Πικρή γεύση στους εκπροσώπους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης άφησε χθες η παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ στο Νότιο Αιγαίο. Χωρίς να υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση για το περιεχόμενο του σχεδίου, προκειμένου οι προσκεκλημένοι να προετοιμαστούν σχετικά, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, αιφνιδίασαν χθες το ακροατήριό τους στην παρουσίαση, που έγινε εν είδει «αμορτισέρ», για να καταγραφούν, δηλαδή, οι πρώτες αντιδράσεις από την επιχειρούμενη κατάργηση αστυνομικών σταθμών, κυρίως στο νησί της Ρόδου.
Την ώρα που η ιεραρχία της ΕΛΑΣ προσπαθεί να εμπεδώσει το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών με προγράμματα όπως αυτό του αστυνομικού της γειτονιάς, αντί να επιδιώκει την ενίσχυση του προσωπικού και των μέσων στα ακριτικά νησιά και την αποκέντρωση των υπηρεσιών της, μετά και το απίθανο μόρφωμα της μεταφοράς της έδρας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο και τον «παροπλισμό» των Αστυνομικών Διευθυντών στην Α’ και Β’ Αστυνομική Διεύθυνση, που έχασαν την επαφή τους με τους πολίτες, επιδιώκει πλέον την κατάργηση αστυνομικών σταθμών, στο πλαίσιο σχεδίων για την εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού για γραμματειακά καθήκοντα.
Πιο συγκεκριμένα χθες το πρωί παρουσιάστηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, τους αντιστρατήγους κ.κ Κωνσταντίνο Μιχαιρίνα, γενικό επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου και Εμμμανουήλ Κατριαδάκη, προϊστάμενο του επιτελείου Α.Ε.Α. αλλά και τον γενικό αστυνομικό Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου, υποστράτηγο κ. Γεώργιο Σκανδαλάκη, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣ στο Νότιο Αιγαίο.
Ο τελευταίος συγκεκριμένα παρουσίασε το σχέδιο το οποίο εν συνεχεία σχολίασαν αυτοδιοικητικοί, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και οι συνδικαλιστές από τις Ενώσεις Αξιωματικών και Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Ο κ. Σκανδαλάκης αναγνώρισε αρχικώς στην παρουσίασή του ότι είναι γεωγραφικά ευαίσθητη η περιοχή του Νοτίου Αιγαίου και τόνισε ότι αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αστυνομικά προβλήματα συνυφασμένα και αλληλένδετα με τη «νησιωτικότητα».
Επεσήμανε στην πορεία ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης έχει ως γνώμονα, τη δημιουργία αποτελεσματικότερων υπηρεσιακών μονάδων, την ορθολογικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας και την άμεση ανταπόκριση στα προβλήματα των πολιτών.
Για τη διαμόρφωσή του, όπως τόνισε, ελήφθησαν υπόψη τα εγκληματολογικά δεδομένα κάθε περιοχής όπως αυτά καταγράφονται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και πληθυσμιακά δεδομένα κάθε περιοχής, το οδικό δίκτυο, οι χιλιομετρικές αποστάσεις, η προσβασιμότητα και τα κυκλοφοριακά προβλήματα κάθε περιοχής, οι ιδιαιτερότητες και λοιπές τοπικές ιδιομορφίες (όπως τουριστικές περιοχές, αρχαιολογικοί χώροι κ.α), οι μεταβολές που επήλθαν στο διοικητικό χάρτη της χώρας με την εφαρμογή του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», (κατά βάση, μία τουλάχιστον Αστυνομική Υπηρεσία σε κάθε καλλικρατικό δήμο) και οι δυνατότητες κάλυψης των στεγαστικών αναγκών των Υπηρεσιών.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Α’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου ο γενικός αστυνομικός Διευθυντής Νοτίου Αιγαίου προανήγγειλε:
-Την ένταξη του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.
-Την κατάργηση του αστυνομικού σταθμού Φαληρακίου και την συγχώνευσή του με το αστυνομικό τμήμα Ρόδου.
-Την κατάργηση του αστυνομικού σταθμού Αφάντου και τη συγχώνευσή του με το αστυνομικό τμήμα Αρχαγγέλου.
-Την μετονομασία του αστυνομικού τμήματος Λίνδου σε αστυνομικό τμήμα Νότιας Ρόδου το οποίο θα λειτουργεί ως πολυδύναμο.
-Την κατάργηση του αστυνομικού σταθμού Νότιας Ρόδου (Γενναδίου) και την συγχώνευσή του με το αστυνομικό τμήμα Νότιας Ρόδου στη Λίνδο.
-Την κατάργηση του αστυνομικού σταθμού Ολύμπου Καρπάθου και τη συγχώνευσή του με το αστυνομικό τμήμα Καρπάθου.
-Την δημιουργία τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Ρόδου το οποίο θα λειτουργήσει εφόσον εξασφαλιστούν οι απαραίτητες οργανικές θέσεις αστυφυλάκων και συνοριακών φυλάκων.
Σε ό,τι αφορά την Β’ Αστυνομική Διεύθυνση, το σχέδιο περιλαμβάνει:
-Την κατάργηση του αστυνομικού σταθμού Αρκιών.
-Την δημιουργία τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Κω, το οποίο θα λειτουργήσει εφόσον εξασφαλιστούν οι απαραίτητες οργανικές θέσεις αστυφυλάκων και συνοριακών φυλάκων.
Το σχέδιο ακολουθεί τα πρότυπα του Καλλικράτη στην αυτοδιοίκηση, που αποδείχτηκε καταστροφικός για τους πολίτες στα νησιά και κυρίως στη Ρόδο αφού δημιούργησε μια υδροκέφαλη κεντρική δομή στην πόλη της Ρόδου αφήνοντας στο έλεος του Θεού τα χωριά.
Το ίδιο φαίνεται να μεθοδεύεται και στην αστυνομία αφού πλέον για τη διεκπεραίωση μιας απλής καταγγελίας ή υπόθεσης οι κάτοικοι Αφάντου θα πρέπει να μεταβαίνουν στον Αρχάγγελο, και της Νότιας Ρόδου στη Λίνδο.
Οχι μόνο αυτό, αφού σε περίπτωση που θα πρέπει να επιλαμβάνεται περιστατικών περιπολικό, κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες, που ο Αρχάγγελος εκτελεί υπηρεσία με ένα μόλις όχημα, τότε είναι αυτονόητο το τι θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο πολίτης.
Τους προβληματισμούς τους και τις διαφωνίες τους για την κατάργηση των σταθμών και όχι για την ενίσχυσή τους με προσωπικό και μέσα, εξέφρασαν στην παρουσίαση ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Φλεβάρης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μ. Παλαιολόγος και Γ. Κακούλης, τοπικοί σύμβουλοι από τ’ Αφάντου και τη Νότια Ρόδο και εκπρόσωποι από τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού.
Εγινε λόγος συγκεκριμένα για αστυνομικά τμήματα – φαντάσματα, που λειτουργούν μόνο μέχρι τις μεσημβρινές ώρες και έχουν 3 άτομα προσωπικό, τα οποία όχι μόνο δεν αναβαθμίζονται αλλά καταργούνται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Τονίστηκε ότι τόσο στο Φαληράκι, όσο στ’ Αφάντου και στη Νότια Ρόδο, ο πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία τους θερινούς μήνες και η κατάργηση των σταθμών θα οδηγήσει σε αδυναμία εξυπηρέτησης.
Εκφράστηκαν φόβοι και για την υποβάθμιση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου.
Ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων κ. Μ. Ανδρουλάκης, έθεσε θέμα μεταφοράς της έδρας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου από τη Σύρο στη Ρόδο, ενίσχυσης του προσωπικού αλλά και διατήρησης του αστυνομικού σταθμού Ολύμπου.
Ο πρόεδρος του σωματείου των αξιωματικών κ. Θ. Καλαμάτας εξήρε την απόφαση του Αρχηγείου για τη δημιουργία τμήματος λαθρομετανάστευσης.
Ο γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Νοτίου Αιγαίου υποστήριξε στη συνέχεια ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι λειτουργίας του αστυνομικού σταθμού Φαληρακίου, που δημιουργήθηκε το 2003 εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργούσαν στην περιοχή οι Αγγλοι τουρίστες και τόνισε ότι η αστυνόμευση επιτυγχάνεται με την παρουσία από την 22.00 ώρα μέχρι την 04.00 πρωινή δύναμης 5 ανδρών της ΟΠΚΕ.
Σε ό,τι αφορά τον αστυνομικό σταθμό Αφάντου υποστήριξε ότι η απόστασ’η του από τον Αρχάγγελο είναι 12 χιλιόμετρα και ότι υπάρχει ανάγκη εξοικονόμησης προσωπικού, που απασχολείται με την φύλαξη των δύο κτηρίων, ενώ το ίδιο υποστήριξε και για τον αστυνομικό σταθμό Γενναδίου, αν και αναγνώρισε ότι οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες, δεσμευόμενος να επανεξετάσει το θέμα.
Κατατέθηκε εξάλλου πρόταση για την αναβάθμιση του αστυνομικού σταθμού Γενναδίου σε τμήμα.
Για το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών τόνισε ότι πρόκειται για σύμπτυξη, που δεν θα επηρεάσει την αυτοτέλεια του προσωπικού της συγκεκριμένης υπηρεσίας ενώ συμφώνησε ότι είναι απαραίτητη η μεταφορά της έδρας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο.
Το σχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση μετά την παρουσίασή του, ενώ αναμένεται η τελική μορφή του όταν κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση.
Σημειώνεται ότι σε υπόμνημα που υπέβαλε στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου ο Σύλλογος Αστυνομικών Υπαλλήλων τονίζεται ότι η Αστυνομική Δύναμη της Δωδ/νησου την παρούσα περίοδο παρουσιάζεται ελλειμματική (σύμφωνα με τις οργανικές θέσεις) κατά 20% περίπου, αριθμεί περίπου 530 άτομα (αντί 676 μ. μετά την μείωση των οργανικών) και καλείται να προσφέρει πολλαπλάσιες υπηρεσίες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που παρουσιάζονται στους θερινούς μήνες.
Επίσης η αιφνιδιαστική μείωση των οργανικών θέσεων (από 800 σε 676) χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει κάθε περιοχή (γεωγραφική θέση, ιδιομορφία, πληθυσμός, εγκληματικότητα, επισκεψιμότητα κ.α.) δημιούργησε επιπλέον προβλήματα.