Η προοπτική δυναμικής παρέμβασης από δυνάμεις καταστολής στην Ειδομένη, ώστε να «επιλυθεί» το εκρηκτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εκεί με τους πρόσφυγες και οικονομικές μετανάστες, βρίσκεται πλέον πάνω στο τραπέζι: Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ι. Μουζάλας, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, είπε νωρίτερα στη Βουλή ότι υπάρχει ήδη «επιχειρησιακό σχέδιο» και πρόσθεσε:
«Η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Να δούμε πώς χωρίς αιματηρή βία θα απεμπλακεί η κατάσταση. Στην Ειδομένη θα δοθεί λύση. Προφανώς δεν θα είναι βόλτα στο δάσος, παιδιών του κολλεγίου. Θα είναι μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση και για όλους. Δίνουμε μια ευκαιρία και προσπαθούμε να το αποφύγουμε». Σημείωσε ότι το πρόβλημα θα έχει λυθεί εντός τεσσάρων ή πέντε ημερών, «χωρίς ξύλο αλλά και χωρίς λουλούδια». Παράλληλα ανέφερε ότι για το θέμα ήδη υπάρχει επικοινωνία με τον Επίτροπο Δημ. Αβραμόπουλο.
Ως προς το έτερο μείζον ζήτημα των ημερών, το κλίμα δηλαδή που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με την προοπτική παραμονής της χώρας μας στη Συνθήκη Σένγκεν, αφού υποστήριξε ότι μεμονωμένες χώρες (αναφέρθηκε στην Ουγγαρία) και όχι επίσημα και συνολικά η Ευρώπη, προσπαθούν να προκαλέσουν τέτοιο πρόβλημα για τη χώρα μας, παραδέχτηκε ότι ως πρόταση επιχειρείται να τεθεί μέσω προπαρασκευαστικών εγγράφων, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες. Αναφερόμενος δε στη σχετική δήλωση του κ. Αβραμόπουλου (στην «Κ») είπε πως όπως πιστεύει είναι υποστηρικτική της Ελλάδας.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αν και ο κ. Μουζάλας επέκρινε δυνάμεις εντός της ΕΕ πως με «ψέμματα», διαστρέβλωση, παραπληροφόρηση, και διατύπωση κατηγοριών επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα αρνητικό κλίμα σε βάρος της Ελλάδας, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν με ευθύνη της κυβέρνησης και δική του καθυστερήσεις. Ειδικότερα ανέφερε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο μέτωπο της κατασκευής Κέντρων Ταυτοποίησης («χοτ σποτς») κυρίως σε Κω, Λέρο, Σάμο.
Ως προς ειδικότερα θέματα, ο αναπληρωτής υπουργός στη σύντομη τοποθέτησή του, είπε πως σύμφωνα με την προσωπική του εκτίμηση μία από τις αιτίες που δέχεται «επιθέσεις» η χώρα μας για το ζήτημα αυτό είναι «οι αγκυλώσεις της Ευρώπης έναντι μιας αριστερής κυβέρνησης» όπως η ελληνική, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Α) Μας κατηγορούν ότι μας δίνουν 400 μηχανήματα ταυτοποίησης προσφύγων. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ζητήσει 200 και έχουμε λάβει μόνο 48.
Β) Τα ωράρια των στελεχών της FRONTEX, που είναι σε δύο βάρδιες, δημιουργούν πρόβλημα συνεργασίας με τους δικούς μας που δουλεύουν όλο το 48ωρο.
Γ) Μας κατηγορούν ότι αρνούμεθα να δεχτούμε ειδικά τμήματα της FRONTEX. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ζητήσει περισσότερα των υφισταμένων, αλλά αρνούμεθα την πρότασή τους να επιχειρούν στα σύνορα με ΠΓΔΜ σε κοινές μάλιστα περιπολίες με ελληνικές και δυνάμεις της ΠΓΔΜ.
Δ) Δεχόμαστε την κατηγορία ότι δεν ζητήσαμε ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Στο πρόσφατο παρελθόν είχα αρνηθεί διότι ήταν δύσκολο, με τα τεράστια ρεύματα προσφύγων, να καθιορίσουμε με επιστημονική ακρίβεια τις ανάγκες. Τώρα μπορούμε, και τη ζητήσαμε. Οχι απλώς κουβέρτες, αλλά σκηνές, φορτηγά, ασθενοφόρα κλπ. Οσες χώρες έχουν ζητήσει, έχουν πάρει πολύ λίγα και κυρίως κουβέρτες.
* Για τις επαναπροωθήσεις: Κάνουμε returns σε χώρες που τις δέχονται (π.χ. στην Γεωργία). Η Τουρκία και το Πακιστάν δεν ανήκουν σ΄αυτές.
* Για τα hotspots: αφού αναγνώρισε την δική του ευθύνη για τις γραφειοκρατικές καθεστερήσεις, παρουσίασε την πορεία προόδου. Στην Μυτιλήνη είναι έτοιμο, στην Χίο είναι προσωρινό, σε Κω-Λέρο θα ολοκληρωθούν μέσα στον μήνα (“με τη βοήθεια του στρατού για να ξεφύγουμε από τη γραφειοκρατία), ενώ στη Σάμο αναζητείται εγκατάσταση.
Τέλος, για την κατηγορία ότι η Ελλάδα είναι «ξέφραγο αμπέλι» και πως έχει «αφύλακτα σύνορα», ο κ. Μουζάλας ανέφερε: «Τα χερσαία σύνορα τα διαχειριζόμαστε άνετα. Στα θαλάσσια μόνο ο πνιγμός είναι επιλογή αποτροπής. Και έχουμε δηλώσει στην ΕΕ ότι κάτι τέτοιο δεν θα το κάνουμε». Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι ροές στις ακτές της Τουρκίας, για να συμπληρώσει: «Από τη στιγμή που μπαίνουν οι πρόσφυγες στη βάρκα, μόνη επιλογή για εμάς είναι η διάσωση».
Καθημερινή