδρος Φορέα Τουρισμού ΜολύβουΕυάγγελος Σκάρος, Πρόεδρος Εστίασης & Ψυχαγωγίας ΣάμουΔημήτρης Λαζάνης, Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Ικαρίας & Μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Ικαρίας – ΣάμουΚωνσταντίνος Κυριαζής, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου

Μία – μία οι ενώσεις ξενοδόχων με παρεμβάσεις τους προσπαθούν να αποστρέψουν την αύξηση φορολόγησης στα ξενοδοχεία.
Έτσι από τα Χανιά που φέτος αναμένεται ννα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο αφίξεις, με κύριο υποδοχέα αυτών να είναι μικρομεσαία καταλύματα άλλη μια φωνή λογικής ακούγεται δυνατά. Έτσι η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων, θεωρεί απαράδεκτη και επικίνδυνη την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ διαμονής από 6,5% σε 13%. «Η συγκεκριμένη αύξηση θα δημιουργήσει μια σειρά αρνητικών παρενεργειών στις επιχειρήσεις, στην οικονομία και στην απασχόληση. Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται το μέλλον της χώρας, όταν ο κλάδος ο οποίος έχει προσφέρει τα μέγιστα κατά την διάρκεια της κρίσης, ως όφειλε, πυροβολείται στα πόδια» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση,

Η ενδεχόμενη αύξηση των εσόδων κατά 300 εκ. ευρώ μετά το διπλασιασμό του ΦΠΑ σημαίνει απώλεια εσόδων περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΑΕΠ και απώλεια 30-40 χιλιάδων θέσεων εργασίας τονίζουν οι Ξενοδόχοι του πλέον αναπτυσσόμενου προορισμού στη χώρα.

«Η νέα αφαίμαξη στις επιχειρήσεις θα δημιουργήσει μια ακόμα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων ενώ σε αυτές που κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας» αναφέρεται και γίνεται έκκληση στους βουλευτές του νομού «να μην επιτρέψουν μια τέτοια καταστροφική πολιτική ενάντια στην κοινωνία και την ανάπτυξη της χώρας.»

Παράλληλα η Ένωση ζητεί να σταματήσει η διαφοροποίηση του ΦΠΑ ανάλογα με τον προορισμό στην Ελλάδα. «Είναι απαράδεκτο ότι ένα ξενοδοχείο στα νησιά του Αιγαίου όπως την Ρόδο, Κω, και Μύκονο πληρώνει σχεδόν 26.0% χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ από τα Χανιά και την Κρήτη γενικότερα. Η διαφοροποίηση αυτή έχει οδηγήσει σε αθέμιτο ανταγωνισμό και επίσης δρα ανασταλτικά για τουριστικές επενδύσεις στην Κρήτη» σημειώνεται.

Πληροφορίες από reporter.gr και astraparis.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου