«Απογοητεύτηκαν να ζητούν επί τόσα χρόνια το τέλος της λιτότητας» επισημαίνει η μεγάλη γαλλική εφημερίδα η οποία διαπιστώνει μια γενικευμένη απογοήτευση στην ελληνική κοινωνία που οδηγεί -εκτός των άλλων- και σε μικρή συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις
Όσο παράδοξο είναι για εμάς μία κυβέρνηση της Αριστεράς να ψηφίζει το τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο, εξίσου ακατανόητο είναι και για τον ξένο Τύπο που παρακολουθεί πλέον από πολύ κοντά τα ελληνικά πολιτικά και οικονομικά πράγματα.
Παραδοσιακά η μεγάλη γαλλική εφημερίδα Le Monde είναι ένας από τους πιο εύστοχους παρατηρητές την ελληνικής πραγματικότητας, και στο νέο δημοσίευμά της για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, φαίνεται ότι πιάνει με ακρίβεια τον σφυγμό της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα.
«Οι Έλληνες δεν έχουν όρεξη να ούτε να διαδηλώνουν πια» παρατηρεί ευθύς εξ’ αρχής η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η σημερινή απεργία είναι η δεύτερη μέσα σε τρεις εβδομάδες.
Στο κείμενο με τίτλο «Απογοητεύτηκαν να ζητούν το τέλος της λιτότητας οι Έλληνες», η Monde σημειώνει ότι «Για αρκετούς μήνες τα κοινωνικά κινήματα είχαν διακριτική παρουσία. Τόσο οι πολίτες όσο και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έδωσαν την περίοδο χάριτος στην πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Ελλάς να φέρει σε ένα τέλος τις πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων».
«Όμως ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράφοντας το τρίτο μνημόνιο έθεσε τέλος σ’ αυτή την ανοχή» γράφει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι από εκεί και μετά ξεκίνησαν οι απεργίες, με κορύφωση την πρώτη γενική απεργία της 12ης Νοεμβρίου.
Και συνεχίζει το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας: «Η νέα γενική απεργία της 3ης Δεκεμβρίου γίνεται δυο ημέρες πριν ψηφιστεί ο νέος προύπολογισμός. Οι συνδικαλιστές αντιδρούν πλέον στην ψήφιση νέων μέτρων λιτότητας και απορρίπτουν την μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, το οποίο θα παρουσιαστεί στην Βουλή για ψήφιση μέσα στον Δεκέμβριο. Στοιχείο απαραίτητο για να ξεμπλοκάρει η δόση του 1 δισ. ευρώ από τους δανειστές, η οποία θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου.
«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δηλώνει ότι θα δώσει μάχη για να μην γίνουν οι νέες μειώσεις συντάξεων, και ότι ως αντιστάθμισμα θα επιβάλλει υψηλότερες εισφορές στους εργοδότες. Όμως οι συνδικαλιστές δεν εμπιστεύονται πια κανέναν. “Ξέρουμε πια ότι και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, απλά υποκύπτουν σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών” δήλωσε στην γαλλική εφημερίδα ο Νίκος Αδαμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων.
«Παρ’ όλα αυτά το κάλεσμα σε γενική απεργία δεν έχει πια απήχηση. Στις 12 Νοεμβρίου, οι περισσότεροι Έλληνες έμειναν σπίτια τους. “Γιατί να πάμε να διαδηλώσουμε; Δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Πριν ελπίζαμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε την κατάσταση. Τώρα όμως είδαμε ότι θα υπάρξει λιτότητα για ακόμα 3 χρόνια. Ξέρουμε και ότι η Ευρώπη δεν μας άφησε κανένα περιθώριο. Ή θα επιλέγαμε αυτό το δρόμο ή θα φεύγαμε από το ευρώ, και στην περίπτωση αυτή δεν θα είχαμε κανένα περιθώριο επιβίωσης” δηλώνει η Ματίνα, μία δασκάλα που μίλησε στην γαλλική εφημερίδα.
Όπως επισημαίνει η Le Monde «Οι Έλληνες κοιτούν πλέον με φανερή απάθεια τις αναταράξεις στην κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό που θέλουν όλοι οι πολίτες είναι μια σταθερότητα ώστε να πάρουν μια ανάσα μετά από μία δύσκολη χρονιά, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αδύναμη και οι ψηφοφορίες που έρχονται στη Βουλή είναι εξαιρετικά δύσκολες. Ο Τσίπρας φλερτάρει με το νέο κόμμα της Ένωσης Κεντρώων, φέρνοντας εκνευρισμό σε αρκετούς από τους βουλευτές του δικού του κόμματος».
Και το άρθρο της Le Monde καταλήγει: «Το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πρέπει από τη μια να καθησυχάσει την κοινωνική ένταση, να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προς τους δανειστές, να διατηρήσει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο ίδιος επιμένει ότι στόχος του είναι να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2019. Όμως η εξίσωση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη για να επιτευχθεί» παρατηρεί κλείνοντας την ανταπόκριση από την Αθήνα η γαλλική εφημερίδα.
protothema.gr