Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις

Αθήνα, 2

Εμμένει στις απόψεις της η Τουρκία για τον ισχυρισμό της ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος, καθώς σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προχώρησε σε νέα απάντηση προς την ελληνική πλευρά.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χιουσεΐν Μουφτούογλου, απάντησε  εγγράφως σε ερώτηση αναφορικά με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, καθώς ξεκαθάρισε ότι η στάση της Τουρκίας σχετικά με την κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες αυτές είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996.
«Είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 η στάση της χώρας μας αναφορικά με την κυριαρχία πάνω στις  βραχονησίδες Ίμια (Καρντάκ αποκάλεσε τις βραχονησίδες ο κ. Μουφτούογλου). Η πολιτική μας θέση δεν έχει αλλάξει πάνω σε αυτό το θέμα» τόνισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Από την απάντηση του κ. Μουφτούογλου δεν λείπει η ειρωνεία για την άμεση απάντηση της ελληνικής πλευράς. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι «με τις δηλώσεις περί Ιμιών ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας, αφού το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών».
Ο κ. Μουφτούογλου έδωσε τη δική του απάντηση λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η γειτονική χώρα προέβη σε δήλωση σαν να ενημερώθηκε για πρώτη φορά σχετικά με τη συγκεκριμένη γνωστή θέση μας. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο της δήλωσης αυτής».
Την Τετάρτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας όσον αφορά τα Ιμια. Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Οσο κυβερνάει το AKP δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και de facto status των νησιών του Αιγαίου».
Στο Καστελόριζο
η Επιτροπή Εξωτερικών
και Άμυνας της Βουλής
Με πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και εν μέσω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων, η  Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής αναμένεται να μεταβεί στο Καστελόριζο την προσεχή Δευτέρα.
Οι αρχικές σκέψεις ήταν να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση, ωστόσο επικράτησαν ψυχραιμότερες σκέψεις και οι βουλευτές, όσοι τελικά παραστούν,  θα μεταβούν για επαφές με τους φορείς του νησιού.
Παρόλα αυτά υπάρχουν επιφυλάξεις από κόμματα και βουλευτές, όπως από τον Ανδρέα Λοβέρδο (ΠΑΣΟΚ) για το νόημα της κίνησης αυτής για αυτό και δεν θα συμμετέχουν, όπως δηλώνουν. Αντίστοιχες σκέψεις κάνει και η ΝΔ, η οποία μπορεί να συμμετάσχει μόνο με έναν βουλευτή, ενώ ΚΚΕ και Ποτάμι φέρονται αρνητικοί.
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ακόμη ότι οι βουλευτές θα επισκεφτούν τις νησίδες Ρω και Στρογγύλη, ενώ η μετάβασή τους θα γίνει με στρατιωτικό αεροσκάφος που θα απογειωθεί απο την αεροπορική βάση της Ελευσίνας.
thetoc.gr
Η δήμαρχος Κάσου:
Δεν μας φοβίζουν αυτά
που λένε οι Τούρκοι
«Εμάς δεν μας φοβίζουν αυτά που λένε οι Τούρκοι, μας φοβίζουν αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα μας», δήλωσε η δήμαρχος Κάσου Μαίρη Σορώτου σχολιάζοντας τις νέες προκλήσεις των Τούρκων.
«Η Ελλάδα δεν τελειώνει στο Αιγαίο, αρχίζει από το Αιγαίο. Εμείς είμαστε οι θεματοφύλακες του ελληνικού πολιτισμού και κρατάμε ψηλά την ελληνική σημαία, αλλά να μη μας ξεχνάνε» πρόσθεσε.
Αποστρατικοποιημένη
 περιοχή το μισό Αιγαίο σε νέα ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας
Τη ΝΟΤΑΜ Α5474/16 εξέδωσε η Τουρκία, με την οποία ισχυρίζεται ότι η πλειοψηφία εκ των 11 συνολικά περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2663/46 για το δίμηνο Ιαν-Φεβ 2017, αποτελούν αποστρατικοποιημένες περιοχές και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ΕΕΔ.
Η ΝΟΤΑΜ περιλαμβάνει τα παρακάτω 11 νησιά:
1. Σαμοθράκη (αναφέρεται ως Semadirek)
2. Άγιος Ευστράτιος (αναφέρεται ως Bozbaba)
3. Ψαρά (αναφέρονται ως Ipsara)
4. Χίος (αναφέρεται ως Sakiz)
5. Iκαρία (αναφέρεται ως Αhikerya)
6. Λήμνος (αναφέρεται ως Limni)
7. Λέσβος (αναφέρεται ως Midilli)
8. Σάμος (αναφέρεται ως Sisam)
9. Τήλος (αναφέρεται ως Ileki)
10. Χάλκη (αναφέρεται ως Herke)
11. Kαστελόριζο (αναφέρεται ως Μeis)

Κομισιόν για τις τουρκικές προκλήσεις: «Να γίνει
σεβαστή η κυριαρχία
των κρατών-μελών»
«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών μελών της ΕΕ» δήλωσε, από τις Βρυξελλες η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις, καθώς αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος, ενώ αργότερα η Άγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία ζητά αποστρατικοποίηση της Κάσου.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ιστοσελίδα EurActiv, στην οποία μίλησε η κ. Κοτσιγιάντσιτς, η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως «Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτου-μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών» και πρόσθεσε ότι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας «θα πρέπει να αποφευχθούν».
«Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών υδάτων τους και του εναέριου χώρου τους» κατέληξε η κ. Κοτσιγιάντσις.

Καθησυχάζει το Βερολίνο
 την Αθήνα: Εσωτερικής
 κατανάλωσης οι τουρκικές προκλήσεις
Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σασουάν Σεμπλί απέφυγε να σχολιάσει άμεσα τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας που έχουν κοινό παρονομαστή την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Η εκπρόσωπος επισήμανε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Παραπέμποντας όμως την ίδια ώρα σε παλαιότερο σχόλιο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, εκτίμησε ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση και έχουν παραλήπτη πρωτίστως τους ίδιους τους Τούρκους πολίτες. «Πρόκειται για μια γλώσσα που απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό της Τουρκίας», επισήμανε η εκπρόσωπος του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προαναγγέλλοντας ότι το ζήτημα θα απασχολήσει και τις επαφές του Γερμανού υπουργού κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα την Κυριακή.

Επίσκεψη Σταϊνμάγερ
στην Ελλάδα
Στην ελληνική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών και μελλοντικός πρόεδρος της Γερμανίας θα έχει επαφές τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Εκτός από τα αμιγώς ελληνοτουρκικά, τις επαφές του στην Αθήνα θα απασχολήσουν επίσης η προσφυγική κρίση αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο Κυπριακό. Στο μπρίφινγκ μάλιστα η εκπρόσωπος του κ. Σταϊνμάγερ χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών συγχαίροντας τις δυο κοινότητες γι΄ αυτό το βήμα.
Απώτερος στόχος της επίσκεψης στην Ελλάδα, που θα ξεκινήσει την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη και τα εγκαίνια της Έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες» που είναι αφιερωμένη στην περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα, είναι, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, να καταδείξει το ζωηρό ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα και σε άλλα επίπεδα, πέραν του πολιτικού, όπως του πολιτισμού και της κοινωνίας των πολιτών. Όπως σημείωσε, Ελλάδα και Γερμανία είναι στενοί εταίροι και φίλοι με σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η Ελλάδα είναι μια χώρα – κλειδί στην ευρύτερη περιοχή.

dw.de.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου