Με το βλέμμα στραμμένο εκτός συνόρων επενδύουν οι εγχώριες βιομηχανίες τροφίμων. Οχι άδικα, καθώς οι ξένες αγορές αποτελούν τα τελευταία χρόνια το πεδίο ανάπτυξης για τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου ή ακόμη και σε αρκετές περιπτώσεις το μέσο επιβίωσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τη γενική εικόνα ανακοπής της αύξησης που χαρακτηρίζει τις ελληνικές εξαγωγές από τις αρχές του 2016, οι εξαγωγές τροφίμων «τρέχουν» τους πρώτους εννέα μήνες του έτους με ρυθμό 9,8%, φτάνοντας τα 3,13 δισ. ευρώ έναντι 2,84 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Αν προστεθούν σε αυτά και οι εξαγωγές ποτών – καπνού, τότε ο κλάδος εν γένει τροφίμων και ποτών έχει εξαγάγει προϊόντα αξίας άνω των 3,7 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο.
Αλλωστε, η πρώτη ελληνική εταιρεία του ιδιωτικού τομέα που έλαβε χρηματοδότηση από το «πακέτο Γιούνκερ» ανήκει στον κλάδο τροφίμων και πρόκειται για την Creta Farms. Η γνωστή αλλαντοβιομηχανία εξάγει κατά βάση τεχνογνωσία, αφού έκρινε ότι η πλέον συμφέρουσα λύση για την ανάπτυξή της στο εξωτερικό είναι η ανάθεση της παραγωγής σε τοπικές εταιρείες μέσω της χορήγησης σχετικής άδειας για τη χρήση της ευρεσιτεχνίας της.
Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι αρκετές βιομηχανίες του κλάδου τροφίμων και ποτών γιγαντώθηκαν εν μέσω κρίσης και είναι από τις λίγες που υλοποιούν παραγωγικές επενδύσεις. Η γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο τζίρος της από 9,1 εκατ. το 2000, έφτασε τα 40,25 εκατ. το 2010 και το 2016 αναμένεται να κλείσει περίπου στα 67 εκατ. Η εταιρεία πραγματοποίησε την περίοδο 2012 – 2016 επενδύσεις συνολικού ύψους 30 εκατ., ενώ για την περίοδο 2017 – 2019 προγραμματίζει επενδύσεις άλλων 10 εκατ., εκ των οποίων τα 3 εκατ. το 2017.
Το γιαούρτι αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα και για την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, η οποία ήδη εδώ και χρόνια κάνει… διεθνή καριέρα μέσω της φέτας, προϊόν που το 2016 τοποθετήθηκε και στα ράφια της αλυσίδας Walmart. Από το 2015 η εταιρεία προχώρησε σε επενδύσεις που αφορούν στην παραγωγή γιαουρτιού με στόχο να την αυξήσει κατά 100%. Η Δωδώνη, άλλωστε, έχει προχωρήσει και στην ίδρυση θυγατρικής στην Ολλανδία με εμπορική δραστηριότητα προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξαγωγές της. Εδώ και λίγους μήνες, βεβαίως, η εταιρεία διαθέτει στην Κύπρο εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού και αναρής, επένδυση ύψους 5 εκατ. Επενδύσεις 35 εκατ. σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα ο όμιλος Τυράς, που πλέον, μετά τη συγχώνευση με την Ολυμπος, ονομάζεται «Ελληνικά Γαλακτοκομεία». Οι επενδύσεις αυτές, πάντως, σχεδιάζονται να γίνουν μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου. Οι πωλήσεις εξωτερικού της θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας –συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων των δύο θυγατρικών της παραγωγικών εταιρειών σε Ρουμανία και Βουλγαρία– παρουσιάζουν αύξηση κατά 30% και αναμένεται να διαμορφωθούν στα 120 εκατ. από 95 εκατ. το 2015.
Η Chipita, η οποία επίσης εδώ και πολλά χρόνια ακολουθεί τον δρόμο της ίδρυσης εργοστασίων και εκτός συνόρων, δρομολογεί για το επόμενο διάστημα τη λειτουργία εργοστασίου στη Μαλαισία, από κοινού με την εταιρεία Munchy’s. Πρόκειται για επένδυση 10 εκατ.
Επιπλέον, η Chipita σχεδιάζει την ανάπτυξη δύο ακόμη εργοστασίων, στη Σερβία και τη Σλοβακία, επενδύσεις συνολικού ύψους 40 εκατ.
Η αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα αλλά και η εγχώρια ζήτηση οδηγούν την Green Cola να αναζητήσει πρόσθετες δομές για την παραγωγή της και μάλιστα στην Αττική. Η εταιρεία εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο λύσεις: είτε την ανάθεση της παραγωγής της σε τρίτον, που είναι και το πιθανότερο, είτε την εξαγορά του εργοστασίου της Pepsico-Ηβη στα Οινόφυτα.
Στον κλάδο των ποτών συναντούμε μιαν άλλη ελληνική εταιρεία που αναπτύσσει αξιόλογη επενδυτική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, η οποία την τριετία 2015 – 2017 αναπτύσσει επενδυτικό πλάνο ύψους 30 εκατ. Εντός του επόμενου έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί επένδυση για τη γραμμή παραγωγής γυάλινης συσκευασίας ύψους 10 – 12 εκατ.
Καθημερινή